Sunday, May 20, 2012

NEW ZEALAND - DAY 7/8 (RE-POST)

Day 7 - 29 Dec 2005... Last day untuk ronda2 Auckland sebelum balik Malaysia.. Ni nak abiskan entry NZ ni untuk a dear friend BLOGGER TEACHER FA yang nak ke sana hujung minggu ni.. Tumpang excited jugak.. Hehehe..


Pagi2 tu kami masuk KELLY TARLTON'S UNDERWATER WORLD.. Seronok sangat sebab first time tengok Penguins yang hidup.. Jalan gedik gedik gedik...!!


Manta Ray yang sangat besar...


Stingray tu buat acrobatic movement depan Zharif... Seronok si boboy tu..


Ronda2 @ VICTORIA PARK MARKET, AUCKLAND... Hujan renyai2 masa tu.. Alhamdulillah ada extra raincoat, boleh balut Marsha & stroller nya.. Kami kalau travel suka bawak raincoat.. Banyak gunanya.. 


Balik dari PARNELL ROSE GARDENS, kami jumpa port cantik ni facing MECHANICS BAY.. Kids tido maka mak apak nya posing sendiri2 je taruk camera atas kereta.. Huwa hahaha...


Sementara mencari2 parking, ternampak SKY TOWER AUCKLAND... Paksa hubby snap satu foto kat angle ni.. SKY TOWER ni adalah tallest building in the SOUTHERN HEMISPHERE.. Tak dapat naik pon takpe, janji ada foto.. Hehehe.. Dah bungy jump @ Taupo, takyah la ke Sky Tower ni..


Alhamdulillah dapat parking kereta kat sini.. Tu kerete kami BUB861.. Kereta sewa paling murah tu.. Janji AUTO & bukan MANUAL.. Penat la nak tekan2 clutch kalo kereta manual...


THE ELEPHANT HOUSE
 "Located at 237 Parnell Road, in the heart of Auckland's historic Parnell Village. Specialised in quality contemporary and traditional New Zealand made crafts, supplied by 200 talented artisans from throughout New Zealand. From the smallest of souvenirs to stylish corporate gifts, we have something for every occasion.." 


Masih kat area THE ELEPHANT HOUSE ni.. Best sangat sebab banyak crafts yg berbagai jenis... 


Balik hotel & park kereta, kami stroll keliling mana yang kaki ni larat bawak.. Last day dah ni, tu yang menapak & round2 bandar selagi boleh... Posing kejap kat kapal idaman si dia @ VIADUCT MARINA, AUCKLAND..


VIADUCT HARBOUR AVENUE... Nun di sana AUCKLAND BRIDGE...Syok lepak minum kopi & makan eskrem kat sini.. Stroll dari hotel je ni.. Ada 2-3km kami jalan kot.. Biasa je jauh tu.. Sambil borak2 & makan eskrem..


Day 8 - 30 Dec 2005... Lepas packing barang2 pagi tu, kami terus drive ke AUCKLAND AIRPORT.. Sebab nak settle hal2 pulangkan kereta & lain2... Biar lah awal ke airport.. Nanti tak kecoh2 esp bila bawak budak2 kecik ni.. Geram pulak tengok kerosi kayu kat airport tu..!!! Nak hangkut boleh..???


Auckland - Rotorua - Taupo - Whangarei - Paihia - Auckland
Alhamdulillah.. Allah permudahkan perjalanan kami memandu di New Zealand, bersama anak2  untuk menikmati ciptaanNya yang sangat2 indah..  Bubbye New Zealand...!!! Till we meet again...!!! South Island.... Wait for us...!!!

19 comments:

kasihredha said...

kalau nak ke NZ berapa hari ye..nak betul2 afdal?

penDragon said...

bestnya...ada penguins...kalau kt zoo negara x nampak penguin nya, terlindung di balik cermin kaca yg berkabus...nk tgk pun x berapa nampak

Wan Sharif said...

Nanti ayahwan compile semua cerita newzealand untuk di jadikan panduan sekiranya diizinkan Allah untuk melawat kesana.. Entah bila lah tu ye?.. ;)

whitecappuccino said...

teringin juga nak gi NZ..bilo dok tau hehe

MOH KEMBARA said...

Salam Mulan,

Happy Feet pun ada?

Errr...ni gambar masa remaja kan, slim jer Mulan. Eh macam akak penah tengok gambar sekarang, kekadang tak bape jelas.

faiz fakhirin said...

waaaa...bestnya kembara mulan...nk ikut bleh?

GreenJade said...

oh zaman muda belia ya sis..seronoknye dpt tgk peguin..live..

best kalu sama2 suka adventures..mmg heaven kans?

Anonymous said...

Saya ke South Island last year... NZ memang cantik... Tak sabar nak pegi lagi... Tapi this time, nak pego North Island sekali :)

~Hana~

Zariza said...

Mulan,

Sungguh menyelerakan tengok semua gambar yang penuh kenangan tu! InsyaAllah kut ada rezeki teringin juge teman ke NZ next time :)

penguin tu sungguh cute .. tapi di Phillip Island Melbourne hari tu kami tak dapat ambik gambar penguin yang baru naik bersantai ke pantai .. larangan keras, takut rosak anak mata si pengu katanya .. rakam dalam ingatan je lah :D

So Shy Lady (SSL) said...

marsya takutkn manta ray ke? ahaks krusi kayu tu unik btul!

Papa Mifz said...

seronok nyer berjalan ke negara org...

LYAfrina said...

wah..kagum sgt2 tgk negara dia org

m.u.l.a.n said...

kak kasih: sebulan kot.. hehehe..
*
pendragon: ni pon dalam kaca tapi dapat tengok dekat2..
*
ayah wan: insyA sampai sana nanti...
*
whitecappucinno: insyA satu hari nanti sampai sana jugak.
*
mohkembara: issh, remaja tua tu. hehehe... sana memang ada jgk happy feet.. sangat comel..*
*
faiz: nak ikut camna, NZ tu dah pergi la.. trip lain? tunggu bos plan dulu.. hehe..
*
greenjade: masa nak kawin dah cakap dgn hubby bahawasanya saya suka travel.. hehehe.. dia pon sama, alhamdulillah..
*
hana: south lagi cantk kan... insyA nak sangat pi sana..
*
zariza: insyA satu hari nanti iza akan sampai sana jgk.. betol, masa kat philip island mmg takleh amik foto..
*
ssl: besor kan manta ray tu.. serun jgk tengok.. kerosi kayu tu masih idaman hati.. hehhee..
*
papamifz: alhamdulillah.. Allah izinkan kami.. memang seronok tengok tempat lain yg cantik, ciptaan Ilahi..
*
lyafrina: betol.. tapi negara kita pon byk tempat cantik..

Mr.Clive said...

waaaa jeles laaa akak trip akak ni!!!i likkkeeeeee gilerrrr!heeee~

Kakzakie said...

Penguan gedik-gedik hee... dapat sentuh tak mulan? Seronok kakak tengok gambar-gambar:)

Queenie said...

one word - AWESOME!!!

somehow I hate with all the serdak2 biskut marie hihihi
lariii............

m.u.l.a.n said...

mr clive: one day u akan sampai NZ nanti...
*
kakzakie: dalam kaca penguins tu tapi dapat tengok dekat...
*
kak queenie: alhamdulillah.. hehehee, serdak biskut tu takmo hilang laa.. hehee...

Nazayiena said...

Comelnya penguin jln terkedek2.

m.u.l.a.n said...

nazayiena: mmg comel penguins tu..