Thursday, May 17, 2012

NEW ZEALAND - DAY 5 (RE-POST)

Day 5 - 27 Dec 2005.. Alhamdulillah dapat tido dengan nyenyak semalam di Whangarei... Bangun pagi2 terus siap sebab nak jalan banyak tempat..


First stop kat WHANGAREI FALLS ni.. Kalo tau best kat sini, kami pack makanan untuk breakfast & makan sini.. Alkisah perot dah kenyang, maka jalan2 amik foto je lah.. Geram je nak mandi.. Dah la orang takde.. Tapi walopon Summer, sejok jugak NZ ni..


Pastu jenjalan kat park berdekatan.. Ada itik, burung dll.. Eh eh mana depa pi..??? 


Pastu drive to KAWITI.. Nak tengok GLOW-WORM & LIMESTONE CAVE ni... Paksa hubby stop kete & snap foto.. Huwa hahaha...


Guide tu kata takleh amik foto dengan flash.. Acu2 camera dapat jugak amik satu ni yang agak terang.. Puas edit ni.. Tempat lain guide tu tak kasi amik foto... Best jalan dalam cave ni..


Off to PAIHIA... Lepak2 cari drinks & snacks.. KAK KASIHREDA tanya pasal makanan... Memang NZ sangat strict..!! Takleh bawak seinci pon makanan dari luar.. Anjing2 kat airport tu dok menghidu je luggage kita.. Officer kat airport pon kata, kalo bawak jugak masuk & kena tangkap, maka denda NZD500 tau.. Dah tau, memang tak bawak langsung.. Kat NZ ni banyak ikan.. So, senang jugak nak makan.. Kami duduk lodge/hotel yg ada dapur/microwave.. Beli je bahan mentah kat supermarket & masak.. 


Jeng.. Jeng.. First time ni nak naik DUCKBOAT...  Try kat PAIHIA ni lah..


Bus jadi boat..!!! Ada jugak rasa seriau... Tawakal je lah...


Best jugak naik DUCKBOAT ni.. Depa bawak tengok few terrific scenery & historical sites including WAITANGI & RUSSELL... Foto tak cukup lah.. Takut nak bangun sebab Duckboat ni goyang2 atas air... Foto pon banyak goyang2 ala Dangdut... Hehehe...


Abis 3 beranak tido..!! Mak nya yang terbuntang mata lagi sebab tak puas tengok.. 


PAIHIA WHARF....


1, 2, 3 Cheeeeese...!!! Alhamdulillah cuaca sangat cantik masa kami di PAIHIA ni...


Sesaja mintak hubby amik foto kat tepi jalan ni.. Kecik je Paihia Town ni..


On the way to next destination.. Asal nampak view cantik, hubby akan dipaksa stop kan kereta...!! Self-timer lah camera tu atas kereta as always..!! Anak2 kecik lagi nak mintak tolong.. Berebut camera boleh lah.. 


HARURU FALLS @ PAIHIA... Memang ramai datang sini.. Best jugak kat sini.. Kalo lama buleh main air..!!


Nak ber-trekking kat OPUA FOREST ni macam impossible je.. Masa tak cukup..!!! Huwaaa... Kalo lah dapat duduk lama sikit... So kita amik foto hubby je lah buat kenangan..


On the way balik hotel @ WHANGAREI, lalu kat beach.. Maka anak laut ni tergedik2 lah mintak nak turun.. Dah takde agenda lain, maka layan lah dia sensorang diri main air.. Sejok cuaca walopon matahari bersinar dengan terangnya... 


Maap ya Encik Suami kerana dipaksa stop kereta & amik foto kat signboard ni..!! WE WERE HERE...!!!

10 comments:

whitecappuccino said...

Layan gambar best2 kat sini ya!

kasihredha said...

thankssss...dah terjawablah sudah.
aduhhh...tengah berangan ni nak pergi...harap boleh ambik cuti panjang. Dah bodek2 hubby nak gi NZ dan khasmir (yan dah racun akak...hahaha)

Nieza said...

syoknya kak..tumpang berangan mcm kak kasih jugalah...tapi best dapat layan gambar ni tq sharing kak:)

penDragon said...

Kalau dpt sewa campervan jln2 NZ ni mesti best kan Mulan...

Daddy Ziyyad said...

Subhanallah..memang cantik NZ ni..
Saya sekeluarga dah plan nak ke NZ patutnya tahun ni, tapi tak sempat nak beli tiket bila AA batalkan flight ke sana..Kena lah gigih simpan duit dalam tabung ayam, naik MAS nanti..semoga ada rezeki..:)

Nice sharing, saya jadikan post2 pasal lawatan awak ke NZ ni sebagai panduan :)

So Shy Lady (SSL) said...

smlm dtg t.dpt komen, ari ni t.klua gmba plak....stress I!

syoknya bjln mrata2 tmpat. jeles tauuuuu

So Shy Lady (SSL) said...

smlm dtg t.dpt komen, ari ni t.klua gmba plak....stress I!

syoknya bjln mrata2 tmpat. jeles tauuuuu

Kakzakie said...

Adik banyak lepak ata bahu lagi waktu nie. Ingat tak dia bila ditanya sekarang mulan?

wahida said...

cantiknya Haruru Falls tu kak...

jeles saya tgk...

m.u.l.a.n said...

whitecappucinno: foto camera kaput je.. hehehee.. tapi NZ mmg cantik..
*
kak kasih: pujuk hubby tiap hari..!!! insyA kak kasih sampai NZ nanti..
*
nieza: insyA nieza sampai NZ nanti..
*
pendragon: kalo cuti lama mmg best bawak campervan.. tapi cuti kami tak lama.. nak cover byk tempat.. campervan takleh bwk laju heheh..
*
daddy ziyyad: kami pon plan nk beli ticket AA pi south island.. tapi depa stop route tu pulak kan.. south lagi cantik orang kata..
*
ssl: insyA nnti ssl sampai NZ satu hari..
*
kakzakie: dia memang manja dgn daddy dia masa umor tu.. tersengeh je bila tunjuk foto ni..
*
wahida: memang cantik haruru falls tu... jgn jeles la, plan pi NZ pulak nnti.. insyA wahida Akan sampai NZ nanti..