Tuesday, May 15, 2012

NEW ZEALAND - DAY 3 (RE-POST)

Sambungan re-post trip ke New Zealand pada tahun 2005 (akibat slide.com tutup business, hilang pos lama tu)... Alkisahnya, day 3 (25 Dec 2005).. Cuaca agak muram pagi tu... Alhamdulillah kami diberi kesempatan menjejak kaki ke NZ ini..



Kami ke sini.. Ramai jugak tourists lain.. Cuti Christmas kot...


Wai-O-Tapu (Māori for “Sacred Waters”) is an active geothermal area at the southern end of the Okataina Volcanic Centre, just north of the Reporoa caldera, in New Zealand's Taupo Volcanic Zone. The area has many hot springs noted for their colourful appearance, in addition to the Lady Knox Geyser.
~WIKIPEDIA~


CHAMPAGNE POOL...
The name Champagne Pool is derived from the abundant efflux of carbon dioxide (CO2), similar to a glass of bubbling champagne...
~ WIKIPEDIA~


Boardwalk across ARTIST'S PALETTE.. Terpegun sungguh tengok geothermal area ni..


CHAMPAGNE POOL...


DEVIL'S BATH...


HUKA FALLS..
Tengok dari jauh je lah sebab movement agak limited dengan anak2 kecik ni.. Cantiknya Subhanallah..!!


Stop amik angin sambil menikmati view dari atas ni... Nun di sana LAKE TAUPO...


Ada pokcik naik sikal tu nampak kami gilir2 amik foto... Maka dia dengan ikhlas hati, dia nak tolong snap foto kelorga kami ini.. Thanks dude...!!


JJCM @ LAKE TAUPO tu... Deme2 ni pon sama2 melilau cari makan.. Walopon hari tu public holday, 25 Dec = HARI CHRISTMAS, depa bukan RAYA macam kita.. Pi visit sanak sedara & rakan taulan... Depa ramai2 pi lepak tepi lake & jalan2 bawak kelorga... Best jugak kan..


Moh kita join depa picnic mengadap lake..


Alhamdulillah cuaca sangat cantik..Subhanallah... Belakang tu LAKE TAUPO...


Dari LAKE TAUPO kami drive to ROTORUA... Kami nak try LUGE..!!!


LAKE ROTORUA kat belakang tu... Cantik view dari atas ni.. Posing jap sementara ada insan yang sudi snap foto kami ni..


Berkali2 kami naik ni sampai puas...!!! Seronok sangat... Rasa macam budak kecik pulak..


Nasib depa lepaskan si pompuan kecik tu naik dengan apak dia... Kalo tak lepas, mau mak nya tergoling2 nangis kena jaga pompuan kecik tu..


Habis 2 round kita amik foto lagi.. Sebab nampak angle cantik...!! Amik foto puas2.. Bila lagi nak mai sini..???


Pompuan 2 orang tu dah penat.. Maka lelaki berdua tu dengan suka hatinya naik lag sampai puas..!!!


View dari Souvenier Shop....


OK... Its time to go.. Depa dah nak tutup..!! Huwaaa... Nak datang lagi...!!!


Woaahh.. Subhanallah cantiknya view dari cable car ni..!!! Bubbye LUGE RIDE...



On the way  to the hotel @ ROTORUA, kami nampak satu park ni.. Ada lake kecik, tempat BBQ, playground etc... Moh habiskan masa kat situ.. Golek2 atas rumput.. Sambil tengok air etc... Seronok sangat.. Pastu kejor balik nak jamak dll... 

19 comments:

whitecappuccino said...

cantik tempat2 ni..seronokkan!

Acik Erna said...

salam mulan..ni la untunnya acik berblog..kalau nak pergi memang tak lepas kan..tapi acik seronok dapat tengok gambar yang cantik...dari kawan2 yang diberi kesempatan untuk melancong.

kasihredha said...

hati ni menggeletek nak gi jugok..cantikkknya.

somuffins said...

assalam Mulan
Kat NZ banyak kambing kan? Sempat tak masak kambing masak kicap? hehe..

kakcik said...

Kakcik tumpang baca dan tumpang rasa seronok. :)

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Wahhh... cantiknya permandangan kat sana...sejuk ja mata ni memandang...

aNIe said...

Mulan...gambar tasik champagne tu mmg cantik ...gambar sungai tu pun...subhanallah...cantik sungguh

m.u.l.a.n said...

whitecappucinno: subhanallah memang cantik..
*
acik erna: alhamdulillah impian kami diizinkan Ilahi..
*
kak kasih: insyA sampai sana nanti..
*
somuffins: waalaikumsalam... hehehe, schedule ketat tak sempat masak kambing kicap... tqs singgah sini..
*
kakcik: tqs sudi baca kakcik.. insyA kakcik sampai sana jgk nanti..
*
kak ros: waalaikumsalam... subhanallah memang cantik..
*
kak anie: meamng cantik semua tu kak anie..

~ yus ~ said...

cantik2 semua gambar, ni yg rasa nak pergi NZ ni kak...hehe

Papa Mifz said...

best nyer family akak nih...dah macam2 tempat pergi yer...jauh perjalanan luas pemandangan kan kak...;)

FaAtip said...

adhodhoiii....u make me ddebbor lagi nih! come on Mulan, next one! hehehehe...I love all the pictures! arrrrrghhhhh!!! tak saborrr!!!! ekeke

lemongrass said...

I rasa NZ ni kan memang one of the most beautiful countries in the world kan. Sape yang pernah pergi, terasa nak pergi lagi. Sape yg tak pernah pergi, lepas tengok gambar you, sure rasa nak pergi, hehehe.
We all pun ada plan nak lawat NZ ni (balik kampung lah kiranya :-)) tapi not until 2015 kot, hehehe.

Nieza said...

subhanallah...cantiknya view kat NZ ni...:)

faiz fakhirin said...

sonoknyaa.aa...panas air kolam tu?..kalau jatuh, agak2 masak xkulit?

-gedek! said...

KALAU MANDI KAT CHAMPAGNE POOL, TU MABOK TAK?

GreenJade said...

nak komen..tp speechless tgk view yg indah2 belaka..pandai akak shoot angle..tergedik2 rasa teruja nk ke sana jugak hahaha

m.u.l.a.n said...

yus: ajak la boss tu.. insyA sampai NZ nanti..
*
papamifz: alhamdulillah.. sampai jgk kami ke tempat idaman.. insyA papamfiz sampai sana nanti..
*
faatip: kering biji mata nak update citer NZ ni utk u tau... jgn la debor2.. teman yg excited..
*
lemongrass: alaaa.. u dekat je tu.. who knows tahun ni u sampai sana.. memang cantik kan NZ ni..
*
nieza: memang cantik NZ ni nieza..
*
faiz: issshhh, tak berani la pi dekat.. nanti melecur kulit.. hehe..
*
gedek: maybe kot... tapi takde orang pernah bat rasanya.. hahaa..
*
greenjade: camera kaput je tu... cuma tengok angle mana sedap pandang terus snap.. hahhaa...

Azian Elias said...

YA ALLAH HUKA FALLS tu macma dalam postcard.

Has said...

biasa tgk pic ala2 Huka Falls ni dlm mag aje...sis Mulan dah tgk live tu...tgk cable car..igt langkawi ;)