Tuesday, May 29, 2012

MALDIVES DALAM KENANGAN...

Upacara menyelamat sebelum terlambat... Kemas2 laci jumpa filem2 jaman dolu... Maakkk aaii.. Bila scan, gini rupanya.. 9 tahun dulu kami ke Maldives.. July 2003... 
Saigon - KL - Colombo - Male... Alhamdulillah sampai jugak kami ke sana.. Hubby nak sangat nyelam di Maldives.. 


Filem2 ni (masa dolu takde camera digital) kami beli di Saigon @ Ho Chi Minh City sebelum balik Malaya.. Maybe filem yang dah expired kot.. Banyak foto memang bercalar macam kena cekau kucing... Tapi Alhamdulillah dapat jugak kenangan dengan filem2 usang ni.. Subhanallah.. Maldives sangat cantik...


Layan je lah foto2 poyo kami ni... Ni pon nak simpan di blog atas usaha untuk backup foto2 lama... Udah le slide.com dah tutup kedai.. Habis semua slide2 travelogue kami..


Book hotel lain tapi duduk hotel lain.. Ni first time kami book hotel online.. Tawakkal je mula tu.. Bila sampai Male, kena tukar resort sebab resort yang kami book tu terkena bahang ribut taufan beberapa hari sebelum kami sampai & banyak bilik rosak.. Alhamdulillah depa tukarkan ke resort lain tanpa apa2 masalah.. 


Omaknya keje ngendong amoi yang masih baby tu.. 4 bulan baru umurnya... Kabur2 pon foto ni tapi sebenornya caannnnntiikkk ya amat Maldives ni.. Cer tengok pasir tu... Macam lukisan je..


Menunggu hubby register nak nyelam...


Cantik sangat pantai kat resort ni... Putih & halus pasir nya... Perasan tak, badan omaknya bengkok2 ngendong anak kecik tu... Nampak je tak besor tapi kus semangat heavy jgk Baby Michelin tu... 3 wheeler memang sangat praktikal kalau nak sorong baby di pantai.. Mudah aje nyer dilipat.. Nak bawak jogging atas pasir pon boleh.. Ada cover plastik utk halang angin & hujan.. Baby carrier tu khas utk baby 0-6 bulan.. Ingat, kena tengok limt berat baby jgk kalau pakai baby carrier ni..


Petang2 lepas hubby pi diving kami pusing resort/pulau ni.. Kejap je dah buat satu round...


Maap kami tak duduk chalet atas air ni.. Udah le mahal, takut sesangat dengan anak2 kecik ni...!!


Kami pergi masa off season.. Takpe lah tak kisah.. So takde ramai orang,... Sangat best..!!! Biorpon terkadang hujan & ribut... Asal keluar je mentari, kami pon keluar bilik lepak kat beach... Macam pulau sendiri je sebab takde ramai orang..


Beach ni kiranya belakang bilik kami je.. Pusing2 pi situ jugak...


Lain nya muka Zharif masa kecik kan...


Masa ni OK je kalo kena paksa jadi model... Paneh tak leh bukak mata...


4 bulan umurnya Marsha ni.. Maka keje nya tido & minum susu je lah... Alhamdulillah tak banyak kerenah... Dua bebradik ni takde guna botol susu hingga umur 2 1/2 tahun lebih.. Tu yang senang bawak ke sana ke mari... Tu lah kelebihan susu ibu..!! Alhamdulillah sakit pon jarang sangat...


Eceh ceehhhhh.. Senyum sebab dapat main kat beach...


Layan je la apaknya nak rasa kena balut dengan pasir....





Best nyaaaa sebab takde orang.. Tu sebab hubby suka pergi masa off season... Biorpon weather kurang menarik.. Asalkan dapat nyelam...!! Ombak tak ganas..


Posing jap kat luar pagar depan opis Presiden... Ronda2 sebelum bernagkat balik... Male ni kat satu pulau yang lain.. Satu pulau satu function nya... Foto kena crop, maka gitu lah hasilnya... 


Kena ngorat dengan anak dara Maldives.. OK jugak kalo dapat sorang.. Buleh lepak sokmo2 kat Maldives ni kan kan kan kan... Agaknya filem2 tu jadi rosak sebab nak suruh kami pi Maldives lagi kot... 

Maldives (Listeni/ˈmɒldaɪvz/ or /ˈmɒldiːvz/), (Dhivehi: ދިވެހިރާއްޖެ, Dhivehi Raa'je), officially Republic of Maldives (Dhivehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ, Dhivehi Raa'jeyge Jumhooriyya), also referred to as the Maldive Islands, is an island nation in the Indian Ocean formed by a double chain of twenty-six atolls oriented north-south off India's Lakshadweep Islands, between Minicoy Island and Chagos Archipelago. It stands in the Laccadive Sea, about 700 kilometres (430 mi) south-west of Sri Lanka and 400 kilometres (250 mi) south-west of India. During the colonial era, the Dutch referred to the country as "Maldivische Eilanden" in their documentation, while "Maldive Islands" is the anglicised version of the local name used by the British, which later came to be written "Maldives". 
(INFO - WIKIPEDIA)

24 comments:

Rai said...

subhanallah kak...cantiknya pantai nya..office mate husband saya org maldives.. tiap kali saya ajak pi.. husband kata takmau la.. org maldives perangai huduh..boleh alasan camtu? haih!!

Acik Erna said...

mulan..betul tu..suruh pi lagi ambil gambar guna kamera digital pulak..
lagi menyerlah kecantikkan gambar2 disini

~Beb~ said...

sis, org nk sgt laaa ke maldives ni.. insyaAllah tgk nnti matta fair :( hopefully sempat la.. sll nye time matta fair dah 2thn dah hubby keluar kje nun jauh. tggl sorg2 x berani plak nk p beli tix memandai. waduh.. come male come to mummeh! ;p

aNIe said...

Subhanallah cantiknya pantai dia Mulan... putih bersih...cik Puan Mulan kita pun masa tu slim melim gitu...

-gedek! said...

gambar scan boleh buat kita nampak slimmer, eh...?

lariiiii...!!!!!

whitecappuccino said...

cantiknya pantai!!!

Mr.Clive said...

wahhhhh merata tempat yer....sukaaaa!dan pasir pantai sgt sgtlaaa ohseemmm!!likeee!

zarin said...

memang sah sah dia nk suh pi lagi tu hihi

Karukord Jagau's said...

Pantai cantek...... :)

DrSinga said...

selalunya dan dah jauhnya awak anak beranak jalan-jalannn!!!!!

Papa Mifz said...

wah Maldives pun akak sekluarga pernah pergi...best nyer...papa mifz buat maso nih mampu pantai2 kat Malaysia jer la dulu...huhu

m.u.l.a.n said...

rai: camna la perangai huduh tu..? hehe.. huduh pon tapi pantai & pulau sangat gojes...!! hehe..
*
acik erna: kalo dapat tiket free mungkin pi lagi.. hehee.. nak jgk pi tempat lain..
*
beb: insyA nnti u all akan sampai sana... cannnnttiiikkk tau..
*
kak anie: subhanallah mmg cantik maldives tu.. slim ke? idoknya.. byk lemak tersorok.. hehehe..
*
gedek: yaa betoll.... hahaaa... takmo kejar sbb tak larat...
*
whitecappucinno: mmg cantik sgt...
*
mr clive: yes.. the pasir at the pantai sangat ohhseemmm...
*
zarin: i rasa gitu jgk.. tapi i nak pi tempat lain jgk.. hehehe..
*
karukord: mmg cantik subhanallah..
*
drsinga: orang bawak kita pi je... tumpang sekaki.. hehe.. alhamdulillah..

Kakzakie said...

Wah... bagus jua masukkan walau lama dah. Tengok prince/princes masa kecik comel cute...

Mulan boleh aje pergi lagi...

Daddy Ziyyad said...

kalau dtg maldives bawak dslr, perghhhhh...mabelessssssss gambarnya..sebab pakai filem pun dah cun!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

phewwww!! memang cantik sesangat pantai kat maldives tu kan.. maldives ni kecik je kan... kalau dlm atlas tu nampak tak nampak jer... hehe.. tp pantainya.. subhanallah..... sejuk mata memandang...

Azian Elias said...

seronoknya.. bila lah agaknya akak dapat layan negeri omputih ni ek???

Irfa said...

gambar kabur pun lawa..skrg pasti lagi lawa sbb kamera skrg lagi canggih.nak kesana lagi ker?

LYAfrina said...

antara pulau y cantik..
pasir pntainyer...putih bersih

Mother of Two said...

salam kak,
pas nie kalau repeat maldives kena bawak sorang lagi baby :):)

Nieza said...

subhanallah....cantiknya view dekat sana...dulu hubby ada juga plan nak ke sana tapi tak kesampaian pun lagi..harap adalah rezeki satu hari nanti..InsyaAllah:)

Ayuni said...

cantiknye tempat....

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
quota broadband akak dah abis, skrang amatlah slow yaa amat! Gambor2 ni kuar separuh.
Tapi dpt tengok gambor budak2 ni masih kekanak hikkssss!

m.u.l.a.n said...

kakzakie: budak2 mmg kecik2 lagi.. rasanya pi tempat lain dulu kot.. hehe sbb dah sampai sana..
*
daddy ziyyad: betol tu kalo dgn dslr mesti lagi uummpphh..!!!
*
madiha: ha ahh.. atas peta tak nampak pon maldives ni.. mmg cantik...
*
kak yan: insyA kak yan... pause dulu pi bali & kashmir.. hehehe... tapi semua2 tu lawa kan..
*
irfa: rasanya tak kot... sbb dah sampai.. biar lah tinggal kenangan je..
*
lyafrina: mmg betol pasir nya putih ya amat..
*
mother of two: insyA... alaaa kalo tak pi sana, nak jgk lagi ni... hehehe..
*
nieza: masa kami pi tu, ada jgk staff wisma putra atas flight tu... isnyA nnti nieza akan sampai sana jgk..
*
ayuni: mmg cantik subhanallah...
*
mohkembara: sama je la kat sini, tersangkut2 connection.. hehee, masa tu mmg kecik2 lagi...

aizamia3 said...

memang cantik.. ;)