Wednesday, April 4, 2012

RECYCLE MAKANAN LAGI & LAGI...!!!

Recycle lagi..!! Sayang nak buang walopon sikit.. Selalunya kalo ada leftover, terus masuk je freezer.. Jangan taruk kat fridge sebab kebarangkalian untuk rosak agak tinggi peratusnya..


Actually INSTANT PIZZA ni antara yang termaktub dalam menu birthday party last week.. Kononnya untuk emergency cases lah (ie food tak cukup etc).. Tapi sebab food kira cukup2 utk makan & tapau, maka tak buat lah.. So so pagi tadi bikin untuk breakfast anak2 pagi tadi.. Senang je ni, ROTI ARAB dipotong dua, spread Bolognese Sauce (leftover ni) & Mozzarela Cheese sebanyak mungkin..!! Hehehe... Bakar la..


Tadaaaa... Ini lah dia.. PIZZA YANG INSTANT....!! Tak sempat nak leburkan Cheese sebab semua dah ternganga...!! Cuma garingkan Roti saja..


Ni lah ROTI ARAB tu.. Banyak jual kat Hypermarket kan kan..


Ni pulak SPAGHETTI BAKSO.. Spaghetti ada lagi sikit.. Frozen soup pon ada.. Lebur soup, campak Beefballs.. Makan je dengan apa2 sayur yang ada.. Sambal Cili pon ada lagi.. KICAP BAKSO memang sentiasa ada di rumah ni..
*
ANGER MANAGEMENT
(From Google &  www.saadfudda.blogspot.com)
Fuuhh... Pi tengok berus gigi masing2..!!! Huwa hahaaa....

20 comments:

kakcik said...

Baguslah Mulan ni, sentiasa ada idea untuk menghabiskan baki makanan. :)

Fabulous Me said...

org yg tak suka buang makanan walaupon sket sll nye rezekinya murah. kn? eh ye ke? ;)

Rai Ourkizuna said...

bagus kreatif macam ni..tak membazir kan..

penDragon said...

Cheese mesti kena taruk byk2 kan....Kicap bakso tu sambal kicap tu ke?

LYAfrina said...

untung kalo pndai msak n guna smula utk jdkan menu lain.. spagethi bakso tu..nmpk sedap sgt

kasihredha said...

sedapnya pizza dari roti arab tu..
bagus2...x membazir

pssttt : kena ganti berus gigi baru nampaknya nihhhh

Ayu said...

Kat rumah Ayu pun sama kak, asyik recycle makanan je. Semalam pun baru buat - tumis nasik kerabu tu alterkan jadikan kuah lemak cili api. Lempar mackerel sekor dalam tu, dah jadi lauk baru. Nak kata berjimat ke, kreatif ke, malas pun tak tau le.. :P

m.u.l.a.n said...

kakcik: teringat masa duduk vietnam dulu, tu yang tak sanggup.. recycle mana boleh..

*

fab me: moga rezeki kita semua sentiasa diberkati Allah..

*

rai: terpaksa kerah otak sokmo2 utk pikir camna nak recycle, hehe..

*

pendragon: betol, cheese banyak sangatlah sedap.. kicap bakso tu lain sikit, pekat & manis..

*

lyafrina: ni kira nya pakat guna apa yg ada je..

*

kak kasih: kalo ada makanan lebih, teringat kat mereka2 di vietnam.. hahaha, baik check berus gigi tu..

*

ayu: eh eh.. bagus ni.. tqs for d idea...

whitecappuccino said...

cepat dan ringkas lagi sedapkan??

Acik Erna said...

betul kata kak cik..pandai mulan ada aje idea..jadi menarik dan dah tentu sedap

Nieza said...

bijakx2 kak betul la kan kita yg buat dia..mcmx2 boleh jadi kalau kreatif apa yg penting perut kenyang:)

Wan Sharif said...

Janji semua yang perlu di selerakan masih selera..

-gedek! said...

ANGER MANAGEMENT?

senang je... main angry bird, lah!

So Shy Lady (SSL) said...

itulah k mulan neh mcm2 idea....klau sy yg t.habis sahih dtongsampahkn jwbnya! tq akn ku follo jjak lngkahmu


kah3x ops! jom check brus gg kah3x.. ssl plak time rajin cuci toilet (smpai 2x s hari) maknanya pregnant la tu haha

Irfa said...

baca bab makan telan air liur
baca bab bawah yg pakcik makcik tu rasa nak muntah
hehe

wahida said...

kehkeh...saya suka anger management itu...

faiz fakhirin said...

waaaaa...pandainya mulan wat pizza...sos dia tu yg susah kn?...kalo faiz buat rasanya jadi roti bakar hangus...hahahhaa

GreenJade said...

kak Mulan kite ade aje idea2 kretif ngelak pmbaziran..sumber inspirasiku ni..hehe

hehehe tsengih2 baca article anger management tu..gud gud.. :)

m.u.l.a.n said...

white cappuccino: cepat & ringkas utk yg malas mcm saya.. hehee..

*

Acik: berhempas pulas pikir sbb sayang nk buang.. hehe..

*

nieza: google jgk sepenuh hati tgk resipi kawan lain utk cari idea.. hehee..

*

ayahwang: tu yang sebenarnya..

*

gedek: angry bird tak angry sgt lah..

*

ssl: kalo yg tak dpt diselamatkan tu, makanya kadang dgn berat hati, masuk jgk tong.. hahaa, sila check berus gigi..

*

irfa: hahaaa.. pi chek berus gigi..

*

wahida: cer try hahaaa..

*

faiz: kalo tak sempat, guna sos tomato je.. pastu campak sosej..

*

green jade: isshh, google2 je resipi & campur tolak je bahan..

Papa Mifz said...

terbaik la akak nih...kreatif bab2 recycle nih...