Tuesday, April 17, 2012

PESANAN PENAJA - "JANGAN BIARKAN PENYU MENANGIS LAGI..!!"


"KESIAN PENYU MENANGIS"...


Sabtu baru2 ni (on the way dari Kuantan jengok Mak), hubby bawak pi tempat dia selalu diving kat area2 sini.. Tetiba dia nampak satu bas Jabatan Kerajaan kat area tu.. Ada jugak sorang tu dia kenal.. Bila masuk kereta, Mrs Busy Body ni tanya la.. Apa borak lama2 tu.. (paneh ooiii dalam kereta lama2 tepi pantai ni).. Katanya, "I nampak diorang tembak ikan.. I kata, dah tangkap jangan tak makan pulak ikan tu, jangan dibuang..!! Membazir lah.. Pastu lenkali kalo nak tangkap ikan, pilih2 la sebab banyak spesis yang dah nak pupus"... Tangkap mana yang biasa makan je, dia pesan.. Jangan tangkap ikan cantik2 atau ikan yang masih kecil.. Dengar tu tau..!! Sama-sama lah kita jaga.. Nanti orang lain nak scuba diving & snorkeling, takde ikan cantik2 nak tengok..!!

22 comments:

penDragon said...

sama2 kita jaga....nnti anak cucu kita dh x boleh nk menikmati keindahannya jika kita x jaga...

Kakzakie said...

Kakak rasa bertahun dah kakak tak ke pantai melihat penyu Mulan... sedih tengok penyu menangis ye:(

Memang betul makin lama makin tak adalah ikan cantik-cantik sebab dah kena tangkap masuk aquarium..

So Shy Lady (SSL) said...

kesian penyu.... kena ketatkn lg pnguatkuasaan.

ofcos tambah2 peminat sukan rekreasi scuba diving mcm hubby k mulan concern pasal tu


ssl dah trima kak, trima kasih daun kladi ye! muah muah

pB said...

moga laut kita selamat

kakcik said...

Bukan penyu sahaja, kita di daratan ini pun kadangkala sukar bernafas angkara spesis kita sendiri. :(

Mulan, kakcik dah terima kiriman Mulan dan pagi tadi kakcik ada buat satu catatan tentangnya. Terima kasih ya. :)

aNIe said...

Selalunya manusia ni tamak...segala pencemaran itu dilakukan oleh manusia sendiri...mereka tak fikir pada generasi akan dtg yg akan mewarisi alam ini...

m.u.l.a.n said...

pendragon: betol tu.. nanti tengok sampah je dalam laut..

*

kakzakie: kat area terengganu ni pon dah kurang sangat penyu nya.. dulu rantau abang femes dgn penyu kan..

*

ssl: sama2 kasih.. kena sama2 jaga baru sama2 boleh menikmatinya kan..

*

pb: insyA.

*

kakcik: alaa.. segan la saya.. hehe.. harap kakcik suka fm tu.. betol tu, kita pon terkadang sesak napas kat atas bumi ni kan..

*

kak anie: betol tu kak ani.. habis dibunuh segala ikan tapi nak amik sebahagian je.. macam shark's fin tu..

Acik Erna said...

mulan..sian acik baca rintihan penyu tu..

kasihredha said...

penyu dah meraung2 dah agaknya kan

Adylia Qarissa said...

Dah lama x lepak kat pantai.

whitecappuccino said...

betul tu..kesiaaann tengok penyu yang dah semakin nazak sekarang..

LYAfrina said...

kat cherating k ni??
itulah..sama2lah kt pelihara aset kt...

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,

Dgr Mulan kepanasan, akak cuba imagine, dah lama tak berpanas nih! Asyik hubby dan bebudak jer nyelam, Mulan bila?

Queenie said...

cer kita amik sampah tu dan buang balik dalam umah sipembuang sampah tu...aci tak sis?

Mr.Clive said...

satu lagi post dari seorang blogger yang tersangat sangat awesome!bagus peringat ni..and i sedar u put a lot of efforts dalam mengiklan kan environment-related ad kat sisi...salute la akak ni!saya suka! :D

pB said...

psst ..

telur penyu sedapppp

~ yus ~ said...

kak, gambar penyu dalam laut tu, hubby akak tangkap ke? Cantik gambar tu kak...

wahida said...

saya paling sedih bila orang mkn telur penyu...sian dia...dah la dia hampir pupus...huhu...

Papa Mifz said...

papa mifz pernah pegang anak penyu maso pergi pulau lang tengah dulu...kat sano ado tempat mcm perlindungan telur penyu...berkesempatan jugak la tgk dorang lepas kan bbrp anak penyu ke laut...:)

Papa Mifz said...

papa mifz pernah pegang anak penyu maso pergi pulau lang tengah dulu...kat sano ado tempat mcm perlindungan telur penyu...berkesempatan jugak la tgk dorang lepas kan bbrp anak penyu ke laut...:)

kak ina kl said...

pernah tenguk anak penyu kat pusat jagaan di cherating..cute aaa

m.u.l.a.n said...

acik erna: kesian kan.. kalau penyu terlekat kat plastik dalam laut lagi kesian..

*

kak kasih: betol tu..

*

adylia: jom pi pantai.. best tau..

*

whitecappucinno: begitulah kira2 nya.. hanya kita yg mampu membantunya..

*

lyafrina: jauh tu.. dekat2 sini je.. laut & darat harus dijaga sentiasa..

*

mohkembara: hahahaa... si mulan jaga barang2 kat atas je..

*

queenie: pernah jgk terfikir camtu.. geram betol rasa..

*

mr clive: kena sama2 remind from time to time utk semua hidup bahagia..

*

pb: masa dulu2 penyu byk, ada jgk makan telur penyu.. tapi now takde la.. kena control.. mmg sedap kan..

*

yus: ha ahh.. suami amik foto penyu tu..

*

wahida: betol.. geram tengok org yg jual kat pasar..

*

papamifz: kat tganu mmg byk tempat bela anak penyu & lepaskan bila dah matang.. jom kita sokong program baik camni..