Tuesday, March 6, 2012

TEPI.. TEPI... KASI LALUAN...!!!

Bila ber-musafir, sah2 banyak makan kat luar & cuti masak2.. Makanya bila balik rumah, kena la jaga diet tu balik.. Nak kurus la kononnya..!! Hahaha, .. Kepala pon dah weng-weng ni sebab dah sebulan tak makan pil Kolesterol tu..


Kalo nak menu sihat, semestinya kena guna ikan.. Ada balance kacang panjang & Sambal Belacan (Laksa Malas last week).. So kita bikin Laksa Lemak Putih la untuk dinner malam tadi.. 
*
RESIPI :
2 ekor Ikan Kembong + 2 cawan air - rebus
(amik isi, blend + air rebusan)
4 bawang merah - blend
1/2 inci halia - blend
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 asam keping
1/2 cawan santan kotak
Garam & Gula
- Masak  je semua sampai gelegak.
- Makan dengan Laksa/Laksam, sayur kesukaan & Sambal Belacan.
- Nak sedap, blend tulang ikan yg direbus, tapis & amik airnya jugak.

FOTO - GOOGLE
Beginilah rupa I tau, kalau tengah menyumpah masa drive..  (Highway I bawak, dalam bandar, hubby bawak).. Stress sungguh kalo drive, perkara yang tak diingini berlaku.. 
ANTARANYA :
1.  Depa yang lain bawak slow kat lane kanan/laju kat highway.. Memang sah2 kena potpet la.. Itu highway untuk 110km kan.. Awak bawak 80km, tolong lah ke tepi.. Guna lah lane kiri tu.. Lain la kalo tengah overtake, understood that..!!
*
2.  Kalau tengah bawak tu, tetiba orang kereta depan buang sampah esp sampah penuh satu plastik.. Bikin terkejut ya amat tau.. Sebab terkadang kita terasa akan mengelak cepat, feeling that benda tu binatang.. Mula lah mengagau tekan brek mengejut.. Sampai terlompat passenger dalam kereta ni.. 
*
3.  Kalau tengah overtake kereta yang slow kat lane kiri tu, ada kereta belakang yang mungkin lagi laju (agak2 bawak 140km/j) sibuk dok angkat lampu tinggi lip lap lip lap, konon suruh ke tepi.. Haaah, time ni memang lah ko kena tunggu.. Akan ku pelan kan kereta.. Tak nampak ke orang tengah overtake kereta lain..!! Ni sokmo nya kereta jenama ratusan ribu tu, yang tak kisah kena saman atau tak.. (Yes, I have a fren yang mengaku gitu). Sabar ya Encik/Puan.. Speed limit 110km je tau.. 
*
Masalah yang lain tu banyak lagi. Tapi 3 ni memang la senario yang sering berlaku.. Sakit mulut sebab menyumpah, sakit kepala sebab pikir.. Hahaha, takdo kojo ko MULAN... Padan la stress je.. 

22 comments:

lemongrass said...

wahhhhhhh....
I nak makan laksa putih you masak!!!!!
Kasihani lah kat I yg tak boleh makan benda sedap2 for the time being ni, janganlah tayang food, tayang gambar kucing takpe, hehehe.

aNIe said...

As'Salam Mulan... laksam memang sedap... abih ni dah masuk semangkok lemak ni camaner nak kurus...hahahah

Mulan.. agaknya kita ni kalau selalu kat atas jalanraya je...mesti tekanan darah naik kan?

Papa Mifz said...

papa mifz tak pernah mkn laksa lemak putih...

kakcik said...

Tengahari ini kakcik makan laksam yang dibeli dengan harga RM3 sebungkus di Pasar Tani. :)

kasihredha said...

nak laksa tu...hik3
nak buat malas...hik3
sabar mulan sabar...jgn marah2 waktu di jln...nanti stress * nasihati diri sendiri jugak sebenarnya...hihi*

Ila said...

pemandu kat malaysia ni memang gitu kan

penDragon said...

x suka betul jenis yg suka bagi2 lampu lip lap lip lap ni...santan kotak tu xde kolestrol kan...alahai sedapnya lah nampak....

Fabulous Me said...

Mentang2 die ddk jauh. Klu laaa dkat2 sban-kl ni lame dah dgn x malu p jengukkkk ikot blakang tingkap ;p

Mr.Clive said...

nk komen yang pandu slow kat lane laju...sgt sgt laaa tension.xsedar diri dan merbahaya jugak tu... =_=

m.u.l.a.n said...

lemongrass: alaaa, laksa ni senang & lembut je tau.. omit the sayur2.. u boleh sluurrpp je laksa & kuah tu.. hehe...

m.u.l.a.n said...

kak anie: guna santan kotak 1/2 cawan je.. tu resipi utk 5 org makan.. hehe.. memang stress jgk drive kat hiway ni kan..

m.u.l.a.n said...

papamifz: kalo laksam memang byk jual.. laksa ni utk yg malas macam saya ni la.. haha..

m.u.l.a.n said...

kakcik: kalo nak makan sorang, memang patut beli je kan.. laksam memang sedap tapi saya tak reti buat.. tu yg guna laksa je..

m.u.l.a.n said...

kak kasih: senang tau buat laksa ni.. kejap je.. kena tau taktik malas, baru la senang.. hahaha...

kalo duduk kl tak tau saya ni camna nanti.. mau macam tarzan dalam kereta..

m.u.l.a.n said...

ila: tak semua camtu, tapi bila selalu kena, tu yg stress jadinya..

m.u.l.a.n said...

pendragon: kat sini kan, kalo pakcik2 & makcik2 berumur yg bawak kereta, lagi la suspen sbb depa ni ikut suka hati pi kanan pi kiri, tak kasi signal..

tak tau santan tu camna tapi kalo ikan banyak, takyah byk santan pon tak pe.. hehe..

m.u.l.a.n said...

fab me: mai la.. mai la sini... mai makan sama2...

m.u.l.a.n said...

mr clive: yup.. sebab bahayakan keselamatan orang lain kan.. esp kalo kat corner orang bawak slow @ lane kanan...

faiz fakhirin said...

Sedapnya...tapi mee dia tu yg penting kn...kalo mee sedap..kompem sedap...hehe

p/s : anda di #tag untuk segmen ini http://faizfakhirin.blogspot.com/2012/03/7-perkara-sebelum-mati.html

m.u.l.a.n said...

faiz: hehe.. tekak ni terima banyak benda.. mostly semua sedap...

tag tag.. ok ok..

MUMMY CHOP MINT said...

menyeksa jiwa lara tengok makanan sedap2 malam2 especially masa orang tengah tahan lapar ni....! Huwaaaa!!

m.u.l.a.n said...

mummychopmint: hahahaa... mai la join..