Tuesday, March 13, 2012

RECYCLE MAKANAN LAGI...!!!

Hujan masih turun walaupon tak selebat semalam.. Langit pon gelap.. Perasan tak, lepas Tsunami last year @ Jepun tu, cuaca agak tak menentu.. Sepatutnya area ni sangat2 panas time ni, seperti tahun2 sebelumnya.. Namun begitu, bukan kuasa kita untuk menentukannya seperti mana yang tertulis di dalam buku Geografi yang diajar dulu2.. 

REUSE-REDUCE-RECYCLE
Breakfast pagi tadi makan meatballs leftover dari dinner malam tadi.. Ada 4 ketol lagi.. Meatballs tu basuh dengan air masak sebab takmo kena gravy semalam.. Ni resipi campak buang ikut perut yg lapar ni je.. Makan terus dari kuali kecik ni.. Kalo ada Sizzling Pan mesti best ni..!!
*
Tumis diced Bawang Besar dgn Olive Oil.. Masukkan Sos Tomato, Oregano, Chili Powder, Black Pepper, Diced Tomato, Meatballs & Broccoli.. Kacau hingga gelegak.. Pecah telur sebiji & tabur Cheese..Wohhooo, makan dengan Roti.. Berpeluh2 makan sorang.. Sonang jo kan..

DINNER MALAM TADI (before masuk oven)
Meatballs tu beli yang siap sebab takde daging.. Hubby takde OK la masak menu daging sebab dia ada gout.. Rebus meatballs dgn air yg sikit.. Masukkan Mushroom Soup (powder/gravy), Kicap kasi kaler, Black Pepper & air secukupnya.. Pour into dish + diced Tomato & steamed Broccoli.. 

DINNER MALAM TADI (lepas keluar oven)
Last but not least, tabur Cheese & bake kejap untuk melt-kan Cheese tu.. Makan dengan Roti.. Kenyang betol walopon nampak sikit untuk 3 beranak ni.. Tinggal la 4 ketol.. Asalnya nak buat Bakso, tapi gatal nak try resipi sendiri yang entah apa2 ni.. 

38 comments:

LYAfrina said...

makanan dinner tu..sedapnyer... mbuatkan sy meleleh ni

kasihredha said...

sedapppnya...

memang sekarang ni kat sini pun hujan...cuaca tak menentu

Has said...

mmg x menentu..tu yg tetiba Langat banjir teruk...

POSH76 said...

sedap!!!

-gedek! said...

gout? jaga makan eh?

m.u.l.a.n said...

lyafrina: nak ajak tapi dah abis la.. hehe..

m.u.l.a.n said...

kak kasih: kat sini dah 3 hari hujan.. petang ni je nampak sikit sinar mentari.. tapi langit sebelah sinun gelap pulak..

m.u.l.a.n said...

has: tu la kan.. tetiba banjir langat tu..

m.u.l.a.n said...

posh76: sebab lapar semua sedap.. hehe..

m.u.l.a.n said...

gedek: boss yg gout.. masa dia ada tak masak daging, masa dia takde kami bantai la.. ishh isshh... kesian kat dia nanti kena telan ubat je..

Mr.Clive said...

love this..boleh test untuk malam esok.malam ni nak masak resipi yang blogger emak Yayan tu bagi...hehe...

m.u.l.a.n said...

mr clive: at times u dont need recipes.. campak2 je ikut apa yg suka.. haha.. plus apa yg ada kat dapur..

penDragon said...

haah kan, sepatutnya dh panas dh tu...betul mulan, nampak mcm sikit tapi cukup mengenyangkan!

m.u.l.a.n said...

pendragon: hujan lagi hari ni walopon ada mentari sikit je 10 minit tadi.. kenyang gila makan meatballs ni kan..

So Shy Lady (SSL) said...

oloh mknn recycle pon dh mcm taraf menu hotel 4 bintang neh...

klau ssl sorang2 takde nk msk2 eh...mkn kraker cicah milo je ler

faiz fakhirin said...

telan air liur 4 5 kali nih..sedapnya nampakkkk...fuhhhh

m.u.l.a.n said...

ssl: tak tau camna boleh campak buang je bahan dalam tu.. tetiba rasa nak masam, nak ada cheese, nak ada telur.. habis meatball tenggelam..

kalo takde leftover, cenggitu jgk.. tapi ada 4 ketol meatballs tu kan, nak kena langsaikan.. nnti fridge muntah.. haha.

m.u.l.a.n said...

faiz: cer buat, senang je.. campak buang je.. ikut je apa ada kat dapur..

Zareda Norman said...

campak campak pun sedap kan.. Yummi

m.u.l.a.n said...

zar: nak cepat masak sbb lapar.. campak2 je la.. nak buang sayang.. nak simpan lama takut tak elok.. perut jgk jadi mangsa.. haha..

Fabulous Me said...

MasyaAllah.. Sodap ehhh!!!

fieda said...

amboi...sedapnyer...terliur la..

Ros said...

Salam Mulan,

Dua2 menu tu nampak sedap sangat la Mulan...nanti boleh la kak Ros try.....

zino said...

sedap nya..... nyesal tengok hehe

m.u.l.a.n said...

fab me: tak tau la sedap ke tak.. tapi sbb lapar, maka abis dah le.. hehe..

m.u.l.a.n said...

fieda: hehe, campak2 & buang2 je.. ikut rasa tekak yg selalu nak makan..

m.u.l.a.n said...

kak ros: try la, pastu campak2 lagi apa yg patut ikut selera kak ros.. hehe..

m.u.l.a.n said...

zino: buat je ikut citarasa sendiri.. sonang jo ni..

LadyBird said...

mskn untuk dinner yg belum dimasukkan dalam oven tu nmpk sgt menyelerakan..

m.u.l.a.n said...

ladybird: boleh jgk nak makan terus sbb broccoli dah steam..

GreenJade said...

sis kite ni..campak2 apa pun nmpk menggiurkan. kretif.

sy pon byk belajar recycle blk leftover food dr blog sis ni.masak2 ni kena kretif kans..? sy suka sis mmg x mmbazir rezki.. thx sis..**huggsss**

kak ina kl said...

perut memang cepat lapar bila hujan dan cuaca sejuk..makan camni pun sedap.

kalau tak silap tu baby girl Cikgu Ayu ek

m.u.l.a.n said...

green jade: dah terbiasa duduk negara miskin dulu, kalo ada makanan lebih tu mesti nk simpan. nak hidang lg rasa jemu, so kita make up la balik..

m.u.l.a.n said...

kak ina: tapi kan, kalo x hujan pon sokmonya lapar.. hehehe

whitecappuccino said...

weh!! sedapnyer!!

Papa Mifz said...

masakan akak mmg super terbaik yer...kemas jer...sure mkn sehinggo menjilat jari nih...:)

m.u.l.a.n said...

whitecappuccino: sedap tu ikut tekak ni je.. tak tau tekak lain camna.. hehe, campak2 je ni..

m.u.l.a.n said...

papamifz: super campak2 buang.. hahaa...