Wednesday, March 21, 2012

MY BLOOD GO UP UP AGAIN..!! HAIIIPPP...

Pagi hari melantak mee,
Balance dinner malam tadi,
Dicampak ditambah ikut hati,
Maka makan lah tak sedar diri..
Huwa hahahaa heeheehee..


Semalam hubby kata tak sempat dinner kat rumah.. Yey yey, boleh habiskan leftover dalam fridge/freezer, ada mee kerinting, telur rebus & tulang2 ayam.. Rebus ayam & tulang2 yang ada, campak Sup Punjut, Serbuk Kunyit, Garam & Gula.. Rebus lama2 sampai keluar serdak2 dari tulang ayam tu.. Lepas tu lastnya, campak sawi (ni je sayur daun yang ada).. Eh eh, lepas tu hubby kata nak dinner jugak kat rumah.. Heheh, maap ya.. Kena la makan menu campak buang ni jugak.. Ops, jangan lupa Kicap Cili + Limau Nipis + Gula..


Sambil menanti Encik2 Repair pagi tadi, gonyeh2 BISKUT BANGKIT LIMAU PURUT hasil tangan Tok Sedara di Pekan, Pahang.. Rasa menyesal sangat, sebab tak sempat belajar banyak Kuih Muih & Lauk Tradisional Pekan/Pahang... Tok Sedara yang mantap buat BAHULU GULUNG tradisional dah meninggal.. Mulut nya dulu tak diam2 mintak saya belajar.. Tapi 10 tahun di Vietnam, saya tak dapat apa2 dari nya hingga lah dia meninggal dunia.. Hajat hati nak belajar buat Biskut Bangkit ni sementara pakarnya masih ada.. Jugak APAM BAGHDAD, KUIH TONJET (TAHI ITIK) dan macam2 lagi.. Resipi mungkin boleh dicari, tapi teknik & tips jugak penting..


Amik ko..!! Bil air macam anak 10 orang kat rumah.. Hubby dah bising2.. Beberapa bulan lalu bil air kami cecah RM300+.. Rupanya paip bocor dalam tanah.. Ni macam nak jadi lagi.. Dah 2 bulan bil air tinggi..!! Normally RM20+ je.. Still mahal tapi kira OK la.. Air negeri ni mahal kot, ada emas.. Maka nya pagi tadi my blood went upstairs setinggi KLCC.. Sebab geram dengan Encik yang tengok meter kat luar tu.. Kami report jugak yang meter agak laju walopon air tak guna sebab last nite dah tengok meter dengan hubby.. Alih2 dia pi dok kira berapa penggunaan air selama 6 hari lepas dapat bil.. Katanya normal utk family kami & dia pelik ngapa banyak utk last month.. Dok tanya if kami guna banyak air last month.. Wooiittt, gue rasa mau sinsing lengan baju je ni tau..!! Pakcik yang repair floor trap kata, kalau teruk jugak, better pindah je..!! Jom pindah Selangor, sebab air free kan..!! But cannot tahan the traffic la pulak, mau nangis dalam kereta..

14 comments:

Papa Mifz said...

meh la pindah ke Selangor...leh jumpo Mifz...hehe

kasihredha said...

memang rugi tak belajar dr org lama kan...habis begitu je ilmunya.
Akak pun sama..banyak resepi nenek yg tak sempat belajar...pastu menyesal.

psssttt..lamanya duk vietnam..
jommm duk selangorrrr

penDragon said...

baik you belajar buat kuih muih tradisional ni, sblm terlambat. mcm yg ckplah, resepi boleh cari tapi teknik & tips jugak penting utk menghasilkan yg terbaik...you pindah selangor la, hubby you boleh mintak transfer kerja kt KLCC!

lemongrass said...

Seperti kata pendragon tu, baik you belajar buat kuih tradisi tu. Pastu, boleh we all kenen2 mintak kat you once you dah pandai, hehehe.
Bil air kat sini pun mahal gilos, bil dia dtg every 6 months. We all baru dpt bil fr sept-mac $270!

kakcik said...

Bil air rumah kakcik pernah juga naik mencanak gara2 paip bocor dalam tanah.

Tahun lepas kakcik pernah terima bil letrik cecah lebih RM600! Rasa nak pitam dibuatnya!

whitecappuccino said...

tak tahanya tengok tu...banyak tu utk bil air!

So Shy Lady (SSL) said...

cmpak2 pon nmpak mnylerakan. klau ssl menu cmpak n buang biasanya b akhir d tong sampah lah jwbnya

musykil lah bil air tu... jom pindah sblah rmh, bleh ssl ngendeng2 time lapa hehe

m.u.l.a.n said...

papamifz: kalo ikut hati memang nak pindah selangor sbb adik beradik semua kat sana.. tapi apa kan daya, kerja suami jgk antara yg diutamakan..

*

kak kasih: ni pon nak jgk belajar few other recipes tp tok ni dah kurang sihat.. hehe, saya dah ada temp resident card & driving license vietnam..

*

pendragon: terasa membuak2 nak belajar ni tapi nak cari masa pon susah sikit.. hubby i ni mana ada keje kat kl sbb dia kat plant.. kl semua opis je.. hehee..

*

lemongrass: mesti i kasi u sbb u lagi rajin & pandai.. i tak tahan kuih tradisi ni sbb cerewet nak buat.. mahal jgk bil air sana yek..

*

kakcik: woooo... tinggi jgk bil kakcik tu kan.. kalo bocor dalam tanah camtu la jadinya.. air bertakung dalam tanah kita tak nampak..

*

whitecappuccino: selalu RM20+ je.. tu pon kira mahal utk kami 4 beranak..

*

ssl: kalo tak campak2, bila la nak habis barang dapur kat rumah ni.. sini bahan2 masak limited.. kena guna apa yg ada.. kita pon nak ngendeng jgk nanti ya..

Acik Erna said...

mulan..bil air acik kalau paling murah pun40++ padahal rumah siang2 tak de orang..selaunya..80++ hingga ke 100 ++ geram je..dah letih huat report..tahan je la..nak buat camana..nak pindah kemana kan,acik dah nak pencen..jadinya air di NS lagi mahal tau..

GreenJade said...

iskhh xyah le pindah Sngor kak..dok diam2 sane..mmg nk migrain otak dok Sngor yg havoc ni.ekekeke

haaa rasa dah beratus2 kali saya ulang tp nk gak ulang balik..akak mmg kretif lah..cmpak2 pun buat sy terliur2..i like bersup2 ni.rasa mcm nk pi tapau je..hehehe

faiz fakhirin said...

fuhhhh...terbaik la mknan pagi..meleleh air liur...nyam nyam

Queenie said...

welkang to selangor...

mmuah!

Rai said...

ada member pun kena aritu.. paip air pecah dalam tanah..rm500 kena.. terpaksa bayar jugak.. kesian..

meh la pindah selangorr..

m.u.l.a.n said...

acik erna: waahh, byk jgk tu.. kena report tu lagi acik..

*

greenjade: tu la bila pikir sesak2 tu, kensel la nak pindah sana.. nak tapau boleh tp jauhnya tu..

*

faiz: issh.... masak le.. senang je ni laa..

*

queenie: dowang la... trepik jeng..

*

rai: sama kes la ni.. bocor dlm tanah.. adei, sakit la jiwa raga.. cannot imagine duduk kl/selangor yg sokmo jam tu.. tapi at times rasa nak jgk.. hehehe..