Tuesday, March 20, 2012

GARING & GERAM....!!!

3 hari tinggal rumah & tak masak... Bila dah balik rumah, mula lah MOOD MEMASAK ni macam kena main tarik tali.. Kejap excited nak masak, kejap malas..!! Tapi takleh la, kena masak jugak.. Hajat nak buat LAKSA PENANG tapi pi kedai takde Daun Kesum.. Nak buat Mee Calong, cari tahu pulak takde.. Nak buat Steamboat, udang pulak takde.. Haaiisshhh... Tak sedap takde udang..!!


Belek2 fridge.. OK bikin LASAGNA la sebab bahan2 80% ada.. Hahahaa, tapi guna Macaroni.. Only satu lapis saja OK.. Hahaha, takde nampak lapis pon sebab guna macaroni..!!


Layer 1 - Cooked Macaroni
Layer 2 - Chicken & Calamari Bolognese Sauce
Layer 3 - Bechamel Sauce
Layer 4 - Cheese
- Bakar sampai masak -


Agaknya mood takde sampai lagi sebab hati masik di PULAU REDANG kot.. Hehehe... Oso kepala masih weng-weng sebab ferry goyang2 kuat hari tu kot.. Ombak besar gila..!! But now nampaknya weather dah makin OK.. Panas & garing di sini.. 
*
Stress jugak ni.. My aircond ni not working lah pulak, hawa panas yang keluar.. Called the maintenance team pagi2 tadi.. Mintak datang after 10.30am sebab ada kelas.. Rupanya dah datang before 10am.. Cannot understand lah u people ni.. Selalu datang masa orang takde.. Masa ada rumah, takmo pulak singgah... I saw your van lalu lalang depan rumah tau dulu2..!! Kita tunggu tak datang, kita takde rumah baru dia datang.. Ni keje saja suka2 ke..?? So that report untuk hari ni u all boleh buat lain kali..?? Patut lah banyak kes tertangguh.. 
*
Ni pengakuan sorang worker ni dulu, "Kak, kitorang lepas punch card 8am, pi minum dulu.. Pukul 10 pon berhenti minum kejap.. Pukul 12 siap nak balik lunch.. 2.30pm baru masuk balik.." Ohhoo, so berapa jam u all ni keje ekk..?? Ni tak campur break minum petang...!!
*
Kitorang ni kan, kalau kes yang tak boleh buat sendiri, baru lah panggil maintenance team.. Banyak dalam rumah ni, hubby yang buat sebab dia ada tools yang amat banyak.. Aircond ni complicated lah sikit sebab ini rumah sewa..!! Nanti tak pasal, kami kena ganti.. Oh no no no..!!

42 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
waaahh diorang keja cam org gomen yek, banyak lepak kat kantin minum-minum...luku kang pala diorang tuh!

Ehhh lasagna makaroni ni mengancam gak. Takde pasta lapis pun takpa Yong, janji pastanya ada, yg penting bahan2 dan kreativiti, which you have in abundance! Caiyok!

Kakzakie said...

Kalau pandai mengolah makaroni pun menjadi juga. Nampak lazatnya...

Kalau tak ada aircond masa tak panas still oklah tapi kalau panas baik-baik yg panas luar lama-lama jangkit yg dalam hati tu jadi panas...

Ila said...

hai,sedapnya itu makaroni..biasalah tu,masa rehat lagi banyak dari kerja kan..tension jer

Acik Erna said...

Mulan..memang cam tu le,,kalau boleh repair sendiri memang tak mau panggil orang kan..sakit hati je

Zareda Norman said...

sedapnya lasagna tu... Nanti nak buat jugaklah

hai org gomen pun dah tak kerj RILEK cam gitu lagi.. Mungkin kat state dan district rileklah kot, mgknlah sbb sesekali zar pi pejabat negeri.. Dorang sibuk juga. Tapi kalau kat ibu pejabat.. Haus lah nak kerja masuk suka suki cam gitu

POSH76 said...

sedap...sedap!!

GreenJade said...

iskh kretif lah sis ni..tak tepikir lak saye..gud idea ni.

wah tinggi nye air tu sis.gerun nengok.

Irfa said...

asal tengok blog org masak je mula meleleh air liur.aduhai

kasihredha said...

kreatif le mulan ni
buat lagsana guna makaroni
rasa sure sama aje kan sebab dua2nya pasta :)

penDragon said...

kalau I mesti terus hilang mood nk masak bila nk masak tu bhn xde, nk masak ni bhn x cukup...tapi kalau dh terpaksa terpaksa guna ajelah apa bhn yg ada. bestnya la maintenance worker tu buat pengakuan gitu! Geram je dgr, byk sgt break nya...dah tu masa bila yg dia betul2 kilija??

m.u.l.a.n said...

mohkembara: as salam yong helime.. ishh, teman ni pakai campak buang je ikut rasa & bahan yg ada..

tak tau depa tu keje camna, kami kat sini pening mikior nya.. kami kat sini bertahan je la dari dulu.. duduk ruma sewa gini lah.. kena sabor manjang..

m.u.l.a.n said...

kak zakie: kedai roncit jauh2 dari sini.. pulak tu kadang byk barang takde.. terpaksa la otak ni keje keras pikir nak olah sana sini..

cuaca sini dah panas sangat.. tu yg nak kena repair aircond tu..

m.u.l.a.n said...

ila: hehe.. pakat guna bahan yg ada je.. pastu kena cukup rasa garam gula masam masin kot.. hehe..

m.u.l.a.n said...

acik erna: bab aircond memang kena panggil pakar.. setakat nak cuci filter aircond tu kami buat sendiri je.. ni sebab tersumbat.. tau kat mana tapi takut jgk kot nnti patah sana sini.. hehe..

m.u.l.a.n said...

zar: buat la senang je.. guna sos tomato je..

actually bab keje ni sebenornya pada diri masing2.. bab kata kawan sorang ni, ni kira kes pecah amanah.. moga semuanya lebih prihatin..

m.u.l.a.n said...

posh76: tak tau la kalo org lain rasa camna.. hehehe..

m.u.l.a.n said...

greenjade: isshh.. campak2 je apa yg patut.. sini susah cari bahan.. memang besar ombak hari tu tau.. serun..

m.u.l.a.n said...

irfa: heehehe, ni lah keje orang keje kat rumah.. hahaa, takde modal lain dah..

m.u.l.a.n said...

kak kasih: ada macaroni je maka jadi lah sebegitu rupa.. ha ah kan, sbb asalnya pasta, maka rasanya lebih kurang je..

m.u.l.a.n said...

pendragon: dah tau kan, kat sini barang2 sokmonya tak cukup.. tmc pon bukan ada banyak barang..

u pon tau camna nak masuk rumah ni kan.. punya la lama q.. sampai dah pindah tempat lain.. padahal rumah byk kosong..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

This is enough to tempt me!!! :)

kak ina kl said...

sedaplah bila letak cheese banyak-banyak


memang cantik kat pulau redang ni..nanti satu hari jika ada rezeki dan umur nak gi gaklah...nak merasa

LYAfrina said...

wah sedapnyer.....

blh x share resepi pic y atas skali tu.. lya betul2 terasa nk makan tu...

** view y mgagumkan... n mdamaikan..indahnya ciptaan allah swt

whitecappuccino said...

ermmm..sedap tuh! makaroni pun ok..

Karukord Jagau's said...

bila nk dapat rasa nih...huhuhuu

m.u.l.a.n said...

love2cook: owwwwhh.. malu la dengan sifu.. love yours..!

m.u.l.a.n said...

kak ina: betol.. kalo byk cheese memang sedap.. pi la kak ina, semetara masih cantik..

m.u.l.a.n said...

lyafrina: view memang cantik kat redang esp bila cuaca baik.. alhamdulillah..

nanti ya resipi tu.. kita tampal balik kat entri ni..

m.u.l.a.n said...

whitecappuccino: kalo guna lasagna tu, mau kena cegat depan periok takut lekat2.. versi malas pon ya ni..

m.u.l.a.n said...

karukord: heheh... tak tau la sedap ke tak.. kami ni kalo lapar, semua sedap.. nak rasa ke, mai la sini..

-gedek! said...

orang lelaki memang suka tools yang banyak... its a guys thing...

Daon Kesom tu hapa? Macam Daun Ketum, eh?

m.u.l.a.n said...

gedek: org pompuan pon suka jgk.. senang nak repair sana sini kalo emergency kan..

isshh.. daun kesum utk laksa penang tu la.. ada bau yg unik tu.. cer tanya akak..

~ yus ~ said...

mengulor je pekerja tu ya kak? Patutlah banyak komplen tertangguh. Wah! Akak baru balik pulau redang ya? Best tu!

m.u.l.a.n said...

yus: ha ahh.. pulau redang memang best..!! tak tau la ngulor ke tak.. asal siap keje dah la..

pB said...

dah ok ker?

L said...

huu,,.xpenah lagi p pulau redang..

jom tambah ilmu sikit..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

m.u.l.a.n said...

pb: belum lagi..

m.u.l.a.n said...

L: mesti pergi.. sebab cantik & ia kepunyaan Malaysia..!!

So Shy Lady (SSL) said...

oh g main ombak rindu rupanya...

biasalah klau bdk2 muda wat kj...asyik ngelat je

klas apa tu? k mulan study lg ke?

m.u.l.a.n said...

ssl: ohhh yess.. ombak rindu2 gitu.. best..!!

harap depa ni berubah la.. lebih prihatin dgn keje.. budak2 ni je, ada kelas tambahan..

Nieza said...

kalau cuti lama memang rasa malas jer nk masak kan..sama gak mcm saya..kena cari mood dulu baru la msk apa pun menjadi.

sedap tgk lasagna tu..sukax2:)

m.u.l.a.n said...

nieza: sini byk kena masak sbb tak byk pilihan makan kat luar.. takut msg jugak.. nanti fenin2..

alaa, nieza masak lasagna pun sedap.. versi finland.. nak jgk rasa..