Sunday, March 18, 2012

DI SINI LAH KAMI..

Sampai rumah sudah.. Sesungguhnya sangat lah berbangga menjadi rakyat MALAYSIA sebab negara ni sangat cantik.. Walopon cuaca agak tidak menentu, Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.. Kali pertama ke sini 7 tahun yang lalu..


Here we're @ PULAU REDANG.. Seperti entri terdahulu, hujan turun tak henti seperti musim tengkujuh.. Namun rancangan cuba diteruskan kerana perkhidmatan ferry tidak tergugat walopon mendung & ombak kuat..


Begini lah ganas nya ombak masa tu.. Ferry pon terumbang-ambing 45 darjah tau..!! Pegang life-jacket kuat2..


Due to weather conditions, ferry tak boleh sampai jeti yang sepatutnya.. Terpaksa transfer ke boat resort/chalet masing2 di tengah laut.. Kami dapat transfer dulu sebab berempat je..


Alhamdulillah sampai jugak ke pulau ni.. Crowded lah kat sini sebab this is the only jetty untuk turunkan semua penumpang ferry ke PULAU REDANG  ni sebab keadaan cuaca tak elok tu..


Dulu tak ada pon aktiviti ni kat sini..


Waaahh.. I miss this place..


Tengok lah betapa mendung nya langit.. 


Sampai resort terus makan... Lapar ooii.. Breakfast makan sikit sebab takut muntah atas ferry.. Hahaha... Termasuk lah I ini..!!


Makan sampai tak pandang kiri kanan..


Pukul 2 petang terus ke Dive Centre.. Trip ni sebenarnya untuk DIVE CERTIFICATION under KIDS SCUBA PROGRAMME.. Not only for kids tau, adults pon boleh.. Sebab apak & mak (not me aahh) pon ramai join..!!


Zharif & frens.. First dive - Junior Open Water.. Sebelum ni lesen kecik je.. Now dapat lesen besar..


Ombak besar, maka nya beach dive je la..


"Dengar la baik2.. Ombak & current kuat kat dalam air ni.."


Kalo beach dive, terapung2 la semua pakai fin etc.. Lama betol nak siap.. Me no go in the water.. No like wet wet sebab bawak baju sikit.. Huwa haha...


Bantu membantu lah nak pakai segala benda... Yes, my gegirl pon dah dapat lesen kecik dia..!! Have fun my little mermaid..!!


Ini lah peta topo PULAU REDANG seperti dalam buku Geografi..


Kesian nya kena swim jauh ke tengah laut sebelum dapat decend..


Apak & anak2 in the water.. Omaknya melepak tepi pantai..


Weather petang tu semakin baik.. Alhamdulillah.. Brighter sky..!!


Captured by my little mermaid..


My little mermaid with her buddy..


Dinner malam tu.. Wooohhhooo.. Yummilicious..!!


Next day, weather's brighter, water pon much better.. Alhamdulillah..


Boat dive.. To another beautiful dive site..


Bye bye.. Have fun.. Nak ikut snorkeling pon malas.. Hajat cuma nak bersantai..


Subhanallah cantiknya walopon dari beach ni je..


They're back...!!! Glad they had fun..


Lunch yang sangat menggumbirakan hati.. Maap tak nampak sape2 yang lalu pon..


Dinner untuk yang terakhir..


Healthiest one..!! I like..


We will come back InsyA..


Bye bye Redang Reef...!!


Bye bye PULAU REDANG.. I LOVE MALAYSIA...!!!

37 comments:

whitecappuccino said...

Pulau Redang yg cantik!! walau duk Ganu penah gi sekali jer..makanan tu yg tak tahan eh!

Nieza said...

subhanallah....bestnyer tgk tempat ni.saya belum ada peluang lagi utk ke sini..kalau ada rezeki nanti nk juga ke sini..InsyaAllah. makanan pun nampak sedap dan menyelerakan:)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong, anak-anak berusaha dptkan sijil kemahiran, maknya berusaha mengumpul kilo-kilo, tak gitu? Tp tang mankan mmg mantop Yong!

Papa Mifz said...

Pulau redang mmg terbaik kan..

Jeles tgk bdk2 tuh dive..huhu

kakcik said...

Indahnya pemandangan, sedapnya hidangan. :)

Kakcik belum pernah sampai lagi ke Pulau Redang tu. :(

Pretty Ryna said...

wah bestnya...sgt menarik la....

Pretty Ryna said...

wah bestnya...sgt menarik la....

an15 said...

I pun miss Redang, hari tu ternampak small white shark. Too bad, our fav resort dah takde dah.

Rai said...

cantiknya pemandangan dalam air.. too bad..acik tak pandai berenang.. huuuu...

penDragon said...

Cantik lah Pulau Redang!!! unlucky for me EMB jenis indoor type of person...so, rasanya mmg x merasa lah aktiviti2 mcm ni....congrats zhariff dh dpt lesen besor!

wahida said...

cantik sgt pulau redang ni...teringin nak sampai...

gambar dlm laut tu adalah yg terbaik!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

subhanallah... memang indah sekali ciptaan Allah s.w.t....

m.u.l.a.n said...

whitecappuccino: cantik pulau redang tu kan.. takpe nanti pi la bila2 free..

m.u.l.a.n said...

nieza: takpe nanti balik malaysia, jalan2 pulau pulak.. hehe..

m.u.l.a.n said...

mohkembara: ohh bebetol sangat2.. mak kumpul lemak2 je la.. paling mantaps tu.. hehe..

m.u.l.a.n said...

papamifz: nanti bawak mifz pi pulau redang.. amik la lesen nyelam..

m.u.l.a.n said...

kakcik: pulau redang tu cantik kakcik.. kalo ada peluang nanti pergi la ya..

m.u.l.a.n said...

pretty rina: memang best plus the weather yang sangat baik..

m.u.l.a.n said...

an15: yup.. ada small sharks kat area tu.. kids jumpa turtle baru2 ni..

m.u.l.a.n said...

rai: nak scuba dive tak perlu pandai berenang.. cuma kena balance badan dalam air je.. try la..

m.u.l.a.n said...

pendragon: kalo anak2 u suka, ajak je dia pi mana2 pulau.. mana tau lama2 dia suka.. my fren macam tu.. last2 hubby dia masuk sekali scuba diving..

m.u.l.a.n said...

wahida: mesti pergi.. pulau redang cantik tau.. nyelam terus.. amik foto baru best..

m.u.l.a.n said...

madiha: sesungguhnya begitulah.. ciptaan Ilahi memang semuanya cantik..

Ros said...

Salam Mulan,

Wahhh...bestnya Mulan...kak Ros tak pernah lagi sampai kat sini...Menunya pun best sangat...

Kak Ros teringin sangat nak scuba Diving tu....he.he.he...

Mr.Clive said...

OMAIGOD!dengan airnya yang biru lagi cantik,makanan yang sodap sodap...diving,etc etc...wahhh seriously jeles!nk jugakkk pergi! :(

Zareda Norman said...

cantiknya redang... Sgt teringin nak pi sana.. Dah beberapa kali cuba nak buat trip ke sana tapi x lepas lepas

m.u.l.a.n said...

kak ros: kena pi.. redang ni cantik..

m.u.l.a.n said...

mr clive: memang cantik tau.. rugi kalau tak pi..

m.u.l.a.n said...

zar: takpe.. nanti ada masa pi la..

GreenJade said...

sis sy pon suke Redang ni..dok lah celah mane pon..mmg cantik view nye..rindu nk pi lg..

wahh best nye little mermaid pon join diving..mmg berani.

Safiah Ibrahim said...

Rindu redang.. Dulu stayed laguna jugak.. best kan

m.u.l.a.n said...

greenjade: memang cantik redang tu kan.. jom la join scuba..

m.u.l.a.n said...

safiah: sekarang dah bukak lepas monsoon aritu.. boleh la pi lagi.

-gedek! said...

berjalan-berjalan-berjalan....

tak adil betol!

Ayu said...

Seronoknyaa!!! Ayu belum pernah sampai Redang. Asyik2 ke Perhentian dgn family. Nxt time kalau ada masa nk try Redang pulak. Nice pics (& food)!! :)

m.u.l.a.n said...

gedek: ikut mengikut - kena ikut - nak ikut..

*

ayu: rasanya kat semenanjung, redang yg paling best.. terjaga..

Has said...

Insya Allah nak pegi sini gak. end of may :)