Thursday, February 9, 2012

WONDERFUL WEDNESDAY..

Woaaahhh.. Busy betol semalam.. Bangun pagi dah kelam kelabut..!! Lupa ada ceramah bersempena Maulud Nabi.. Lupa pulak ada potluck.. Yey, makan-makan.. Mesti banyak makanan...!!! Cis, otak noti...!!


Belek2 fridge ada epal hijo.. Makanya buat APPLE CRUMBLE je laa..

(FOTO : GOOGLE)
Biro Surau jemput pelajar Maahad untuk bawakkan maulud/berzanji.. Ustaz-nya pulak kasi ceramah khas bersempena Maulidur Rasul.. Comel2 anak2 tu.. Suci & bersih je muka depa.. Berderai airmata semua meng-aminkan doa yang dibaca oleh Al-Fadhil Ustaz di akhir ceramahnya itu.. Moga kita semua dirahmati Allah selamanya & tergolong dalam umat yang mendapat syafaat Baginda Rasulullah saw..


Time tu la nak buat APPLE CRUMBLE.. Jugak nak prepare breakfast untuk apak & anak.. Omaknya macam katun pagi semalam.. Tapi resipi ni senang.. Campak buang je.. 
RESIPI:
6 epal hijau - diced (jangan kecik sangat)
1/2 cup brown sugar
60gm butter - diced
1 tablespoon corn flour
1/4 teaspoon cinnamon powder
- Campak & tabur2 la semua tu dalam baking dish


240gm flour
180gm butter - diced
180gm brown sugar
1/2 cup oats
- In a food processor, blend flour + butter sampai jadi macam bread crumbs (atau tekan2 dengan garfu dalam big bowl)... Masukkan oats + sugar.. Jangan blend, gaul dengan garfu saja.. Pastu campak atas epal tu.. Bakar 180'C.. Jangan sampai hangus Cik Kiah..!!! Tengok la ala2 cekelat kaler nya..


Cenggitu lah rupanya dalam oven.. Semalam ramai yang tak reti makan ni, cuma kenkawan dekat yg biasa makan je amik.. Ramai tanya, "apa tu, apa ni..?" Ngeh ngeh... Kalo APPLE PIE, depa tau kot.. Burok sebenarnya rupa APPLE CRUMBLE ni.. 
*
Tapi malam semalam ada pulak yang tipon.. "Nak order APPLE CRUMBLE esok boleh tak?"... Nak ke tak nak, rajin ke malas..?? Tapi sebab epal ada banyak lagi, maka-nya buat lah je. Lagipon hari ni lepak kat rumah je.. Kalo ada program JJCM, maka-nya tidak lah rajin untuk buat.. Sebab keluar JJCM lagi penting kat sini.. Hahhaaa... Supaya aku tak boring...!!
*
HARI INI SANGAT SUKA HATI... Bubbye semua...!!!

40 comments:

kasihredha said...

apple crumble memang le tak comel...tapi sedap

MasZuber said...

APPLE CRUMBLE..YUMMYYYYY!!!!

whitecappuccino said...

apple crumble pun akak tak penah makan huhuhu..

mamasita said...

Cis!
Meleleh air liuq dibuatnya..malasnya nak buat tapi tapi..hissh!!:)

wahida said...

akak, buatkan utk saya kak...sedapnya.....terliur saya...

~ yus ~ said...

akak, buatkan untuk saya juga...huhu.

Bilalah dpt jumpa akak lagi, hujung bulan 3 mungkin hubby saya ke Kerteh lagi, tp saya tak leh ikut lak...huhu

NAJWA said...

kak mulan tercyg... besssstttnye apple crumble tu...bile lerr nak ke kerteh...

p/s: manik ape ye...kak mulan tanya..

cik cek said...

Akak pun nak order jugaklah apple crumble...tak de aktiviti JJCM kan hari ni..he he..:)

zarin said...

hihi betul tu apple crumble memang tak comel rupa dia tapi rasa dia mengancam ;-)
wkd ni ada kat kerteh ke?

Imran@Copenhagen said...

tiba-tiba jadi lapar :P

Ros said...

Salam Mulan,

kak Ros tak pernah makan pun Apple Crumble ni.....Emmm...nanti nak try buat jugak lah...

MULAN said...

kasihreda: lagi senang buat dari apple pie.. bahan2 sama je..

MULAN said...

maszuber: memang yummeh kan.. tapi cannot eat a lot.. frust..

MULAN said...

whitecappuccino: macam apple pie je tapi senang buat tapi buruk rupanya.. hehe..

MULAN said...

mamasita: haiipp... sonang jo..

MULAN said...

wahida: isshh isshh.. ikot je resipi tu.. tak yah nak risau cantik2 sbb rupa dia memang tak cantik.. hahaa..

MULAN said...

yus: alaaa... ikot je la.. boleh jumpa lagi..

MULAN said...

najwa: haaa, bila nak mai kerteh ni?

MULAN said...

cikcek: alaaa.. segan la sifu nak order.. sifu ni boleh buat lagi sedap & cantik punya..

MULAN said...

zarin: betol tu.. tu sebab orang dok tanya apa benda tu semalam... hahahaa... memang tak lalu nak makan kalo tak tau..

MULAN said...

imran: ohhooo.. kat sana lagi sedap2...

MULAN said...

kak ros: tak tau la resipi ni sedap ke tidak.. hehehe..

Fabulous Me said...

OKBYE!!!!!!!!

(lari xnk tgk n3 mkn! lapa!)

KizZ said...

Erk kenyang..Alhamdulillah..

MULAN said...

fab me: hehehe.. lari....!!!!! I pon tgh lapar jgk ni..

MULAN said...

kizz: nak lagi mai la rumah.. tqs singgah sini.l

Ayu said...

Menggoda sungguh. Berapa lama dah dok contemplate nak buat apple crumble ni, tapi tak terbuat2. Sampai apple pun semua dah habis ditelan. Heheheh..

Mr.Clive said...

woohooo...apple crumble!yummmylicious! nyumm nyummm... n thanks for the recipe! :D

Papa Mifz said...

papa mifz pun tak ponah mkn lg apple crumble tu kak...huhu

So Shy Lady said...

green epal blambak dlm fridge...nk cubalah rsepi mulan ni. smua bhn dh ada except cinnamon pwdr. klau jdi, nk publish haha

kak ina kl said...

wah sedapnya...dah lama tak buatlah

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan, pe kabor? Akak slalu jeles dgn bebudak tahfiz ni sbb diorang panda ngaji dgn baik masa kekecik lagi. Ohh gitu yaa buat apple crumble...buleh try nanti!

Nieza said...

bestnyer tgk budak tahfiz tu..hmm tgk apple crumble tu buat saya lapar la..:)

MULAN said...

ayu: haa.. betol sangat.. epla hijau ni sedap cicah kicap.. kalo lambat baut, habis makan dulu..

MULAN said...

mr clive: my pleasure.. buat tau..

MULAN said...

papamifz: macam apple pie je.. tapi buruk sikit.. haha..

MULAN said...

shy lady: takde halnya kalo takde cinnamon tu.. hehe..

MULAN said...

kak ina: jom buat apple crumble..

MULAN said...

mohkembara: nak nangis dengar budak tahfiz ni ngaji & berzanji.. sayu mendayu2 suara depa..

MULAN said...

niea: kalo tekak tak sedap, makan apple crumble ni memang sedap..