Thursday, February 23, 2012

TERBAKAR-BAKAR THURSDAY...

Geram kena tinggal je.. Tapi nak ikot camna kan sebab budak2 ni sekolah.. Hubby pi KL hari Ahad & balik Isnin petang.. Pastu pi lagi petang Selasa & balik petang ni (Khamis)... Kalo la budak2 ni takde exam next week, mau cabut pi KL naik bas petang nanti lepas sekolah sebab esok dah Jumaat = Weekend... 
Huwaaa...!!! Sabar Mulan ooiii...
Tapikan, time apaknya takde, ringan sikit sebab boleh habiskan leftovers dalam fridge.. Kalo apaknya ada, tak sampai hati la pulak recycle leftovers untuk dia.. 


Sedang hati terbakar asap2 (puuh puuh) tak dapat ikot ke KL, tetiba teringat Roti Bakar Mejerin + Gula.. Feveret masa kecik2... Guna hotdog bun & ngap dengan suka hatinya tadi.. Morning snack la konon Roti Bakar ni sebab pepagi tadi dah makan balance Nasi Goreng Sempoi anak2.. Tak sabar punya hal, roti tu tak sempat garing.. Namun begitu, I tell you ianya sangatlah sedap.. Garing jugak ni cuma takde kesan hangus2 sikit gitu.. Kena makan panas2.. Hhhmmm, rasa nak buat lagi untuk lunch nanti..


Tetiba jugak mood mem-bakar datang pulak (sebab hati terbakar kena tinggal gitu hahahaa).. Al-makanya akak yang order Carrot Cake tu dapat lah kek nya pagi tadi.. Lama tak buat kek ni, sejak Raya tahun lepas.. Hehehe, sape yang nak order kek tau sangat2.. Kek cuma akan dibuat kalau bahan2 & mood ada.. Ahaks.. Kita bukan pandai sangat.. Buat sikit2 untuk kawan2 dekat je.. Ramai lagi yang jual besar2 kat sini.. Kalo bahan takde, memang mintak maaf la.. Takde kuasa nak beli banyak2, jauh nak ke Kemaman beli barang.. 
(Sila rujuk resipi di JOY OF BAKING untuk resipi Carrot Cake ni.. Semua resipi mantap2 di sini..)
*
ESOK JUMAAT.. HAPPY WEEKEND SEMUA..

24 comments:

penDragon said...

sedapppp...roti bakar gula...I pun suka masa kecik2. bagus jugak kalau Mulan terbakar-bakar ni, lalu datang la mood mem-bakar nya! so, customer bolehlah merasa carrot cake Mulan yg sedap tu...

kakcik said...

Seronoknya bila hati terbakar boleh main bakar2 makanan untuk dimasukkan ke perut. Kakcik kalau hati terbakar, mau mogok masak walaupun tak mogok makan. :)

-gedek! said...

roti tu, sapu sikit garlic spread.... ~pengsan!

GreenJade said...

wahh betol2 terbakar-bakar ni kak hehe

tp kan roti gula tu mmg best kan ka..pekena lak dgn kopi kaw panas2..perghh

saya kalu roti gardenia tu da nk expired..sure bakar byk2 simpan dlm tupperware..kunon2 boleh sarapan..tp kdg2 smpai tumbuh cendawan baru tingat nk makan..hahaha

Irfa said...

roti bakar gula?pestime tengok..mesti manis gila kan?

Papa Mifz said...

biaso org hati terbakar mau terbakar kek tuh dibuek eh...haha

LYAfrina said...

huhu..sedap tu... biasa lya kukus...
eyhh..duk trg jgk yer??

m.u.l.a.n said...

pendragon: lama sgt dah idamkan roti bakar gula tu.. baru hari ni dapat buat..

m.u.l.a.n said...

kakcik: hati terbakar takde sape nak pujuk.. hehehe, kena la pujuk ikut mulut ni je... makan & makan..

m.u.l.a.n said...

gedek: ya betol... tapi tu kena ada mushroom soup baru pengsan sedap..

m.u.l.a.n said...

greenjade: rasa nak terjun dalam laut je kasi sejokkan hati terbakar ni.. hehehe...

roti gardenia pon sedap tapi kalo roti yg tebal sikit macam burger & hotdog bun, bila bakar luar tu garing tapi dalam tu lembots.. yumm yumm..

m.u.l.a.n said...

irfa: jgn taruk byk.. tu sebab flash camera kot, hehehee nampak gula berkilat2..

m.u.l.a.n said...

papamifz: ha aah.. nasib kek tak terbakar..

m.u.l.a.n said...

lyafrina: kukus pon sedap.. ha ahh, duduk tgnu jgk ni..

mamasita said...

hehehe..lagi terbakar lagi lapar..hihi..dapur lagi berasap..:)

Zie said...

Best tu ummm yum yum

Fabulous Me said...

K.mulan, roti tuh FM bedal jgk klu tak bakar.. Touching abis rase die. Ni mlm2 ni tgk cam teringin plak. Heh klu di layan mau lebar pintu eden ni.. Cait!

Carrot cake tuh klu tak best xkan org ode sis.. Elleleleleleleh.. Ngaku je la sedap.. ;p

m.u.l.a.n said...

mamasita: hhehe, memang semua terbakar, mulut & perut etc..

m.u.l.a.n said...

zie: roti bakar evergreen..

m.u.l.a.n said...

fab me: betol, roti tu memang touching abis rasa dia kan..

alaa, kalo ikut resipi, semua orang boleh buat sedap jgk tau sbb resipi tu sedap.. antara malas & tak je... hahahaaa.. pi la buat, pastu kita share makan.. hehehe..

kasihredha said...

terbakar2...hihi
lebih baik bakar kek kan mulan :))
takpe lain kali boleh hekot hubby gi KL :)

roti bakat ru best...kadang2 akak bakar atas dapur gas je...hik3

kak ina kl said...

ala jangan meroyan aaa tak dapat gi kl..bosan aa ashik trafik jem kat sini

rupernya dorang ada cara ek nak tau sape yg keluarkan duit yang banyak..kurang asam tul...kasi tembak lagi baik

m.u.l.a.n said...

kak kasih: ni haa ada mood tapi telur pulak takde.. heehee.. roti tu mmg feveret dari dulu2 kan..

m.u.l.a.n said...

kak ina: kejap2 je boleh la pi kl tu.. heheh, kalo lama2 nanti berasap pulak kepala sbb traffic jam.. hahaa..

byk cara depa ni nak rompak orang.. cerdik tapi malas & jahat..