Saturday, February 18, 2012

SESAK PERUT & PELUH..

Balik Kuantan (rumah mak) Khamis malam.. Alhamdulillah Jumaat tu dapat settle banyak benda.. Bawak mak jumpa Tok Sedara yang nak ke Mekah, bawak dia pi beli barang dapor dll.. .. As always, kalo balik rumah mak tu, kami kejekan apa yang patut. Vacuum & mop satu rumah.. Sambil doa2 moga anak2 ni buat benda yang sama kat kita masa tua nanti.. Amin..


Lewat petang Jumaat balik Kerteh.. Singgah gerai feveret.. Banyak gerai feveret sebenarnya..  Badan & tekak macam tak sedap, order NASI AIR.. Fuuhh, I tell you, sangat sedap..!!!


Ni hubby punya.. MEE KARI.. Kids makan NASI LEMAK SIMPLE & KEROPOK LEKOR.. Foto tak sempat amik sebab dah masuk mulut..


Pagi tadi (SABTU) kami gohek2 keliling Kerteh.. Cairkan lemak mana yang perlu..


Singgah PANTAI KERTEH-KEMASIK.. Alhamdulillah weather sangat cantik..


Amik route dalam.. Kat main road kereta macam F1 je.. Takut eh.. Lagipon sini lagi cantik..


Sakit betol pung***g lalu kat jalan turap batu besar2 ni..


Finally sampai kat jalan tar.. Yey yey.. Nun kat depan tu MESRA MALL... Kena cross main road la..


Terus cycle ke PANTAI KEMASIK... Al-maka nya tempat ni semua nya di tepi laut.. Tak tau mana sempadan PANTAI KERTEH @ PANTAI KEMASIK.. Pernah lepak2 dengan kenkawan bloggers kat sini..


SUNRISE... Tak bawak camera besor, so ini je yang dapat.. Tak kuasa nak hangkut camera berat ya amat tu..


Masa ombak besar baru2 ni, pantai2 telah berubah kedudukannya.. Sebelum ni lain sikit rupa pantai ni.. 


Lajunya apak & anak2 berbasikal.. Jurufoto sokmo kena tinggal..


Ada lagi rumah kecik comel ni.. Wonder sape yang punya..


Kena U-Turn sebab cannot tembus ke PANTAI KEMASIK (REKREASI) tu.. 


Banyak gerai breakfast feveret tutup.. Apsal ni..?? Gue lapar sey..!! Alhamdulillah gerai feveret @ Kemasik kat traffic light ni bukak tapi NASI DAGANG udah habis..!! Huwaaa... Order NASI MINYAK je la kami.. Sedap tau..!!


Marsha nak jugak Lauk Nasi Dagang tu.. So pakcik tu kasi dia PULUT KUNING & KUAH NASI DAGANG sebab nasi dah habis.. Ada la ikan sikit lagi.. I tell you kuah dia memang superb..!!


My KOPI O AIS.. Nasi belum sampai tapi air dah habis sekali sedots.. Dahaga ooii setelah 5km kayuh.. Ni nak balik rumah mau 5km lagi..!!


On the way balik takmau cross main road.. So naik jejantas je la.. Prrgghh, macam naik bukit.. Semputs Cik Mon ni tau..


Best jugak duduk atas ni.. Tengok kereta2 datang & pergi..!! Camna la stuntman terjun macam dalam movie2 tu kan..??


Ni la keadaan traffic kat Kerteh.. Bila time boring tu, meronta2 nak keluar dari sini.. Tapi bila sesak nafas dengan traffic kat KL, meronta2 pulak nak balik Kerteh..


OK.. Its time to go now.. Cik Mon punya tulang rangka dah nak jerit2 ni.. Lengoh ooii..!! Baju dah lenjon basahnya..

30 comments:

kasihredha said...

sure byk lemak yang hilangkan :))

lemongrass said...

Tu yg bestnya klu exercise kat Msia, lepas exercise boleh terus singgah gerai pekena teh ais or kopi ais kaw2 and roti canai.
But lemak yg hilang, terus datang balik, hehehe.
btw, Hubby I and Zahra pun naik basikal pagi tadi but they did 15kms you! Cayalah budak montel tu kan :-).

Ayu said...

Aduh kak.. Why la letak gambar nasik air besar2.. Boleh nangis tengok.. Hehehe.. ;p

Acik Erna said...

MULAN pagi tadi pun acik makan pulut kuning dengan rendang ayam

faiz fakhirin said...

adehhh...gmbr mknan xtahan tuuu...bikin perut berbunyi jerk...hahahaha

Has said...

cik mulan....mana nak cari nasi air sedap kat KL ni....terliur nye mujur x andung :p

So Shy Lady said...

bagusnya ...byk kalori tbakar hangus tu...ssl pon nangis jugak nk nasi air...

gmba awan n pondok kcl tu mmng wow!

aNIe said...

Seronoknya dpt gohek2 ke pantai dgn famili...hehe..nasi air tu nampak menyelerakan

MULAN said...

kak kasih: hilang masa cycle pastu tambah balik masa makan.. hehee..

MULAN said...

lemongrass: kalo cycling memang tak rasa sangat kan.. kalo ajak jogging semua lari masuk selimut..

apa kata u pi cycling & bawak bekal.. boleh terus picnic gitu.. best nya, i pulak yg excited..

MULAN said...

ayu: yumm yumm... rasa nak pi lagi kedai tu malam nanti.. murah je rm2.50 kot..

MULAN said...

acik erna: pulut kuning memang feveret kami jgk..

MULAN said...

faiz: yezzaaa... semua sedap2 tau..

MULAN said...

has: my sis kata kat klang ada nasi air sedap..

MULAN said...

shy lady: rasa badan ringan sikit ni.. nasi aor tu memang sedap tau..

memang comel rumah kecik tu kan.. facing laut wth background bukit2 & pokok2 tu..

MULAN said...

kak anie: kalo tak keluar kerteh, kami selalunya gohek2 je pusing2 pantai.. lagipon weather dah ok, tak hujan.. nasi air tu memang sedap kak anie..

MasZuber said...

bubur nasi tue nampak sedap di kala tengahari niee...

dela said...

seronok la lakukan aktiviti begini bersama fmily.. tgok permandangan cantik2.. :)

MULAN said...

maszuber: bubur nasi tu memang sedaaappp.. mai la makan kat sini..

MULAN said...

dela: cycling kat area pantai ni memang best..

NAJWA said...

besh nye.... syok ler pantai dekat pastu xde jam...cycling puas lerr...kak mulan besh nya nasi dage n nasi minyak tu...feberet kite... bila nak sampai kerteh

penDragon said...

tq Mulan, dpt jugak I tgk kerteh, pantai kemasik...jamu mata tgk makan yg sedapsss tu....best basikal yg hubby you & marsha punya!

MULAN said...

najwa: mai la kerteh.. memang best food kat sini..

MULAN said...

pendragon: kalo cuti balik msia, mai la datang tido rumah i ni.. beskal tu angkut dari vietnam dulu..

Mr.Clive said...

waaahh...banyak nyer gambo makanan...hehe...lapar la pulak...hehe...malam ni masak ape pulak kak?nak cikittt!heee~

Fabulous Me said...

SODAP!!!!!!!!!!!! Nasik air tuh kak..
Eh ctk nye pemandangan sane..

MULAN said...

mr clive: hahaa... itu semua makan kat kedai je.. weekend payah masak kat rumah sbb agenda depa ni asyik nk keluar je..

MULAN said...

fab me: mai la sini... tepi pantai semua cantik2.. tu kopi o hang tuah.. paling best..

Irfa said...

pantai kemasik tu mmg cantik sgt

m.u.l.a.n said...

irfa: pantai kemasik & semua pantai sini memang cantik.. tempat release tensi...!! hehe..