Thursday, February 16, 2012

MAKANRAYA, PILIHANRAYA & JALANRAYA..

Pause dulu sessi Dendeng Aceh.. Ada sikit lagi tapi takut Mr Kolesterol datang mengganggu, so kita simpan dulu la.. Sape2 yang singgah Kerteh, boleh la rasa kalo stok masih ada.. 


Cuaca pon dah terang terik.. Kulit dah rasa macam biskut.. Dinner semalam bakar Ikan Dory je la.. Tengok resipi punya lah banyak, alih2 masak style yang sama jugak.. Selagi tak muntah, makan je la yang ni..


Preparation less than 15 minutes je untuk yang MALAS macam saya.. Marinate je ikan tu dengan Olive Oil, Black Pepper, Oregano & Garam.. Potong sayur ikut suka.. Tabur je apa Cheese yang ada.. Selalu guna Moza je.. Ni untuk 4 molots.. 5 keping Cik Dory..


Bakar je sampai lecur2 cair Cheese tu.. Jangan hangit dah ya..


Hatta TABASCO dah TAK HALAL, kami makan dengan Homemade Chilli Sauce (rasa macam Nando's) je.. Pastu bebuah Jeton Jeruks tu takleh tinggal.. Mesti ada..


Ni Close-Up DENDENG ACEH tu.. My sister's bibik tau buat kata dia.. So sape2 ada bibik, baik tanya depa.. Mana tau depa boleh buat.. Dendeng ni kering, potong kecik2 sikit, rendam dalam air kejap & goreng.. Kata Bibik Fitri, daging batang pinang yang besar & mentah tu potong nipis2.. Pastu marinate dengan rempah2 kasar, campur garam + gula (dendeng ni manis sikit but sedap).. Pastu ketok2 kasi lagi nipis.. Lapis2 kan dalam bekas & hempap dengan benda berat.. Eh eh, kering kan dulu or lapiskan dulu ekk..?? Rasanya macam buat BEEF JERKY kot..?? Bibik Fitri...!!! Mana kamu...??? Aku butuh pertolongan dari  kamu..!!! Kita bikin masa Raya nanti iyaa..!!


Bebelan2 kami didengari..!! Ahaks.. Ada yang kata sebab nak PILAHANRAYA.. Maka cantiklah JALANRAYA..!! Smooth & shining2 you jalanraya kat sini tau... I like..!! Cuma tempat yang banyak potholes tu la.. Tempat lain tu kome pejam kata je la.. 


Haipp..!! Pesal buat sebelah je..?? Waahhh, now my jalan sudah hitam berkilat2.. BLACK IS BEAUTY baby..!!


On the way amik anak2 dari sekolah, terpandang laut nan indah itu @ PANTAI KEMASIK... Siap buat U-Turn nak amik foto ni.. Biru nya langit & air laut..!! I like.. Subhanallah cantiknya.. 
*
ESOK JUMAAT... HAPPY WEEKEND SEMUA.. 

30 comments:

cik cek said...

Mulan...
Akak tak penah makan pun ikan dory...jgn gelak2 tau...memang jakun akak yang sorang ni kan...he he...camana rupa ikan tu ek...:)
wAAA...itu dendeng sgt sedap rupanya...nak jugakkkk...

Queenie said...

waduh dear...naik sebu perut akak terlebih teguk air liur hicks!

dendeng dan jerjet tu....hmm...kan dah meleleh lagiii...tis! tis! mmg sedap tu sebagai pembuka selera kan?

awak mmg pandai amik gambar pemandangan...yg gambar header tu pun Mulan yg tangkap jugak ker? cantik betul birunya ya...lukisan alam terunggul...ciptaan Maha Kuasa...subhanallah...

kakcik said...

Esok kakcik cuti. Nak tenangkan kepala yang sakit ni... tak tahu nak masak apa pulak nanti.

LadyBird said...

daging batang pinang tu mcmn kak?

mamasita said...

hahahaha..sedaplaah baca posting you! Happy Weekend to you tooo!^_^

zarin said...

i pun suka tengok pantai kemasik. sangat cantik n tenang je kan!

MULAN said...

kak cek: hehe, saya pon tak kenal ikan dory.. saya pi beli kt giant dah ada tulis dory kt plastic tu.. heheh..

MULAN said...

queenie: mai la sini, kita makan sama2..

foto header tu amik kt pulau mabul, sabah.. cuaca cantik Alhamdulillah, so foto pon cantik jadinya..

MULAN said...

kakcik: laaa kesian kakcik.. kalo sakit makan obat & rehat tau..

MULAN said...

ladybird: hehe.. I pi pasar pakat mintak je dgn tukang jual tu nak beli daging batang pinang, kalo dia tipu, makanya I kena tipu la.. org kata daging tu senang lembut..

MULAN said...

mamasita: heheh.. dah boring ni, citer je la apa yg jadi kt sini...

MULAN said...

zarin: kalo weekend, penuh gila dgn orang kat pantai kemasik tu.. tempat lepak yg superb...

kasihredha said...

dari kecik sampai dah remaja tua suka sgt dgn pantai kemasik...kalau lalu balik kg misti singgah.

wahhhh jalan dah berkilat tu tandanya pilihanraya dah dekat.. ;-)

bibikkkkkkkk....saya juga nak bibik buatkan saya dendeng acheh...please bikkk

faiz fakhirin said...

meleleh air liur nihhhhhhh...hahaha

whitecappuccino said...

ikan dory tu ikan apa ek? first time dengar...jakun!

MULAN said...

kak kasih: pantai kemasik memang kena singgah..

mari semua balik kampung tengok jalan berkilat..!!!

lupa nak call bibik Fitri kat kl..

MULAN said...

faiz: mari mari... selagi stok masih ada..

MULAN said...

white cappuccino: fillet dory yg jual kat giant.. rasanya nama dory kot.. tak pon nama tu saya yg kasi.. otak ni ikut suka je.. hehehe.. nanti nx time beli, kita taruk foto..

Ros said...

Salam,

Amboi semuanya beraya sakan nooo.....,sedapnya menu kat sini....nak try buat nih...teringin sangat...

-gedek! said...

TABASCO dah tak halal?

thanks info...

NAJWA said...

kak mulan sedapnye...lapo rasa...

NAJWA said...

bg resepi betul yang lengkap resepi dendeng tu...cam beshnye..hehheheh cayang kak mulan

wahida said...

akak, betul ke TABASCO tak halal? huhu..kenapa saya tak tau ni...

ada link pasal ni tak?

wahida said...

okeh, saya dah google pasal ni, mmg TAK halal...

terima kasih utk info ni kak..

penDragon said...

5 ketul dory utk 4 molots??!! sape makan 2 ketul angkat tangan! sini byk buah jeton jeruks, mcm2 lagi la yg jeruks2, carrot & vegetables lain. kalau beli kebab sure dorang taruk benda2 jeruks ni...

MULAN said...

ros: hehehe... moh makanraya kat sini jugak..

MULAN said...

gedek: ha aahh.. dah byk baca kat fb & news jugak..

MULAN said...

najwa: nak kasi resipi dendeng? isshh, tak pernah buat.. tu cuma kata kasar dari adik punya bibik.. tunggu dia buat dulu..

MULAN said...

wahida: ha ah.. dah lama rupanya ada news pasal tabasco tak halal tapi baru tau..

MULAN said...

pendragon: 5 keping tu takde besar sgt.. oohhooo, kat sana memang banyak sayur2 jeruk kan.. sedaaapppnya...