Wednesday, February 15, 2012

KONSENTRASI JUGAK KONTROVERSI..

Dinner malam tadi, konon nak buat style Nasi Uduk entah ya ke tidak yang makan kat Aceh tahun lepas.. Walopon guna beras Herba Poni, namun kuantiti yang masuk dalam perot tu, amat merisaukan tapi amat  menggembirakan.. Ahaks.. There goes my DIET..!!! 


Yang bintik2 hitam tu = DENDENG ACEH.. Hubby bising2 sebab katanya dah nak expired.. Sayang punya pasal, simpan & simpan sampai lupa nak goreng.. Sedap ya amat.. Sape pi Aceh, beli-lah DENDENG ACEH ni..


Ni yang kami beli.. Jumpa kat supermarket.. Kami kalo jalan2, suka bebenor masuk supermarket sebab nak borong makanan2 asing semua tu..  Kalo bab makan, takleh kalah sokmonya..!!


Alhamdulillah.. Dapat peluang dengar Ustaz Nur Salam dari Indonesia berceramah pagi tadi.. 


Salah seorang dari anak yatim/penuntut Ustaz Nur Salam.. Kecik2 lagi dah hafaz 3 juzuk & bisa berceramah tentang kisah Junjungan Baginda Nabi Muhammad saw bersempena Maulidur Rasul.. Meremang bulu roma tatkala concentrate-nya kami mendengar suara lunak si anak yatim ini..


Dok kemas & kutip sampah dalam kereta tadi.. Terjumpa BIL KONTROVERSI masa makan nasi berlauk kat Kuala Terengganu dengan mak/adik2 tatkala cuti CNY baru2 ni..
Bil ni untuk 4 adults + 3 kanak2 (3, 5 & 8 tahun) = RM103.10.. 
4 orang yang lain makan Nasi Ayam, RM5 sepinggan.. 
Patutkah saya cerita detail serta lokasi nya..?? 

32 comments:

zarin said...

nasi berlauk yg u makan tu sampai seratus lebih tu? mahainya babe!

kasihredha said...

mahalnya...biasanya nasi belauk kat ganu kang mughoh jer..ke makang banyok...hihi

sedapnya dendeng aceh tu, nok tera tapi jauh do'oh nok gi beli denung :)

MasZuber said...

kak, dendeng aceh tue nampak sangat sedap laa....

lemongrass said...

Orang tu 'terer' sgt2 mengira sampai semuanya jadi rm103 ye, hehehe.

faiz fakhirin said...

bagusnya budak ni...moga2 dia mendapat pendidik yg betul hingga kelak dapat menjadi seperti steve jobs

kakcik said...

Wah... harga makanan di Terengganu dah setaraf di KL ya?

aNIe said...

Mulan... ntah bila akak dpt pi Acheh nak cari Dendeng tu kan... nampak memang sedap...

Mahalnya nasi berlauk kalau sampai seratus lebih untuk 4 orang dewasa...

Makan aper tu?

whitecappuccino said...

dendeng tu ada kat acheh je ke? mahalnya!! makan kat ne tu? gitau r mana tau tersinggah kat situ..

Ros said...

Salam Mulan,

Alhamdulillah...kecik2 lagi dah boleh kuasai semua ni....

Ayu said...

Hehehhe.. Jangan buang kertas tu. Bahan bukti. Ada cap jariii ;p

MULAN said...

zarin: makan nasi lauk kampung kat gerai biasa2 tu je.. gila mahal..

MULAN said...

kak kasih: sungguh tak caya.. tapi kami halal je la.. cuma takmo orang lain kena jgk.. no wonder kedai tu takde orang..

dendeng aceh tu mmg sedap..!!

MULAN said...

maszuber: memang superb...!!

MULAN said...

lemongrass: lesson learnt..!! kalo lauk bombastik, i faham sangat la.. ni kat gerai biasa2 tu je..

MULAN said...

faiz: insyA.. amin.. moga lebih ramai al hafiz/hafizah nanti..

MULAN said...

kakcik: kalo nasi berlauk yg biasa, kat kl ada yg murah lagi tau kakcik..

MULAN said...

kak anie: memang sedap dendeng aceh tu..!!

lauk yg extra mahal maybe 2 ketam & 1 kepala ikan (RM7x3=RM21 je) macam dalam bil tu.. yg lain sayur2, 1-2 ketol ikan & kuah je.. hehe, terkejot kami..

MULAN said...

whitecappuccino: tak tau la kaloo dendeng tu ada jual kat tempat lain.. tapi memang sedap..!! nanti kit aciter kat mana kedai tu..

MULAN said...

ros: alhamdulillah.. moga lebih ramai al hafiz/hafizah nanti..

MULAN said...

ayu: ha aahh... kena simpan utk bahan bukti.. hehee..

So Shy Lady said...

fuh! btul ke kiraan tu? mcm salah je....panas!PANASSS!

nk jugalah menerai dendeg tuuu... agak2 kt mn bleh bli?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pesal apa yg byk sgt tercacit harga pd bil tu....

apa2pun.. nasi tu buat perut berkeriuk..

cik cek said...

Set nasi kat atas buat kak cek terliur...itu daging dendeng jauhnya nak beli...sampai ke Acheh...hu hu hu...jilat jari la nampak gayanya...
Bil yg kat bwah tu memang kontroversi....pjgnya catatan...Rm103...emmmm...beli brg dapo mcm2 gak dapat ni kan...fuhhhh...mcm2 kerenah peniaga ni kan..

Has said...

banyak nye angka-angka...btul2 ke total sum nye?

penDragon said...

xpe guna beras herba poni, baik utk kesihatan. tgk pun dh sedap, belum rasa lagi tu. I rasa you patut cerita detail lokasi nya atau pun bagi hint je..

MULAN said...

shy lady: memang panaasss bil tu.. dendeng tu ada kat acheh je kot..

MULAN said...

madiha: tak tau la ngapa byk sgt harga kecik2 pd bil tu.. takleh nak clarify sbb makcik tu kata kami dah habis makan.. hehe.. nasi tu sempoi je..

MULAN said...

kak cek: alaaa, kak cek masak lagi best la.. pening kami tengok bil kedai makan tu.. banyak bebenor jumlah kecik2.. hehe..

MULAN said...

has: tak larat i nak kira.. tapi memang lebih rm100.. so the very terkejot one.. hahaa..

MULAN said...

pendragon: beras tu memang elok tapi kuantiti yang masuk perut tu banyak la pulak.. hahahaa... nanti i email kat u tempat makan tu..

wahida said...

ya Allah...

menekan harga betul!! eiiii...geramnya saya!!

MULAN said...

wahida: memang menekan & kami tertekan..!! macam kena hempuk rasanya..