Monday, February 27, 2012

KISAH SERIBU SATU MALAM...

Semalam (Ahad) Hubby ada terima jemputan menembak.. Haaa, dapat pulak hobi baru yang menggerunkan..  Ni la penangan ke Koh Samui hari tu.. Jadi gian nak menembak pulak.. Tapi best jugak kot, rasa puas.. Ataupon perasan macam James Bond.. Ahaks.. I la tu.. 


Macam tau2 je Toaster kami dah hangus.. Dapat No 10 tu walopon beginner.. Hehehe, bravo my darling..!!


Semalam pon beku kepala tak tau nak masak apa untuk dinner.. Konon nak yang ringan2 je.. Dalam pada berpinar otak nak pikir, amik isi ayam & udang, sengkuang balance pecal minggu lepas, garam, lada sulah, kicap, sos tiram & minyak bijan... Blend dalam pengisar je.. Zzzrrrr..... Siap sepinggan...


Sumbat & simpul dalam kulit wantan (balance dulu, beku dalam freezer).. 


Tak celur mee pon, sebab dolu2 buat tak laku.. Depa2 ni pakat ratah je wantan2 tu.. Kulit wantan tak cukup, sudu2 je filling tu campak dalam sup yang gelegak + sawi.. Hehhe..


Simpan sikit untuk goreng... Amik ko nasib tak hangus.. 30 minit je siap semua.. Toksah citer la badan camna, lenjun basah.. Cuaca pulak very the hottest one..


Segan nak citer.. Semalam (Ahad le), pi belajar Squash.. Rasa nak celen Dato Nicole David.. Alih2 hari ni tulang rangka + otot2 macam susah gerak langsung.. Gatai tak warm up banyak2 semalam.. Tak sedar diri lah ni..
*
Hari ni (ISNIN) kan, coach tu tanya, "Aunty tak main hari ni..?"
Aunty ni jawab, "Oohh, hari ni banyak hal, penat sikit"..
Hahahaaa, padahal nak angkat kaki tangan pon rasa nak nangis ni..
Stiff habis satu badan.. Serius rasa nak golek je atas katil.. Takpe la, ajak kawan Zharif join ganti Aunty yang kejang otot & tulang ni..


Konon nak jaga badan.. Masak LAKSA MALAS hari ni.. Part yang seksa cuma carik isi ikan.. 2 ekor je.. No tumis2 OK.. Bawang merah, ciliboh, kari ikan, asam keping, isi ikan & udang kering ditumbuk, kerisik & santan.. Lambun semua dalam periok.. Me no rajin one today.. But the kids tambah..!!! Ohhoo, mummy so happy.. 


Tengah prepare dinner.. Ada SMS masuk dari akak kat KL tu.. Tergamam kejap..!!


Dah reply kata tak tau.. Lepas tu dia SMS lagi.. 
Adooii... Sape boleh tolong ni..???

30 comments:

penDragon said...

Kesian pakcik tu kesunyian....Susah jugak ye nk cari pengganti ni.

faiz fakhirin said...

pakcik tu kesunyian kot..hahaha...tapi yg xtahan tgk makanan tu...bestnyaaa laksa penang...

kasihredha said...

hahahahahah gelak2 part baca sms tuh...cian pakcik, saya pun x leh tolong pakcik :))

dah elok dah auntie dari kejang2 otot...hihi

pssttt...laksa tu mengancam lah

whitecappuccino said...

pakcik mencari jodoh ..sian dia cari teman...ada ker calon??
laksa!!ermmmm suka!!

-gedek! said...

sms tu attached la mms sekali... promote gambar

Fabulous Me said...

Hadoiiii.. N3 carca marba sis ni klako.. SMS ngan name category menembak tuh sgt klako!

Mr.Clive said...

hahaha sms tu xleh blah laa!kehkehkehkhh XD

dela said...

pakcik tu sunyi la... nakkkan penaman di usia tua...

Ros said...

Salam Mulan,

Alahai kesiannya pak cik ni.....lain kali send la gambarnya he.he.he.....

wahida said...

laksa tu alahai...sedapnya....
dlm pada akak buat laksa gitu2 je, anak tambah mmg sedap lah tu...


semoga pakcik tu cepat bertemu jodoh...

GreenJade said...

malas2 pun smpat lg tu masak shedap2..nape lah x berjiran selama ni ye kak hihihi

sian pakcik tu ksunyian..moga cpt2 dpt colan..

m.u.l.a.n said...

pendragon: kalo isteri kematian suami, jarang2 yg kawin sbb depa pandai jaga diri..

kalo suami kematian isteri payah sikit, sbb keadaan diri dia kena ada org yg jaga.. masak, pakaian etc..

m.u.l.a.n said...

faiz: bro, itu laksa lemak tau.. ha ah, dalam foto macam laksa penang jgk kan.. hehe.. kesian pakcik tu..

m.u.l.a.n said...

kak kasih: tengah2 bersilat kat dapur dtg sms tu.. nak gelak pon ada.. kesian jgk ke pakcik tu..

hahahaa, badan makin less stiff ni.. nyesal jgk pi main tak warm up awal2.. laksa tu sempoi je.. resipi utk yg malas mcm saya ni.. haha..

m.u.l.a.n said...

whitecappuccino: nak cari menu ikan sbb dah byk makan ayam/udang.. tu yg kena masak laksa pulak.. mana la saya nak cari isteri ke pakcik tu..

m.u.l.a.n said...

gedek: tu la, nak sms mintak foto la.. senang sikit nak promote.. hehee..

m.u.l.a.n said...

fab me: ha ahh.. macam2 jadi kemarin & semalam.. penuh citer entry hari ni.. tolong la carikan isteri ke pakcik tu ya..

m.u.l.a.n said...

mr clice: help me find one laaa..

m.u.l.a.n said...

dela: betol.. org laki ni lain kalo tak de isteri.. makan, pakaian dll tu susah dia nak buat sendiri..

m.u.l.a.n said...

ros: boleh ke, kot2 anak dia tak kasi letak foto ayah dia.. hehee..

m.u.l.a.n said...

wahida: tak sangka jgk depa tambah.. hehee lapor tu agaknya.. awak ramai kenalan, cer tolong carikan pakcik tu isteri boleh tak..

m.u.l.a.n said...

greenjade: bahan ada so ok la sikit.. haha, kalo bab carik isi ikan seelsai, makanya keje lepas tu bertambah senang sbb campak je dlm periok.. hahaa...

Has said...

xpernah main Squash lagi. mcm best je. mesti penat lari sana sini kejar bola kan...nak kena try gak nih :)

Papa Mifz said...

tergelak den baco sms tuh...muahaha

NJ@Goboklama said...

I nak cari anak angkat sms kat u boley tak? eheh.. ;D

m.u.l.a.n said...

has: gila penat kejar bola tau.. u mesti boleh..

m.u.l.a.n said...

papamifz: tu la dia.. tapi kesian jgk kat pakcik ni kan..

m.u.l.a.n said...

nj: hahahaa... nanti i pi bukak satu agensi la...

Queenie said...

laksa tuu...sedapnya, macam laksa johor jer....

m.u.l.a.n said...

queenie: laksa johor banyak bahan2.. ni laksa malas saya.. campak apa yg wajib je.. hehee...