Saturday, February 4, 2012

GATAL BOLEH DIGARU, SEBAK PILU TIADA YANG TAHU...

Menggaru2 lagi.. Selagi venom KUTU KHINZIR ni ada pada telinga & leher ni, selagi tu la tangan tak henti menggaru2.. Merenyam2 gatal-nya.. Sabarlah badan, kerana kecik je dugaan... Banyak lagi dugaan, yang tak dapat kita bayangkan...

(FOTO : GOOGLE)
Tak tertahan perasaan lewat petang semalam.. Suami kepada arwah rakan, meninggal dunia semalam jam 6.30 petang di Hospital di Kajang/Serdang.. Heart attack..!! Si isteri meninggal dunia Feb 2011 lalu dan si suami menyusul semalam, jugak Feb 2012.. Tinggalkan 5 anak berumur di antara 11 hingga 20 tahun.. Tak ramai yang hadir sebab ramai kawan sini bercuti & balik ke kampung halaman masing2.. Kami yang ada cuma tolong anak2nya kemaskan barang apa yg patut sebelum mereka dibawa dengan van company ke  kampung di Johor, mengiringi jenazah arwah ayahnya (dari KL) untuk disemadikan.. Tak banyak yang boleh ditolong sebab rumah depa ni kemas sangat2.. Walopon tiada lagi seorang IBU di rumah sejak setahun lalu, anak2 arwah baik lelaki maupon perempuan, semuanya boleh diharap.. Rumah kemas bersih, perangai pon baik2.. 

(FOTO : GOOGLE)
Anak2 tu sangat tabah.. tak pulak menangis meraung.. Cuma yang perempuan, second last  (Form 2) tu.. Asyik bergenang airmata nya.. Kami pulak ynag menangis sedih, mengenangkan nasib 5 beradik ni.. Baru setahun maknya pergi, kini ayahnya pulak menyambut panggilan Ilahi.. Betapa besarnya kuasa Allah, kami yakin ada hikmah & rahmat di sebaliknya..  

(FOTO : GOOGLE)
Ada akak tu datang bersama anak perempuannya.. Sempat bebel pelan2 ke anaknya.. "Haa, ko tengok rumah ni.. Maknya dah takde tapi kemas & bersih je.. Korang ni bilik sendiri pon macam tongkang pecah.."  

(FOTO : GOOGLE)
Sewaktu di dapur tolong basuhkan pinggan2 kotor, ada seperiuk Kari Daging & semangkuk Mihun Goreng.. Pandai betol anak2 ni masak..  Tak sia-sia arwah si IBU turunkan segala ilmu selama ni.. Walopon kurang kenal & baik dengan arwah si IBU (sebab baru pindah & beliau dah jatuh sakit), ramai yang bercerita tentangnya.. Mengajar anak2 segalanya, pandai & patuh pulak budak2 tu... Alhamdulillah.. 

(FOTO : GOOGLE)
Part yang kesian & sedih, depa 4 beradik ni (sorang abang di Kuantan) kemas baju satu beg je.. Kami kata bawak lah lebih sebab nak jalan jauh.. Balik ke Johor bukannya dekat.. Depa bawak 2 helai je utk sorang.. Muat2 satu luggage bag kecik macam kat atas tu.. Sebak dada kami.. Walopon rumah atok/uncle, tapi takut nak basuh baju susah dll.. Kot hujan nanti, macamana lah nanti... Dah ramai yang suruh, baru lah depa kemas semula.. Amik lagi mana yang patut.. 
*
Ya Allah, lindungilah anak2 yatim piatu ini.. Jadikan mereka anak2 yang soleh jugak berjaya di dunia & di akhirat.. Tempatkan ibu & ayah mereka bersama golongan yang beriman.. Amin Ya Allah..

15 comments:

kasihredha said...

terharu dan sebak
semoga Allah melindungi mereka

Papa Mifz said...

takziah untuk keluarga arwah...alfatihah...
wife papa mifz staff nurse di IJN...wad CCU...tiap2 hari berhadapan dgn kematian pesakit akibat jantung...yg mudo2 pun ramai...

-gedek! said...

sedih....

anak2 paling sedih kan?

lemongrass said...

Innalillah.
Semoga anak2 dia tabah menghadapi dugaan yg sangat berat, kehilangan kedua ibu dan bapa dalam masa yg dekat.
Sedih sgt bila baca cerita you ni :-(.

mamasita said...

Ya Allah..sedihnya..:(

Semoga anak2 ini semua dapat menempuh segala dugaan dengan tabah..hanya Allah SWT Maha Mengetahui.
Al Fatihah untuk kedua2 arwah ibubapa mereka.

p.s.
Brapa umur late parents mereka?

Fabulous Me said...

Besarnye dugaan mereka. Tak terkata baca. Alangkah bertuahnya FM ada mak abah walaupon mereka dah sedikit uzur. Xdpt bayangkan bagaimana nasib mereka tanpa ibu dan ayah. Sekolah, belanja, mkn mnum, pakai, raya, ya Allah lindungi la ank2 yatim ni..

alfatihah.

MULAN said...

kasihreda: sampai kini pon masih sebak bila kenangkan anak2 tu..

MULAN said...

papamifz: camna dia handle tu ya? saya tak tahan.. sangat sensitif..

MULAN said...

gedek: anak2 tu mesti lagi sedih kan.. tapi nampak sangat tabah..

MULAN said...

lemongrass: memang we all harap & doa sangat2 moga depa sabar & kuat utk teruskan hidup..

MULAN said...

mamasita: memang sedih sangat2.. i think the father around 46 kot..

MULAN said...

fm: tak tau la depa duduk dgn sape lepas ni.. sedih betol bila fikirkan..

Wan Sharif said...

Amiin to your doa

MULAN said...

ayah wan: amin..

So Shy Lady said...

sdihnya..innalillah..
moga mrk tabah