Thursday, February 2, 2012

DATANGLAH PADAKU... AKU RINDU KAMU...

Ke manakah ianya menghilang, 
Hingga kini tiada girang,
Ceria gembira jugak berkurang,
Fikiran & hati melayang-layang,
Bagaikan burung tingginya terbang,
Datanglah padaku sekarang,
Aku rindu kamu malam dan siang..
Wahai MOOD-ku sayang..!!


Kemarin (Selasa) goreng Macaroni 1/2 peket = 250gm.. Kisar je daging korban yang masih berbaki tu & tumis serta campak apa yang patut.. Ni lah hasilnya kemarin tu.. Hubby rupanya hari tu ada Teh Tinggi (High Tea), makanya agak kenyang.. Makan tak banyak & so ada balance.. Yeah yeah.. Boleh recycle..!!


Malam semalam pulak hubby ada dinner kat luar, so kita recycle ini makanan.. Taruk cheese slice kat atas & reheat dalam mekrowev... Tabur2 Cik Jeton jeruk oso Minyak Cik Jeton.. Yummeh...


Dalam kepala ni dok teringat, lenkali baik masak satu peket terus = 500gm.. Pastu boleh recycle 3-4 malam..  Boleh jugak bakar nanti.. Pukul telur dengan susu, campak garam, daun bawang/sup & bawang goreng & bakar.. Jadi macam kat atas tu..


Atau pon, buat SOS BECHAMEL, spread kat atas Macaroni Goreng tu, tabur pulak Grated Cheese sekali.. Bakar jugak.. Wallaaaaa... Hahaaa... Otak kena kreatif kalo malas macam hamba ni.. 

(FOTO : GOOGLE)
HATI & PERASAAN BOLEH RECYCLE KE..???

20 comments:

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,

Mood apa yg takde tu? Tapi mood nak mereka menu sentiasa ada, tu yang penting! Sodap sume tu Yong!

zarin said...

walaupun recycle tapi nampak sangat lajat espc yg ada cik jeton tu :D

kasihredha said...

hati & perasaan?? tak dapat nak menjawapnya...mendalam :)


memang sedap..makin lama makin meresap...so tak sia2 apalagi ditambah cheese dan cik jeton

Fabulous Me said...

Sodap nih.. Sure byk lagi recipe yg pandai ni... Otai dapur gamaknye. Kene KONGSI!

lemongrass said...

hikhikhik...
Ini baru betul malas aka creative namanya kan sbb 1 dish boleh recycle 3-4 hari :-). I pun buat pasta jugak hari ni and boleh makan for lunch esok jugak.
btw, dari dulu sampai sekarang, I tak boleh telan pickled olives in any shapes or forms. Nak termuntah kalau termakan! So, orang2 kat rumah ni pun semua tak makan olives, hehehe.

whitecappuccino said...

sedapnya makaroni..

MULAN said...

mohkembara: salam yong.. tak nyangka2 pulak dapat ilham cenggitu tatkala mood entah ke mana tu.. heheh.. bab makan takleh tinggal..

MULAN said...

zarin: kalo tak habiskan nanti penuh fridge tu.. nak buang sayang.. nak kasi neiber, semuanya bujang2.. menggeletar la otak i pikir camna nak buat..

MULAN said...

kasihreda: ngapa saya tanya ekk..? kepala dah weng2... cik jeton kena ada kat rumah ni.. feveret..

MULAN said...

fab me: resipi tak banyak, tapi nak kejekan lebihan tu yang sakit... hahaa, weng2 kepala pikir camna nak recycle..

MULAN said...

lemongrass: bila hangin malas camni la.. macam2 la kena pikir.. nasib la molot2 kat rumah ni brutal, almost semua boleh masuk.. pickled olives memang kena ada kat rumah i ni.. time makan style omputih la..

MULAN said...

whitecappuccino: yang kat kedai lagi sedap.. yg ni resipi campak buang je.. hehe..

Joy said...

ai kalu nk masak gini kan.. kena tgn kiri pgg buku resepi..tgn kanan wat kerja memasak. parah... :p

aNIe said...

Mulan...anak akak tu kalau dapat licin pinggan...diorang memang suka makaroni bakar...

kakcik said...

Hati dan perasaan? Kadang2 boleh juga direcycle... hehehe...

kak ina kl said...

nasib baik anak-anak tak suka makaroni..dorang suka spageti ajer.


memang impian nak ke korea..tapi taulah bila nak pi..seronok tgk gambar kamu kat sana

MULAN said...

joy: eeehh, i pon buku resipi kat depan mata ni.. apak & anak2 here tak kisah kalo tak jadi asalkan cukup rasa makanan itu.. hahahaa...

MULAN said...

kak anie: senang kan kalo masak yg depa suka.. gerenti habis..

MULAN said...

kakcik: tu la, kadang rasa boleh jgk kan..

MULAN said...

kak ina: hehee, ni la saya kes malas masak.. kena make-up2 utk recycle semula makanan tu.. nasib depa kat rumah ni ok je..

korea memang cantik.. akak pergi nanti tau..