Tuesday, February 14, 2012

ANNIYONG HI GESEYO... BYE BYE SEOUL...

Takde nak layan lagi hati dirobeks tu.. Hehhe, buang masa.. Moh sambung keje2 scan & save foto2 lama.. Sebelum makan dek hari, sebelum tukar kaler foto2 tu..

KOREA AUG 2000 - JUNE 2001


Masa baru tiba Seoul, depa yang dah sampai awal 2-3 minggu tu selalu ajak outing time weekend.. Zhar baru 4 bulan.. Di-carry ke mana saja kami pergi.. Senang pergerakan kan.. Baby carrier dlm foto ni, utk baby 0-6 bulan.. Baby boleh juga diletakkan menghala muka pada parents yg membawanya..


Seoul (jugak seluruh Korea) ada banyak sangat park2 nya.. Depa jugak suka susun & ukir batu2.. Unik2 susunan & ukirannya.. Macam yang kat belakang boss I tu.. Stroller yg boleh dilipat sehingga seakan bentuk payung.. Ada wind-shield utk halang angin & hujan, ada cover di atas yg boleh dilipat sekiranya tak digunakan.. 


OLYMPIC PARK @ Seoul.. 


Mana kami pi mesti bawak Zharif walopon baru 3-4 bulan masa tu.. Dah tua baru dapat 1st child, 4 tahun kawin baru keluar... Alhamdulillah... Rezeki Allah..


Kenkawan opis Korea ni, suka sangat bawak kami jenjalan.. Pantang musim buah (macam all year round je), kami diangkutnya ke ladang buah.. Masa ni musim anggur.. Mana foto kat ladang pon tak tau.. (ANGGUR dalam bahasa KOREA = BODO).. Hehhee..


JJCM lagi.. Best best..


Tu dia Boss company Korea yang hangkut kami balik kampung dia.. Main bola & makan2... Seronok betol.. Ni somewhere near Paju rasanya, 20km je dari border Korea Utara..


WORLD CUP STADIUM.. Under construction lagi.. Saja je visit2 sebab tau kami tak sempat tunggu World Cup Korea/Japan..


Nak jengah dalam pon tak dapat lagi.. Amik foto kat hoarding je la..


Antara feveret spot kami lepak hujung minggu.. Bukan M betol tapi M terbalik tu = E-MART (signboard kuning hitam next to McD). Tu antara Hypermart yang berlambak kat Korea.. Kalo masuk situ, payah nak keluar.. Macam2 ada.. Barang kat Korea ni banyak yang praktikal.. I like..!! 


Hehehee.. Kalo kelorga, sanak sedara & kenkawan datang, tak sah tak bawak ke DONGDAEMUN MARKET.. Gila besor pasar ni.. Ada beribu kedai.. Sampai ke pagi bukaknya.. Tak tau bila bukak, bila tutup... Dari kain ela (Korean Silk dll) hingga ke kain langsir, comforter dll.. Cantik2 & murah2 lol..!!


Korea ni banyak tinggalan kisah sejarahnya.. Semuanya dikekalkan & dijaga... Takde roboh2 punya macam kita.. 


Banyak sangat muzium & istana.. Tak tau mana satu dah.. Me konpius..!! Layan foto je la.. Zharif tatkala ini berumur 6 bulan.. So kami beli carrier utk baby 6-12 bulan.. Jumpa di Seoul.. Alhamdulillah harga berpatutan.. Carrier boleh diletak atas tanah/lantai dgn stabil, tak akan jatuh sebab frame boleh dibuka utk maksud diletakkan atas permukaan yg rata..


Where ni ekk..?? Ramai foreigners jugak datang sini.. Maybe kat area INSA-DONG kot.. Tempat Art & Culture.. Cantik & unik hasil kerja tangan depa.. Kita pon ada jugak (batik dll).. Cuma depa punya lain design dll.. 


Antara Fortress (rasanya) di Seoul.. Shooting filem pon selalu kat sini..


Suka sungguh kami visit fortress2 ni.. Besar ya amat & cantik binaan & reka bentuk nya..


Depan The Pintu Gerebangs...


Belakang THE PINTU GEREBANGS..


Time Autumn lagi la cantiknya.. Bila dedaunan tukar kaler2... 


Kalo malam2 kami panjang kaki jugak.. Almaklum bukan duduk lama kat Seoul tu.. Kami redah mana sempat.. 


Bior le musim sejok pon, kami terjah je.. Balut Zharif berlapis2 + rain/wind-breaker kat stroller dia.. Tidor je dia, Alhamdulillah senang jaga.. Bawak mana2 pon jarang meragam..


Opis hubby masa tu kat COEX.. Yiippii best sangat.. Ada COEX Aquarium, underground shopping mall, food court dll...


Tak ingat berapa kali masuk COEX Aquarium ni.. Memang banyak kali.. Mak, apak & anak suka ikan..!!


With my 2 good frens selama 10 bulan di Seoul.. Susah senang bersama.. Biorpon bukan satu company.. Terjumpa kat masjid je mula tu.. Foto ni @ INCHEON AIRPORT.. Bubbye2 semua orang - June 2001.. Bila la nak pi Seoul lagi..


Walopon hati dirobek2 semalam, sempat jugak tangan merobek2 isi ikan kembongs nak buat LAKSA PENANG... Amik ko, sebiji telor sorang..!! Malas nak potong sebab nanti depa akan mintak lagi..

26 comments:

kakcik said...

Memasak makan kesukaan juga merupakan terapi untuk merawat kelukaan. Tapi makan adalah terapi untuk menternak lemak dengan lebih giat lagi... hehehe...

cik cek said...

Jauh berjalan luas pandangan...akak ni dok la kat somban...tu jelah pandangan yang ado..hu hu hu...sedihnyaaaa...bila la nak dapat jenjalan tempat org...:)

Mr.Clive said...

akak,saya officially jeles!nak gggg seoul gakkk! heeeee~

xpo xpo...perlahan2 kayuhh...heeee~

kasihredha said...

hati akak dirobek2 melihat gambar2 diatas...jom kita pergi lagi korea :)

walaupun hati di robek...jadi juga laksa tu kan...hihi

NJ@Goboklama said...

aiyo you sangat slim la dlm gambar itu :D

faiz fakhirin said...

bestnyaaaa...bila la aku nk ke korea...nk jumpa awek cun kt sana...

So Shy Lady said...

wlaupun t.nmpak muka, trserlah krmajaan mulan heheh...nyum..nyum laksa tuh feveret ambo tuh ;D

~ yus ~ said...

jeles.....tingin nak ke Seoul juga...:)

akak....dulu tgk gambar akak mmg blur je tgk gambar muka yang blurr tu.

Sekarang tgk gambar akak, terus kuar di ingatan wajah akak yang sentiasa senyum tu...hehe

MULAN said...

kakcik: betol tu.. nak masak takde la rajin tapi kalo makan terlebih2 pulak.. susah betol nak control.. hehe..

MULAN said...

cik cek: insyA satu hari nanti akak akan sampai ke sana...

MULAN said...

mr clive: yesss, insyA... sampainya seoul tu nanti..

MULAN said...

kak kasih: jom kita pi lagi..!!! saat hati dirobek2, ikan pulak jadi mangsa dirobek2.. nasib ko la ikan.. hahaha...

MULAN said...

nj: yezzaa... tak tahan tengok foto2 tu.. semangat nak balik badan camtu..

MULAN said...

faiz: pi la.. seoul best jgk.. awat kena pi korea cari awek cun..?? awek malaya tak cun ke.. hahaa..

MULAN said...

shy lady: hehehe.. masa muda tapi tak remaja dah.. laksa penang ni memang ramai yg suka kan.. mai la makan sama2..

MULAN said...

yus: hehehe... mai la datang lagi.. teringat ke anak2 yus tu.. kalo duduk dgn depa tu, memang tak boring langsung.. seronok layan cakap diorang tu..

whitecappuccino said...

best layan foto2 lama..laksa tu bestnya! teringin la pulk nak makan laksa camtu..apatah lagi baru baik demam ni..sedapnya!!

MULAN said...

whitecappuccino: oh betol.. kalo tekak tak sedap, laksa penang memang sedap sbb ada masam2 di situ.. senang je nak buat, cuma tang robek isi ikan tu yg sakit sikit... hehhe.. leceh..

zarin said...

mulan
kurusnya u dulu..eh, now pun u still maintain kurus lagi kan!
terliur tengok laksa penang tu..i tgh batuk ni...tekak tk sedap nk mkn satu benda pun

kak ina kl said...

wah gi korea gak ker? aduhai jeleznya..memang teringin nak gi tapi tak tau bila

Acik Erna said...

Mulan..suka tengok lampu2 dan daun yang berwarna merah tu

wahida said...

anggur dlm bahasa korea bodo? ekekek...


akak nak tau tak, saya jeles tau ngan akak yg selalu travel ni...akak doakan saya agar dimurahkan rezeki dpt keliling dunia sbb saya suka sgt melancong kak...

MULAN said...

zarin: hahahaa... sekarang ni i lagi kurus tau..

MULAN said...

kak ina: insyA kak ina akan pi korea jgk nanti..

MULAN said...

acik erna: memang cantik.. kat cameron & genting highland pon bunga cantik2 kan..

MULAN said...

wahida: insyA.. nanti wahida akan sampainya ke tempat2 diidamkan..