Saturday, January 28, 2012

WINTER SONATA... JOM PI KOREA....

Wooaaahhh... Sejuk gigil kat Kerteh ni.. 
Nak bukak tingkap pon tak berani.. 
Mencucuk2 dinginnya ke tulang rangka ni.. 
Hujan berterusan, kejap berhenti.. 
Cuaca cenggini dah 2 hari..
Ke manakah hilangnya mentari..
Tapi I like sangat-sangat, weather camni..


Taruk ni kat gril pintu depan.. Tak caya je 20'C.. Tak pi mana weekend ni pon sebab hubby ada workshop 4 hari till Ahad.. Kami berkubang dalam rumah je.. Tak keluar rumah dari petang Khamis, sebab takde hal.. Kids pon suka dapat main games, tengok tv.. Omaknya..??? Buat keje yang tertangguh... Scan foto lama2.. Nak simpan dalam hard disc untuk backup.. Foto2 dalam album lama tu dah nak tukar kaler..


Scan foto2 kat Korea dulu lah.. Foto ni foto sejarah, first time main snow.. Tinggal Zharif kat apartment sorang2, mak apak main snow, amik foto.. Kami duduk Seoul 10 bulan, Aug 2000 till June 2001, sebab hubby keje situ kejap.. Pastu balik Vietnam semula..


Hubby dah biasa main snow, sbb dia belajor obesi.. Tumpang ber-foto je.. Tapi he's the HERO la kalo temperature cecah -18'C... Pintu apartment kena tendang, kasi karate, kalo tak nanti terkurung la kami bertiga dalam rumah..


Firt SNOWMAN la ni kira2 nya... Keras kejong tangan teman masa tu..


Buat SNOWMAN kat park near Hangang River, opposite apartment je.. Dongbu Ichon-Dong, Seoul..


Asal weekend je, kami sewa coach & round tempat2 yang best.. Masa ni tak de ingat nak tulis destination etc pon...


Suka sungguh view belakang tu...


Asal ada peluang, asyik pukul gambar je..


Pit stop cari bilik air.. Sebab rombongan Cik Kiah ni ada ramai anak2 kecik yang lain.. But I the very like design rumah2 tradisional kat Korea..!!! Memang paksa Ahjussi Driver Coach tu stop untuk amik foto, kalo nampak tempat/bangunan cantik..


Mula2 tu suka la jugak dengan salji salju tu.. Kendian dah takmo lagi sebab susah ya amat nak sarungkan baju tebal ke baby sorang ni.. Zharif baru umur beberapa bulan masa ni.. 


Ni kat playground area apartment kami je.. Ada dekat sekaki tebal nya salji masa ni..


Ni antara tempat lepak kami, borak ayam itik dengan jiran tetangga Korea.. Tang ni semua berkubang dalam rumah ler sebab sejuk ya amat..


Belakang tu unit kami.. Takde tanda la pulak.. Pon jugak tak hengat mana satu.. Tapi HANGARAM APARTMENT, takkan dilupakan lah.. Best duduk area ni sebab tepi Subway Station.. Kalo nak jalan, takde pikir panjang pon.. Turun apartment, less 100m masuk train station dah.. Alhamdulillah..


Ni pon pestaim pegang mende alah ni.. Kena paksa dek anak2 kecik, anak2 kawan tu.. Pi la aunty, pi lah aunty.. Takde kuasa nya nak try, takut tergolek depan orang.. Pakai kejap, tak confident langsung.. Reject..!!!


Hubby ni hantu ski..!! Asal weekend je dia nak main ski.. Ada kala ikot, ada kala dia pi sendiri.. Shuttle banyak pi Ski Resort.. Balilk hari pon boleh.. Favourite spot @ Phoenix, Gangwon-do..


Time ni bersungguh2 nak try.. Dapat jugak merasa main ski sebab ikut belakang hubby... 


Nak sampai kat garisan penamat, hubby pecut & tinggal kan teman sendiri2... Apa lagi, tergolek la macam nangka busuk..!! Nasib ada jaring, kalo tidak mau ke gaung sebelah tu..


Tetiba rasa rindu pulak nak ke Korea semula... 
  

November 2000.. Kalo ke Korea, tak sah kalo tak pi Mount Sorak @ Sorak-san.. Time ni belum turun snow tapi dah sejoks ya amat..


Menanti booth Ticket Cable Car bukak... Semua nampak mata je sebab angin kuat & sejuk gila..!!


Cantik view belakang tu..!!


Antara Mercu Tanda kat Sorak-san.. Tak tau ada lagi ke tak sebab depa kata banyak dah berubah...


Bergambor saja lah hingga ke akhirnya.. Cable Car takleh jalan sebab angin kuat sangat..!! Ada option untuk sape2 nak hiking & trekking naik atas (nun ke atas belakang kami).. Tapi sebab majoriti ada anak2 kecik, maka-nya kami pusing2 amik foto & balik Seoul..


APRIL 2001 - Buat kali terakhirnya ke Ski Resort.. Sebab masih ada baki2 snow yang turun.. Temankan hubby nak main Ski.. Time ni buleh la mak apak nak spend lama2 main/belajar ski sebab mak & adik ada mai & buleh jaga Zharif.. Hehheee...


Hehehee... Grr grrr gigil...!! Zharif - 9 months old..


Zharif - 7 months old.. Berapa kali adjust nak suruh duduk.. Asyik tergolek2 je jatuh..!! Finally dapat jugak sekeping..

24 comments:

Fabulous Me said...

Ya Allah... Ctknye.. Swonoknye. And cute2 ur babies. Geram tgk. Bila laa FM nak p sne nih???

FaAtip said...

cute betoi si Zarif tu haa...dah jadi macam rupa anak orang Jepun! Ater omak ayah dia asyik tutup muka je, dah tak kenei mana satu omak mana satu ayahnya! hahaaha

whitecappuccino said...

bila tengok gambar2 lama, mesti terkenang seronokny waktu2 itu.

hani@debumelukut said...

nice memorries...cantik!

aNIe said...

Kenangan indah tu Mulan... masa ni Masya belum ada lagik ye...hehehe...tembamnya zharif...

MULAN said...

fab me: alhamdulillah dpt merasa snow masa tu..

MULAN said...

faatip: ngandung kat vietnam, lahir kat kuantan, pastu dok kat korea kejap.. org ingt teman amik anak angkat sbb 4 tahun baru dpt anak pertama kan..

mak apak femalu nak tunjoks muka.. hahaaa..

MULAN said...

whitecappuchino: betol.. tapi kan sbb tempat dah pergi, rasanya baik pi tempat lain kot.. tapi tapi rasa nak jgk pi.. hehee...

MULAN said...

kak hani: alhamdulillah.. tapi lama sgt winter.. tak tahan sejoks..

MULAN said...

kak anie: marsha keluar 3 tahun kendian.. heheee... memang seronok jgk kalo ingat time duduk korea ni..

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan,

Waaahhh dia laki bini bersukaria main snow, anak tingge kat rumoh!

Baby ni anak yg lelaki ke?

MULAN said...

mohkembara: waalaikumsalam.. zharif ni.. boboboi la.. masa tu omor baru 6 bulan, malam buta lak tu.. takkan nak hangkot turun main snow.. hehee...

Papa Mifz said...

canteknye semuo gmbr2 tuh kak..
jeles sgt..papa mifz luar negara x sampai lagi...pernah main salji kat genting jer..huhu

Joy said...

tgk gambar pun dah terasa sejuk....:)

zarin said...

hujan ke kat kerteh? CNY itu hari balik kemaman then lalu kerteh coz nk balik pasir mas tp masa tu panas je..
ingat nk singgah jumpa u jap masa kat kerteh tu tp kena cancel niat tu coz dah lambat kuar umah.

PINATBATE said...

seronoknya! tengok gambar dah terasa sejuknya..kenangan yang akan terus diingati..

MULAN said...

papamifz: genting pon best..!!! insyA sampai nanti..

MULAN said...

joy: pernah experienced -18'C... kena tendang pintu utk keluar rumah..

MULAN said...

zarin: loorrr... i ada kat sini masa cuti cny.. masa cny memang panas but now hujan again...

MULAN said...

pinatbate: alhamdulillah memang seronok.. kenangan yg tak akan dilupakan.. memang sejok ya amat..

Nieza said...

bestnyer tgk gambar lama kan..nostalgia gitu.snow tgk memang best tapi nk mengharungi tu yg malas..kalau nk keluar tak yah ckp la memang berlapis kena pakai.

mummyseri said...

kak, sebab tu org korea pon cantek n emsen kan..ni br pemandangan ..maha suci DIA yang menciptakan semuanya..

MULAN said...

nieza: foto2 tu dah melekat2 kat album.. dulu guna film lagi.. takde digital camera lagi.. kalau tak pakai baju berlapis2, keras beku la sejuk nanti kan.. hehee..

MULAN said...

mummyseri: memang menakjubkan.. satu bumi dengan 4 musim..