Wednesday, January 25, 2012

WALAU HANYA DI SINI, TIADA CUTI YANG SUNYI...

Yey, yey.... Walopon hubby kena kerja, kami tak kesunyian di sini.. Mak & adik2 tersayang ada bersama.. Depa pon lama tak lepak sini.. Suka & amat gumbira sekali...!!! 


Hantu2 air..!! Nak ajak balik punya lah susah.. 


Kedudukan pasir & pantai dah berubah setelah dilanda angin & ombak kuat baru2 ni.. From Pantai Kemasik ni (tempat kami duduk ni), cannot walk to that pantai near the batu nun di belakang anymore.. Dulu2 boleh jalan je, now pasir dah terhakis & bikin alur sungai which pisahkan keadaan asal pasir/pantai sini.. 


Walo camna & kat mana2 pon, depa apa kisah... Janji ada air, ada pasir... Tu yang amat penting..!!


Isnin pagi, 2 biji kereta sarat dengan manusia off to Kuala Terengganu without hubby yang kena kerja.. Singgah Kedai Makan Pok Mat KT @ Paka.. Yumm yummm... Sooo banyak makanan untuk breakfast.. Tak sempat nak amik foto banyak pon..  Nasi Kerabu ni je yang sempat dipukul foto-nya..


Mercu tanda tibanya anda di sempadan Kuala Terengganu.. Giant Sotong & Udang..!!! Boleh bikin pesta kalo dapat masak tu..


PASAR PAYANG @ KUALA TERENGGANU.. Gila ramai manusia.. Umat Malaya & Singapore ber-shopping di sini..


Serious..!! Budak2 baik yang kasi mak, apak, nenek, aunty2 & bibik-nya bershopping dengan aman... Kudos my darlings...!! 


Jangan beli telur penyu tau...!!! Sebab penyu2 dah hampir pupus...!! 
Tolong jangan beli...!!


Wajib posing depan signboard Pasar Payang tu...


Nun di hujung sana, Pulau Duyong..


Pantai Batu Burok @ Kuala Terengganu.. Takleh singgah sebab padat & sesak dengan manusia.. Takde parking walo se-inci pon...!!


Nun di sana itu... Pulau Kapas @ Marang...!!


Weather sangat2 cantik.. Alhamdulillah... Blue sky, clear water.. Rasa nak terjun je dalam air laut tu...


The fluffiest roti in the world... ROTI PAUNG @ Merchang.. Kenapa nama-nya ROTI PAUNG..?? Sape tau, tolong citer...


My SIL ni dah hangkots semua ROTI PAUNG Butter yg kosong tu, yang paling sedap tu...!! Ada jugak inti Kelapa, Kaya & Kacang Merah... 


Kami beli dekat 20 loyang rasanya... But not with the loyang laaa.. RM2.50 seloyang tu je.. My SIL kononnya tu nak bawak balik KL untuk mak-nya.. Walopon dah beli banyak, dalam kereta pon dah habis 3 loyang... Panas & gebu gebum lembotnya...!!!


Pagi Selasa @ Chendor, last but not least, depa2 ni mem-borong la kopok lekor & rakan2nya.... 
Bila semua dah pergi, rumah kembali sunyi.. 
Sungguh tak suka hati, tinggal kami bersendiri lagi...

39 comments:

penDragon said...

rindunya ganu....tingat kopok lekor, kopok keping, satar & otak2!! roti paung tu I selalu nampak kt tepi jalan tapi x pernah cuba lagi. balik nnti mesti cuba lah!

gedek! said...

20 loyang?

jadi authorized dealer ke?

(No to penjualan telor penyu)

GreenJade said...

penah beli roti paung tu...mmg gebus gedebus..nyesal x sudah beli 2 loyang jek..

nk kona balik udah udah jauh smpai keyhell mase tu...nyesalllll hohoho

MUMMY CHOP MINT said...

Askm Kak Mulan..
I think roti Paung tu sebenarnya roti pound kot...(roti naik kot org johor panggil)
Hehehe...

Queenie said...

chis! tayang mcm2 mende eeeeh..

tinginnya nak gi Ganuuuu.......

Wan Sharif said...

Punya lah berbesar hati saya pasal Mulan masukkan gambar Pulau tempat Ayoh Wang lahir dan di besarkan.
Maaf kerana lama tak berkunjung ..dok cari emas hitam untuk generasi akan datang.. mungkin??.

MULAN said...

pendragon: u kena rasa roti paung tu.. sedap & gebu sangat rasanya..

MULAN said...

gedek: 2-3 loyang tu sekali ngap je utk 5 molot.. abis yg pi tu 11 kepala.. roti tu budak2 pon makan mcm org tua..

save the turtles..!!

MULAN said...

greenjade: nyesal kendian tiada gunanya.. hahahaa... lenkali beli banyak2..

MULAN said...

mummy chop mint: i pon rasa camtu.. ohh, kami kat pahang panggil lain pulak.. tapi tak hengat la.. my aunty pandai uli.. tapi now dia dah tua..

MULAN said...

queenie: nanti singgah rumah ya sebelum ke KT...

MULAN said...

ayoh wang: nak kami ke pulau duyong tapi traffic sangat teruk..

moga ayoh wang di berkati dgn kesihatan yg baik demi masa depan negara & rakyat jelata..

Fabulous Me said...

TU DIA!!! Sakan jalan naah..? Syiok habihhhh.. Batu buruk tuh ctk kaan? Btw bila la FM nk tgk muke kak mulan ni ye? :)

Ayu said...

Kali pertama & terakhir makan telur penyu zaman kanak2 innocent dulu2. Masih teringat rasanya yang masin2 berbutir tu. :) Pasar payang pulak, teringat kenangan beli kain buat baju raya 2-3 tahun lalu.. :) Gambar nasik kerabu, buat telan air liur je... ;p

So Shy Lady said...

ooo gitu rupa roti paung! tserlah kgebuannya ;D


syok btul depa bcuti d tganu. sy pun suka tganu. nnti klau g, singgah rmh mulan bleh? he..he

MULAN said...

fabulous me: memang cantik pantai tu.. kalo pantai bersih semua pon cantik.. aiya, gue pemalu orangnya.. hahaa..

MULAN said...

ayu: dolu2 kami pon suka.. time tu penyu byk lagi.. pasar payang yang hebat, macam2 ada..

MULAN said...

ssl: gitu lah ropanya roti paung itu.. mai la, mai la rumah kalo pi tganu..

Acik Erna said...

MULAN..nanti acik nak cuba makang roti paung.kat mana ye..nak jugak beli..he he..macam la dekat..

MULAN said...

acik erna: pernah jumpa kat pasar malam tapi tak se-gebu roti paung kat merchang ni...

cik cek said...

Bestnya....macam2 ada...sepanjang jalan di Kuala Terengganu....:)

MULAN said...

cik cek: betol.. ada kopok lekor, ada jagung rebus & mcam2 lagi..

Mr.Clive said...

wahhh bestnyer!
sedap!pemandangan indah!
sekali je penah g situ.tu pun 2010. :(

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

eh makan ke telur tu? Semua Yong makan yek...akak tak penah makan telur penyu.

MULAN said...

mr. clive: tqs for dropping by.. memang cantik sepanjang perjalanan from kerteh to kuala terengganu..

MULAN said...

mohkembara: salam.. ater teman makan telur penyu masa penyu masih banyak lagi dolu2.. sekarang dah nak pupus, takde makan dah..

save the turtles..!!

FaAtip said...

Mulannn!! Moh kiter ke panteiiiiii. Kita makan deroyan! hahaaa

wahida said...

betul tu kak, penyu dah makin pupus, harap mereka semua support kempen ni...

Neeza Shahril said...

pantai kemasik tu jadi nostalgia untuk neeza, Muni.. teringat masa sekolah kat kerteh dulu.. kami jalan kaki dari asrama sampai sana..

pB said...

pB pun kalau balik dari KB , mesti BELI roti kosong .....
Setakat 6 bungkus tu , dua hari dah boleh habis...

Sedap bila cicah dengan air kopi O

pB said...

telur penyu ... sodapppp

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduhhh rindunya dgn ganuu.... bilalah boleh blk ganu lagi....
dah berubah ye pantai kemasik tu... tp still cantik mcm dulu2 gak... mmg kuat ombak musim tengkujuh bebaru ni kan.. hinggakan jalan tepi pantai teluk lipat, dungun runtuh teruk...
bab roti paung tu yg takleh tahan tuu.... mmg dari dulu lagi org ganu panggil roti paung.. ada jugak paung yg bukan roti.. paung yg ada inti ikan tu... dohnya samada pulut atau ubi kayu parut..

MulutPayau said...

dah lama tak pergi ganu....teringin jugak nak cari keropok losong....
p/s...tak pernah makan roti paung...

MULAN said...

faatip: moh kita..!!!! mooohhhh...!!

MULAN said...

wahida: tersangkut nak makan telur penyu sbb dah makin pupus.. dulu2 sedap jgk dapat makan..

MULAN said...

neeza: kalo rasa bosan, memang best sangat pantai kemasik ni.. syahdu je.. sbb pantai nya panjang..

MULAN said...

madiha: betol.. kuih paung yg ada inti ikan.. roti paung ni memang sedap & gebu sangat2... kalo balik ganu, singgah la kerteh..

MULAN said...

pb: pb lalu jalan kerteh ke? lenkali singgah la rumah.. sedap kan roti tu..

MULAN said...

mulutpayau: kopok lekor (esp losong) memang sedap.. nanti try la beli roti paung tu..