Thursday, January 5, 2012

LAMPU BOTOL...

Ronda2 Pantai Chaweng @ KOH SAMUI malam2 hari.. Kami tengok orang, cari makan, cari ilham (macam nak buat lagu, buat movie lah konon.. ceehh..) Macam2 kami tengok.. Tak muat nak citer kat sini.. Lagipon kadang2 mood ni macam nak kena hempas kat pintu je kalo datang angin lawan arus Laut China Selatan tu kan.. Hahahaa... Kepala sengal.. Ada kala keluar lupa capai camera.. Lagi lah haru biru jadik nya..


Tatkala selepas makan pada suatu malam yang hening bening...Terpegons tengok lampu yang tergantong kat ceiling satu kedai tu..!! Ropanya buat dari botol air mineral.. Rasa nak jadi cikgu je, mintak anak2 murid bawak botol2 tu & buat sama2.. 


Camtu je depa susun.. Bukan susah sangat.. Antara nak atau tak nak je kan.. Lama tak pi Vietnam, kat sana pon macam2 benda depa buat dari bahan terbuang..


Hotel ni kira canggih la jugak.. Pokok Christmas pon dari botol air mineral..


Cantik kan.. 


Ni pulak tergantongs kat bar/kaunter bayar satu kedai tu..


Amacam.. Best kalo jadi cikgu.. Mintak anak2 murid bawak banyak2.. Kita buat sama2, mesti seronok..!! Kalo kumpul kat rumah, lambat la nak dapat banyak camtu.. 

16 comments:

kasihredha said...

gambar pertama tu...mula2 tengok tak tau pun dari botol air mineral..cantik

Nieza said...

cantik dan kreatif..suka tgk:)

DrSam said...

sekarang banyak sudah bergerak ke arah konsep eko dan kitar semula. Pengalaman seperti ini boleh kita asimilasikan ke dalam kehidupan kita. Idea yang menarik dan kreatif.

penDragon said...

cantik, menarik & kreatif. gambar yg first tu I ingat gambar yg your husband tangkap masa diving...hahaha...I ingat sea creature dh tadi!!

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,

Kalau rajin dan kreatif memacam buleh buat.

Queenie said...

wow...terpegonznya...
tak sangka eh botol air boleh wat camtu....

akak buang jer selalu...kasi kat nenek sebelah yg suka kutip bahan terbuang...

tp...agak2nya kalo lampu tu letak kat tengah umah, baper lama leh tahan ek, er...maksudnya nanti kaler dia tu...kekuningan ker...leceh gak nak bersihkan kan? apalagi habuk mabuk...

Papa Mifz said...

hebat idea dorang ni yer..

MulutPayau said...

cantiknya.....mmng kreatif betul...

MULAN said...

kasihreda: masa mula tengok tu, memang tak sangka lampu pon..

MULAN said...

nieza: kreatif kan..

MULAN said...

dr sam: tempat2 yang kurang membangun ni memang banyak hasil recycle.. sbb sumber mereka sangat terhad kan..

MULAN said...

pendragon: bila tengok dalam gambar memang tak macam lampu pon kan.. memang cantik..

MULAN said...

moh kembara: deme yang sumber terhad ni memang terpaksa kerah otak utk gunasemula bahan terbuang kot.. kita ni pakat buang je.. heheh.. bukan kira apa nak buat pon.. teman lah tu.. otak berkarat..

MULAN said...

queenie: tak tau brp lama tahan.. apa2 barang pon kal nak jaga mesti kena jaga kan..

MULAN said...

papamifz: kita ni pakat hantar kat recycle center je kan.. hehee...

MULAN said...

mulutpayau: banyak idea depa ni kan..