Wednesday, January 4, 2012

KOH SAMUI, THAILAND ~ PART 2

Cuaca di Koh Samui memang di hujung monsoon.. Hujan lebat, hujan tak lebat, awan mendung.. Berselang-seli dengan hari panas jugak.. Anak2 jugak selang-seli selsema nya.. Kena jaga sebab Zharif nak ikot apaknya diving.. Maka nya tak pi lah kami naik gajah & main ATV tu. Lagipon kami dah naik gajah kat Lanchang dulu.. ATV pon ada kat Pantai Batu Buruk tu..


Ada hikmah tak dapat bilik kat Ocean Wing tu. Sebab swmming pool kat Lake Wing Level 2 ni takde orang guna pon.. Maka nya macam pool kami je la.. Sakan lah depa mandi kat sini.. Lagipon kat Ocean Wing tu kan, view beach yang kurang best.. Omputih pakai seksi seksa terbaring atas pasir.. No like lah..!! Tak elok untuk anak2 tengok jugak.


Petang2 kami exercise kaki.. Jalan2 atas pasir.. Sebenarnya ni jalan2 ni jugak untuk mencari Kedai Makan FAREAST yang halal tu.. Yang depa kata dalam Internet tu.. Tak jumpa jugak..


Suka tengok setting meja utk dinner ni..


Oso suka dengan kusyen2 atas pasir ni.. 


Tak jumpa Kedai FAREAST, kami masuk Kedai Lebanese Halal ni.. Yummm yuummeehh.. 


Ni lah antara menu yang kami makan. Hampir tiap hari jugak kat sini.. Harga pon OK, murah jugak..


Hari ke 3 baru jumpa...!!! Tu pon hubby menapak sesorang.. Mencari kedai tu awal pagi tu.. GPS kami takde peta Thailand, maka-nya payah la nak cari coordinate etc.. Kedai ni senang untuk dicari kalo dari LIVING PLAZE.. Keluar plaza tu ikot belakang (mengadap tasik) & terus ke kanan.. Kedai ni pon kat kanan jalan, sebelum satu roundabout kecik.. FYI, kedai ni di celah2 antara deretan kedai2 & gerai2 makan kat situ..


Adik akak tu yang sokmo2 amik order..


Somtam, Kerabu "Catfish" Goreng Garing & Cashew Chicken.. Yuumm yyummeh.. Foto Tomyam hilang.. Tomyam tu menu tiap hari..!!!


Lagi dan lagi..!!


Malam yang terakhir tu, projek Tocang2 Rambots..!!! 1 1/2 jam mak apak terlentok2 menunggu.. Takde sessi ngurut untuk mak apak.. Malas sebab tempat depa ni konsepnya terbukak.. Pakai langsir je.. Takpe, kat Kerteh urut lagi murah..


Dari sorang, jadi 3 orang tukang tocang nya.. Lama ooiiii...


Antara aktiviti malam hari.. Jalan2 nyusur tasik belakang hotel.. Kalerful pub kat belakang tu.. Nasib tak kuat sangat bunyi nya..


Antara pelaburan yang hebat kat Koh Samui ni.. Hampir tiap malam kami beli pancake2 ni.. Alaaa, macam Roti Canai with filling lah.. Banyak umat Bangladesh yang jual ni.. Merata tepi jalan kat Pantai Chaweng ni..


25 Dec.. Kami check out hotel & check in nak balik Malaya.. Suka Airport ni.. Outdoor concept..


To Main Gate..


Tu Main Building Airport ni..


Tempat lepak yang best.. Kami tapau Nasi Goreng dari Kedai FAREAST and makan kat sini.. Dah rasa takde tempat makan Halal kat Airport ni..


To Main Gate.. Tak sampai lagi rupanya..


Waaahh.. Memang open bebenor airport ni..


Yeaahhh, takde orang lagi..


Fuuhhh, ada COURTESY CORNER.. Free flow semua jenis air & food kat situ..!! Jeneres jugak... 


Melepak & menyantai sebelum kapal datang..


OK.. Bye bye Koh Samui...


Pantai Chaweng.. See u again insyA....


View yang paling2 di-sukai....!!! Tengok awan2...


After 2 hours flight, dah masuk area Subang Airport.. Haaaa, tayar pon dah keluar tu.. 


Keluar habis2 tau, nak landing ni...!!!! Kecik je tayar aircraft ni..


Selamat Tiba.. Alhamdulillah..!!!
(Masa apak & anak laki pi diving, mak & anak pompuan tidor @ makan Maggi/Roti/Biskot2 macam jenis kat bilik, oso tengok video & surf Internet yang sempot2 sengal... Sebab cuaca tak elok maka-nya Internet connection amat menyedihkan..) Sekian, terima kasih.. Hehee..

32 comments:

penDragon said...

best....paling syok tgk projek tocang2 rambut girl. makanan pun yummeh....airport dia sempoi abis...

Ila said...

cantiknya..ada rezeki kena pergi ni...mcm best je banana pancakes tu

kasihredha said...

cantik airport dia...lain dr yg lain

food dia pun sedapppp sangat nampak nya :)

MULAN said...

pendragon: selama ni marsha serabai je rambot nya.. so this time nampak kemas la sbb bertocang tu.. airport depa mmg sempoi.. santai je..

MULAN said...

ila: kalo ada peluang, pergi la samui.. memang seronok..

MULAN said...

kasihreda: kalo jalan, mmg tak sah tak cari local food.. hehehee... molot bosau... yuumeh..

Papa Mifz said...

bilo tgk gmbr2 kat atas membuat makin tak sabar nak ke tioman...;)

MULAN said...

papamifz: ohhooo, tioman cantik bangat..!!! rindu kat tioman...

syieda said...

macam best je g sini.. cop, dalam gambar nampak cam mendung.. hujan ke kat sana?

gedek! said...

nak la tocang rambot!

Zareda Norman said...

teruja tengok open konsep kat epot tu.. menarik dan santai..

bes jugak koh samui ni ek... thrill jugak nak pi sana..

Nieza said...

bestnyer tgk gambar percutian ni...menarik sgt bilala saya nk sampai sini yer..haha berangan jap..hehe

Wan Sharif said...

Kawan kita tu kata. Kawan kawan nya dah ramai berpindah ke kuala lumpur.. So.. Mulan masih di Kerteh ke?

mummyseri said...

kak..best tocang tu;) tunggu anak kite beso nk buat gak ..hehe

So Shy Lady said...

gmba dr ats fligt tu mnarik lah!

1st time nengok airport mcm tu, unik!

wah btocang plak ank dara tu ye ;D

MULAN said...

syieda: ha aahh, memang hujan2 jugak sbb end of monsoon season kat sana..

MULAN said...

gedek: tocang la uncle... new hair style for new year..

MULAN said...

zar: tak nampak macam airport kan.. sebab open je.. memang best jugak koh samui ni..

MULAN said...

nieza: lain tempat lain keistimewaannya... malaysia & finland pon banyak tempat cantik masing2 kan..

MULAN said...

ayah wan: masih di sini.. walopon tak sepenuh hati..

MULAN said...

mummyseri: sebelom ni rambot marsha serabai, dia malas sikat.. so now tahan sikit la nampak kemas..

MULAN said...

shy lady: saya paling suka view dari atas flight.. nampak awan & semua di bawah.. airport tu mmg lain dar lain.. rambot tocang tu biar nampak kemas sikit.. hehhe... rasa nak potong atas bahu je..

DrSinga said...

masih bertocang lagi tak marsha taim sekolah ni!?

ngeri nengok tayar kecik tu!!!

MULAN said...

dr singa: dah ada yg terkeluar2 tapi sbb pakai tudung, selamat la kat dalam tu.. cikgu takleh check.. hehehe...

macam tayar kereta je.. mmg ngeri..

~ yus ~ said...

bila masuk blog akak, terasa pergi melancong sama...:)

comel lah anak dara akak tu dengan rambut tocangnya..hehe

MULAN said...

yus: jom... vrooomm sama2.. insyA nnti yus sampai sana jgk.. amin.. elok jgk tocang tu, biar rambot marsha tak serabai.. heheh..

Pink Diary said...

projek tocang, layan! bebudak, mesti suka punya lah.

MULAN said...

pink diary: heheh, mak apak tersenggok2 tunggu tocan siap..

Nor Mazila said...

salam,

akak nk tanya.
akak naek flight ape?

m.u.l.a.n said...

normazila: kami naik berjaya air kat subang airport..

Qaseeh Tolia said...

Ok ke cik mulan ke saba. Baru nk berkira kira kesana..cuma saya ada baby 9 months takut leceh sikit..

Qaseeh Tolia said...

Ok ke cik mulan ke saba. Baru nk berkira kira kesana..cuma saya ada baby 9 months takut leceh sikit..