Tuesday, January 3, 2012

KOH SAMUI, THAILAND ~ PART 1

Hubby nak abiskan cuti.. Tapi tak habis pon cuti sebab ada beberapa hari carry forward tahun 2012 ni.. Ingat nak pi lepak Singapore bawak mak sebab aunty ada kat sana.. Tapi hubby nak pi diving.. So kita ikot je la.. Tak ikot nanti, lenkali dia takmo bawak, padan muka kan.. Dia book tiket pi KOH SAMUI, THAILAND.. Mak bising sebab monsoon, tapi katanya takpe..  


Hubby book BERJAYA AIR.. Maakkk, kecik nya aircraft..!! Seghiau... Kami pi 18 Dec..


Sampai jua.. Alhamdulillah..


Hotel yang kami book last minute @ AGODA.. Searched for yang ada Internet, Swimming Pool & Family Friendly.. CHABA SAMUI HOTEL.. Silap pandang, ropanya ter-book Lake Wing.. Bukan Ocean Wing yang kat tepi laut tu.. Seberang jalan je.. Located at Pantai Chaweng hotel kami ni.. Kat ujung2 Pantai Chaweng rasanya.. OK sebab tak serabut sangat degan crowd kat main area.. Pantai Lamai kat south sikit.


Lepas lepak kat bilik, jalan2 cari makan..


Tak jumpa kedai yang dicari, kami masuk Kedai India/Bangladesh Muslim.. TAJ rasanya nama kedai ni.. Order Ikan Bakar & Sayor je.. Lepas tu pekena Banana Pancake tepi jalan.. Yummeh..!!!


Next day 19 Dec tu, hubby sewa Jeep kecik.. RM75 sehari (24 jam).. Nak pusing pulau sebab hubby takleh pi diving lagi.. Ombak Rindu sangat kuat di laut sana..


So ini lah journey kami, pusing2 satu pulau.. 


Isi minyak dulu.. Cantik Toilet kat Petrol Station ni..


Ohhhoo, geram nya tengok pasu2 outdoor tu..


Eh eh.. Ada akak pakai tudung..!!! Nak kejar tapi laju sangat..


Sampai jugak kami ke perkampungan Melayu/Muslim di Koh Samui..


Tu masjid..!! Nak masuk tapi jalan kecik bebenor.. Takot bergesel.. Perot pulak masih kenyang..


Pintu Gerbang.. NURUL IAHSAN..


Ada kedai makan tapi tutup..


Gerai ni pon macam baru bukak...


Signboard yang baru jumpa.. Hingga ketemu lagi..


Singgah SAMUI AQUARIUM & TIGER ZOO.. Alaaa, petang baru bukak.. 


Continue journey hingga ke Nathon.. Ada jetty/port di bandar ni, sebab ada perkhidmatan ferry dari tanah besar.. Ada ferry penumpang, ada ferry kereta... Mula tu hubby ajak drive dari KL.. Wooiii, takot la sebab tak tau bahasa & keadaan politik di sana...


Eh eh.. Ada akak pakai tudung jual ikan..!!! Stop stop...!!


Menunggu hubby tanya arah kedai makan Halal kat akak jual ikan tu..


Sementara tu, jari meng-klik2 apa yang patut.. Kalo dah penempatan tepi laut, sumber utama pendapatan selalunya hasil dari laut..


Ferry baru sampai.. Maaakkk, gila penoh ferry tu..!! Tak bahaya ke..??? Sampai nak terkeluar penumpang2 tu...


Jumpa jugak akhirnya satu kedai makan Halal di Nathon, Koh Samui ni.. Kedai ni actually lepas corner foto kat atas tu.. Kami kena buat satu pusingan lain utk sampai kedai ni semula.. Memang tepi laut tu je..


Lauk2 nasi macam kita jugak.. Ada Kari Daging dengan Rebung, Sayur Campur, Kari Ayam, Nasi Beriyani dll... Ramai jugak yang makan kat sini..


Parking betol2 depan kedai..


Macam baru je area ni..


Continue lagi.. Kat Thailand ni banyak pintu gerbang camni..


Main road 4169 ni memang tepi laut.. Best bawak kereta tepi laut ni.. Macam kat Terengganu jugak..!! I like..


Nak masuk area Bophut ni, dah banyak rumah/resort cantik2 & besar2.. Siap ada atas bukit tu..!!


Wallaa... Cantiknya..!!!


Lawa pagar tu...


Eh ehhh.. Ternampak pakcik pakai kopiah jual snakcks.. Tanya mana kedai halal yang dekat2 situ.. GPS kami takde map Thailand.. Maka-nya google2 & guna map je lah..


Memang opposite BANGKOK HOSPITAL.. Macam pakcik tu kata, oso macam dalam google kata..


Ni santapan malam..!! Tomyam Campur, Kailan Ikan Masin, Kerabu Sotong & Kerabu Mangga.. Yumm yummeh..!!!


Tengah memujuk daddy.. Kids nak duduk belakang Jeep tu tapi kami tak kasi lah..!!! Melantun nanti kalo break.. Nauzubillah..

35 comments:

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong,

Pe kabor?
Tulah akak suspect Yong melantun ke Siam, cuma akak ingat ke Phuket, ropanya Koh Samui. Wei bahaya tu bebudak dok belakang jeep.
Sib baik banyak kedai Halal. Best tak masakan diorang, ada seropa kat Tom Yam Malaysia?

gedek! said...

WEH!

Tak pernah naik kapal terbang pakai kipas...

ada tak rasa macam Indiana Jones masa naik tu...?

hehe

Tie said...

Haha.. lucu lak kan... jadi excited bila nampak 'akak pakai tudung'... bila berada di oversea ni pencarian makanan halal memang wajib, kan.. Apa2 pun tumpang seronok tengok gambar2 tu.

MULAN said...

mohkembrasa: salam yong..!! baik alhamdulillah...

food kat sana lebih kurang kedai siam kat malaya je.. tapi ada few yg extra ordinary.. yummeh..

MULAN said...

gedek: kipas tu kalo pi dekat memang boleh capai dgn tangan je.. takot kena kepala, tak pasal2 kena hayun dgn kipas nnti.. hehehe... tapi sejok gila dalam tu..

MULAN said...

kak tie: ramai penduduk Islam kat sana, tapi jauh2.. main kejar2... hehehe...

mummyseri said...

kak, best seh ..cantek betol pemandangan ..biru langitnya tu..rasa mcm kite pon g sane sama ;)..

GreenJade said...

hehe teringat masa kami berbolan madu ke sini..view pesisir pntai mmg cantik.

murah gak sewa jeep dia ye..err kasi contact no dorang kak. nk repeat 2nd time hehehe ;)

Panglima Muda said...

bestnya... tengk gambar terasa saya ada bersama ...

MULAN said...

mummyseri: alhamdulillah... memang koh samui ada keistimewaan nya sendiri.. pulau kita pon cantik jugak kan..

MULAN said...

greenjade: jeep tu ada byk tempat.. ada yg lagi murah pon.. sbb ada kedai yg dah abis jeep tu.. last day nk sewa takde jeep dah.. pi la lagi.. best jgk koh samui ni..

MULAN said...

panglima muda: alhamdulillah memang best pi koh samui ni.. macam2 pengalaman kami tempuhi..

~ yus ~ said...

Sampai Thailand rupanya akak.

Tom Yam kat sana mesti superbb kan...

cantik semua gambar...

zany said...

opss! trip ni macam misi mencari kakak pakai tudung @ pakcik berkopiah je.

nak mendapatkan makanan halal tu memang kena bertanyakan.

MULAN said...

yus: hubby bawak, kita ikot je.. hehe.. alhamdulillah.. tomyam tu lain kedai, lain jgk rasanya.. tapi tomyam memang sedap kan..

MULAN said...

zany: gps takde peta thailand.. peta tak cukup info.. so ater nampak orang bertudung/berkopiah, kami kejar je la.. hahaha... wajib dicari yang halal tu..

Papa Mifz said...

wah teringin nk kesano satu hr nanti...

MULAN said...

papamifz: insyA sampai sana nanti.. boleh drive jgk tau..

Neklong said...

Salam mulan.

Neklong pun teringin nak pergi koh samui. Sempat ke?
Neklong folo mulan ya.

kasihredha said...

bestnya boleh drive sendiri ..
makanan halal pun byk kat sana...senanglah kan

fatt said...

assalamualaikum!

kak mulan,
tgk post ni teringt kisah sy ke koh samui tahun 2009. masa tu sy naik ketapi dr bangkok, stop kat Surat Thani, pastu naik bas sampai ke jeti, then naik feri yg mcm dlm gmbr akak tunjuk tu. yg ramai2 bersidai kat luar tu omputih, dorg konon2 sunbathing le kak. pastu kedai halal depan Bangkok Hospital tu pun sy ada pegi..okla masakan kat situ sbb bleh oder apa kita nak. masa balik tu sy naik bas..tapi dasat le jgk sbb bas tu bleh masuk dlm kapal yg besar...masa tu mcm tak caye pun ada..then sampai ke Hadyai naik van...badan rasa remuk gile sbb penat tapi overall puas hati :)

ps: hb akak diving akak tak diving jgk ke? sy baru planning nak amik lesen thn ni..

Nieza said...

seronoknya tgk gambar yang cantik dan permandangan yg indah serta mkn yang menyelerakan:)

Ayu said...

Hehe.. Comelnyaa towel yg dilipat jadi gajah atas katil tu.. : )

DrSinga said...

huh....!!!
berjalaaaaan aje !!! ( nada jeles..)

mesti mulut komat kamit doa masa kapal terbang tu landing n take off !!

MULAN said...

neklong: salam neklong.. dekat je koh samui tu.. pergi la nanti ya.. saya follow jgk ya.

MULAN said...

kasihreda: kalo drive boleh singgah banyak tempat.. rasanya macam confident nak drive dari kl kt.. pi krabi ke nanti.. hehe..

MULAN said...

fatt: dgn anak2 ni payah sikit nak naik bas, van etc.. tapi seronok tau alo naik public transport tu jgk.. pengalaman tu best..

lesen diving akak dah gantung kat moziom.. haaha... best tau diving..

MULAN said...

nieza: seronok jgk jalan2 & makan2.. tengok tempat cantik.. pengalaman menarik..

MULAN said...

ayu: tu la.. lupa camna dia lipat.. konon nak buat kat rumah.. cantik kan..

MULAN said...

dr singa: memang terkomat kamit molot ni.. kapal kecik, seriau rasa..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

koh samui, pantainya memang cantik. best holiday di thailand ni! last time pergi waktu hujung tahun 2011 hritu. Holidays!

MULAN said...

fifiey: best kan samui ni... pantai cantik sebab landai & bersih..

Nik H said...

berjaya air ada lagi ke sampai samui nih. try buka website sekarang macam dah takde...pelik?

m.u.l.a.n said...

nik h: ohh tak boleh bukak ke.. rasanya ada lagi kot.. try check AA, firefly or malindo.. ada pi samui tak..

Nik H said...

bukan takleh buka website...tp flight ke samui takde dlm senarai.

yg ada sekarang AA dgn firefly dan bangkok air je. ingat nak try barjaya air ni..mana tau murah lagi kan..