Monday, January 2, 2012

DOLI, MOLTEN LAVA, NASI GANJA ~ NEW YEAR YANG CERIA WALO SEDIKIT DUKA...

New Year.. New Number..!!! Happy Birthday my dearest HUBBY...!! Plan nak buat RED VELVET Cupcakes, tetiba awal pulak dia balik keje semalam.. Actually dalam hati dah berbulan nak bikin MOLTEN LAVA CAKE.. U know that one lah, yang berlava meleleh2 keluar dari cake tu..!! Google cepat2 macam katun, nasib jumpa satu resipi yang amat cepat & senang..


Tadaaaa...!! My first ever MOLTEN LAVA CAKE.. Ada yang senget, ada yang cantik jatuhnya..!! Eaten (patutnya TOPPED) with lotsa Vanila Ice Cream..!! Yummeh jugak sebab ada ice cream & chocolaty cake tu.. But rasanya ter-overbaked & overbeaten..!!! 


Ramekins yang hangkots dari Vietnam 4 tahun lalu pon first time guna ni.. Dapat 5 ketols saja.. OK la utk 4 molots ni kan.. Nak kena cuba buat lagi, bake & beat less.. Tengok camna.. Resipi ni hubby kata OK sebab tak manis sangat.. Tak sempat nak amik foto sebab semua ngap less than a minute kot..!!!


Lupa nak bookmark website ni.. Amik foto/resipi ni guna hp sebab nak masak cepat kat dapor.. Tak sempat nak salin dah.. Tambah 1/2 suduteh esen Vanila kasi wangi.. Ikot tepat2 resipi ni.. OK je kot.. Nanti nak try resipi lain jugak.. 


Yang ini di-NGAP @ AEON Bukit Tinggi Klang last Thursday..


Tengok lava kat tengah tu..!!! Menggeletar tengok.. Yumm yummeh.. (Hati pon membara macam lava panas yang baru memetops tu.. Someone yesterday, spoiled my new year mood, my new year azam to love Kerteh..) Aaahh, think positive MULAN..!!! Be positive & lead your own life..!!!


Ni citer balik kampung, rumah mertua ku @ Taiping minggu lepas.. Dah dengar berpuluh citer pasal Kuetiaw DOLI ni.. Makanya kami try la pi nak makan.. 2 kali pergi, meja asyik penuh je.. Nak tapau pon, kena tunggu 40 minit.. Kami bukan rajin menunggu.. Baca forum, depa kata rasa biasa je.. So so, kami pon chao lah.. Makanya YONGTAU FOO kat Bomba Taiping atau Pasembor/Mee Sup/Sate kat Medan/Rampai Selera Taiping lah tempat menjamu selera.. 


On the way to KL, kami singgah NASI GANJA-VANGGEY @ KEDAI KOPI YONG SUAN, Jalan Yang Kalsom, Ipoh.. Time ni belum pukul 1pm, jadinya tak ramai lagi yang berator..


Mine, nasi dengan AYAM MADU.. Fuhh, lazat berzat..


Hubby's, nasi dengan lauk kambing... Puas hati..!! Tak dapat DOLI, dapat GANJA pon jadi lah...


Arrived Kerteh Sabtu petang.. Tak dapat DOLI, kami bantai Char Kue Tiaw Ramli depan Sek Men Badrul, Kerteh.. Ni pon versi tulen sebab berkuah punya.. Sebab kawan Penang dah sound, "hang kalau nak tau kuetiaw betoi, hang cari yang berkuah punya..!!".. Though udang tak besar sangat tapi rasanya memang ummpphh..!!! 

23 comments:

MasZuber said...

doli memang terbaek kak...tapi bila dah order kena tunggu dalam 45 menet baru sampai makanan. sebab apa? sebab tokehnya, Doli sendiri yang masak char kueh teaw satu-satu! series sedap!

kasihredha said...

ganasnya...makan ganja...hihi

abaikan seseorang yg telah mensepoikan new year mulan...ramai lagi org2 yg menseport (bahasa engeres yg dimelayukan)kita...
keep smiling aje pd mereka yg telah mensepoikan itu...atau delete aja mereka dlm fikiran kita.

penDragon said...

happy b'day to your hubby ye Mulan! waaaa.....nasi ganjaaaaaaa...waaaa....pasemborrrrrr..........waaaa char kway teow.......gegege menggeletar I tgk ni....nakkkkkkkk.....***drooling

Fabulous Me said...

SODAP nampaknye!!!!!! Help!

Fabulous Me said...

Selamat tahun bru n happy belated to ur hubby too sis..

So Shy Lady said...

o amik ganja ye hahaha.... nape ltak nm ganja eh?

1st time tau molten lava cake tu ...tngok mcm sdap.

HNY ;D

MULAN said...

maszuber: loorr.. patut la lama nunggu, tokey masak sendiri.. takpe la, next trip balik umah mertua kami try lagi.. but some said ada branch kt kl kan..

MULAN said...

kasihreda: yeah..!!! ganja yg mantaps..!! hehehe..

betol tu sis, bolayan mereka yg sepoi kan kita.. kita kisah kan kawan2 yg seport kita.. kan kan.. tq tq sis..

MULAN said...

pendragon: tq tq.. ayooo, kesian u dah duduk jauh2 tu.. tapi kan kalo duduk jauh, kita jadi otomatik pandai masak tau.. google je resipi..

MULAN said...

fabulous me: tq tq.. semuanya sedap.. kalo bab makan, mesti nak sedap kan.. hehehe....

MULAN said...

shy lady: tu la.. dok dengar citer nasi ganja ni pon dah lama.. agaknya sedap sampai addicted macam ganja kot.. try la molten cake tu, lazat berzat..!!! hehee..

Dalila Hamid said...

hepy besday buat suami ... semoga panjang umur, murah rezeki ,ceria sentiasa.... dan tercapai apa yg dicitakan.... uiikk... sedapnya

MULAN said...

dalila: tq tq...

Wan Sharif said...

Khabarnya tinggal diKerteh dah agak ok ..ada Mesra Mall tempat nak lepak bersama kengkawan.. Yang agak kurang mungkin traffic jam yang memenatkan dan banjir kilat yang kurang menguntungkan ramai orang selain foreman kenderaan ;(
Char kuey teaw Ramli tu nampak menarik untuk di cuba..

MULAN said...

ayah wang: love the place jugak sebenarnya.. bahagian yg kurang suka tu (hehee), saya amik sebagai cabaran & jugak harapan agar sentiasa redha & bersabar.. kalo takde mesra mall, tak tau la camna..

Ayu said...

Pernah try buat molten lava cake tu, tapi tak jadi lava dia. Hehe.. Sejak tu tak pernah buat lagi dah. Rasanya kes over-beaten jugak kot ;p Anyway, gambar nasik & ckt sgt menggoda mata & perut..

Anonymous said...

akak Sek Men Badrul tu area mana?tepi jln besar ke?nk p cuba mkn kt kedai tu :)

NAJWA said...

salam..selamat thn baru walaupun dh belated...hehehhehe....mana ole2 kite...heheh

MULAN said...

ayu: senang je resipi kan.. mine yg lambat keluar oven tu pon tak jadi lava nya..

MULAN said...

anon: sek men badrul tu kira2 next to mesra mall.. kedai charkuetiau ni opposite sek tu.. kat main gate rasanya..

MULAN said...

najwa: HNY..!!! mai kerteh la baru dapat ole2.. hehee..

mummyseri said...

kak..siannya..tapi mmg lama tau nk nunggu kwetiau siap..:( tu kalo oder mkn sana kalo tapau lagilah..
best ar lava choc tu ..
da dekat beno akak kat ipoh..bile2 pasni koling2 lah kite,teringin nk jumpe empat mata laga laga pipi ngan akak ..hehehe..camana nk kontek akak ni?email?

MULAN said...

mummyseri: haa aahhh, lupa seri ada kat ipoh..!!! haaa, nnti nexti time kalo balik tepeng, kita calling2 ya..