Monday, January 9, 2012

APA MAU CERITA... APA MAU KATA...

Citer je la apa yang ada dalam kepala, yang bermain di minda.. Bila berjalan ke tempat2 yang kurang membangun ni, banyak benda yang dapat ditengok, dapat belajar, amik iktibar.. Jugak sementelaah kami pernah menetap di Vietnam hari tu.. Bayangkan tong sampah digeledah hanya untuk mencari sisa makanan & bahan buangan yang boleh dijual untuk membeli sesuap nasi.. Sedih sangat tau.. 


Kesian Kerteh tadak Subway kan.. Hahhaaa, terpaksa la Cik Jah ni buat.. Sebab malas nak masak jugak.. Banyak bebenor halnya 2-3 hari yang lepas ni.. Yang ni BOSS punya, dia bikin sendiri..


Yang ini MEM BOSS punya..!!! Hahaaa, paling best kalo taruk banyak jenis sos.. Yummm yummeh..


OK.. Ini lah bahan isian yang disumbat dalam Subway kami malam tadi.. Kami recycle SATE yang di-frozen sebulan lalu.. Kat rumah ni, kalo tak abis makan, terus masuk freezer. Kasi keras2 sebelum bakteria hidup beranak pinak, bercucu cicit.. Doktor yang kata gitu.. Kalo tak abis simpan terus dalam freezer.. Kalo defrost terus makan, jangan simpan lagi.. Tu dah tak elok.. Sekali simpan & sekali defrost/reheat saja..


Ni sos2 yang kami borong masa ke Europe tahun lalu.. Takot SATE tu rasa plain je, gue campak semua sos2  pesto etc tu dalam SATE masa reheat tu.. Yumm yummeh.. 


Gini je ropa-nya lepas digoreng semula dengan macam2 jenis sos tu.. Ropa sama tapi rasa tak sama dengan SATE.. Hehehee...


Semalam dah start hujan lebat lagi.. Depa kata lagi tak Raya China, lagi tu la angin masih kuat, ombak masih kuat menghempas ke pantai.. So & so, citer pasal makan memang seronok sebab terasa macam makan je.. Al musabab kolesterol amat dengki, maka nya IKAN menjadi pilihan utama dalam menu lah..  Ni menu bila ekk..?? Khamis lepas kot.. Pon sebab busy.. Campak ikan & sayur2.. Tabur garam, lada hitam, olive oil, oregano & Cheese.. Bakar je la sampai masak.. 


Yumm yummeh...!!! Kena jugak makan dengan bebiji buah zaiton.. Baru lah ada ummphh..!! Takyah makan kat kedai resipi rahsia.. Bikin je kat rumah.. 


2nd attempt - MOLTEN LAVA CAKE.. Yumm yummeh... Cantik sikit dari yang first time buat on 1/1/2012.. Yang best sebab lava yang meleleh tu..!!! Celebrating 4th Anniversary in Kerteh last week..!! Moga kami akan kekal ceria& gembira tinggal di Kerteh.. Walopon banyak yang terbuku di dalam hati... 

37 comments:

Joy said...

lama x singgah sini :)
semua nmpk sedap!! hmm.. cam ne rasa bebiji buah zaiton? x pernah mkn lg

Rai said...

haihh..rasa macam kena dera.... sian perut kita...

kasihredha said...

doktor kata gitu ye?
terpikat ya amat dengan kek yang ada larva coklat tuh..:)

Papa Mifz said...

sate modified la tu yer...hehe

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Ari ni akak posa. Apasal boh gambor-gambor 'lucah' cam ni?

Uwaaaahhhhh! :(

zarin said...

mulan, i pun mesti nak makan ngan buah zaitun tu baaaru rasa sedap kan! kan! ;-)
ooops lupa nak cakap i pun puasa ari ni..memang terguda ngan gambar "lucah" ni bak kata Moh Kembara tu :D

penDragon said...

susah2 sgt you aje lah bukak subway kt kerteh tu...senang sikit I balik nnti nk menyinggah! molten lava cake tu makin cantik....

Tihara said...

salam kenal,

best nye sos2 itu :)

aNIe said...

Waduh! Ini memang menambahkan rasa lapar waktu petang ni...

Nieza said...

wah mantop roti subway ada daging sate ni...sedapnya!order 1 set yer..hehe

MULAN said...

joy: buah jeton tu rasa mcm jeruk masin je.. heheh.. kami beli kt giant..

MULAN said...

kasihreda: resipi lava tu kat entry sebelum2 ni rasanya.. ha ah, ada doktor tu buat cenggitu.. freeze & reheat sekali je..

MULAN said...

papamifz: modified, reuse, recycle.. semua tu la.. hahaa..

MULAN said...

mohkembara: oppsss... under age takleh tengok gambor2 lucah ni.. hahahaa... sila jamu mata sahaja..

MULAN said...

zarin: buah jeton tu memang kena ada dlm fridge ni.. bising semua kalo dah abis..

oppss... sori yek.. tengok kejap2 je gambor lucah semua tu.. hahaa...

MULAN said...

pendragon: u datang kerteh, i buat la nanti subway cincai tu.. hehee..

buat la molten lava tu.. foto resipi ada post sebelum ni.. lupa nak bookmark website.. aisshh nyanyok...

MULAN said...

tihara: salam.. tqs singgah sini.. sos2 tu lain2 rasanya.. sedap2 jugak..

MULAN said...

kak anie: hehehee... KL byk tempat makan best2... sini terpaksa buat sendiri kalo ada bahan.. simpan kat blog utk reference kalo buntu idea.. hehee..

MULAN said...

nieza: aiisshh... malu la nieza mintak satu.. tu subway caca cincai marba je.. tapi bab2 sandwich ni kan, sos2 yg byk tu yg bikin sedap.. 1000 island ke, mayo ke, bbq sos nya, mustard nya.. hhmmm, baru la sedap sikit..

DrSinga said...

Buah zaiton tak sedapppp...
Kata saya..

Wan Sharif said...

Babpe ambe dok leh buka blog diri di tempat kerja ye?.. Nak kena baca dan komen di rumah.. Tu yang jadi ambe kurang komen blog diri tu.. Maah lah deh.. Malam dok orok banyook ;(.

mamasita said...

Happy Belated Anniversary..
Cik Abang you gerenti sayang sampai tua kalau masak camni..takder membazir langsung!
Semua experimen menggunakan lebihan makanan menjadi!hihihi
Pandailah youuu!

So Shy Lady said...

presentation pun dh staraf kt kdai dh ni ;D

ye la...mcmn rs buah zaitun tu ye?

MULAN said...

dr singa: dulu pon saya tak suka.. tak tau camna tiba2 suka..

MULAN said...

ayoh wang: guna ipad jo laaa.. buleh bawok mana2 pong.. hehee... tqs for dropping by..

MULAN said...

mamasita: dah tak kerja ni, kena perah otak abis2 kat dapor.. nanti kena sound pulak.. hehehe... masak yg biasa2 je, yg depa ni makan..

MULAN said...

shy lady: jeton tu rasa jeruk masin je.. macam lada jeruk tu.. presentation tu pakat campak je dlm pinggan sebelum makan, usik sana sini.. hehehee...

cik cek said...

Mulan...akak nak menu yg kat bawah tu sekali...emmmm...yummyyyy...:)Boleh share2 resepi...

~ yus ~ said...

akak punya menu walaupun akak kata main campak2 semua marveles kak....

bilalah dapat rasa masakan akak ni...:)

MULAN said...

cik cek: resipi tu ada kat entry sebelum2 ni.. lupa website, nak cepat pakat amik foto guna ipad je..

MULAN said...

yus: alaaaa... masa yus datang tu, byk sgt hal nya sampai tak sempat ajak yus makan kat rumah.. lenkali datang lagi ya..

wahida said...

sedapnya 'subway' akak tu...saya dah la hantu mayonis...

MULAN said...

wahida: mayo memang lazat berzat kan..

fatt said...

lava kek tu nmpk menyelerakan. "lava"nya coklat ke? baru harini tengok kek ni

Ayu said...

Alamak, vanilla ice cream dah curi the lime light. Hehe.. Btw, semua nampak sgt sedap & semoga happy terus-menerus di Kerteh! :)

MULAN said...

fatt: memang sangat best.. dulu pizza hut & secret recipe ada jual kot.. tambah pulak meleleh2 tu.. yumm yumm.. KL byk tempat jual lagi sedap.. yg ni so so je.. hehe..

MULAN said...

ayu: tq dear.. duduk kerteh ni otak kena banyak gerak.. kalo tak, nanti cepat bosan.. banyak limitations sebab bandar amat kecik esp bab makan, hahaaa.. makan je ingat..