Saturday, December 24, 2011

LEPAK, LELAP, LEMAK, LEMBAP, LESU, LETER, LELAH


LEPAK : ikot hubby nak abiskan cuti...
LELAP : dia pi diving, kita sleeping...
LEMAK : makan & makan je...
LEMBAP : Wifi ni haaa...!!!! tensen...
LESU : tetiba kena FLU...
LETER : bila budak2 gaduh sama sendiri...
LELAH : bila tak dapat signal Wifi...

Thursday, December 15, 2011

LAST DAY IN EUROPE + STORIES BEHIND THE JOURNEY

Its good that hotel @ Brussels dekat dengan Airport.. Takde nak terkejar2 pon... Barang tak banyak, so takde la susah nak kemas pon.. Yang banyak sangat adalah kenangan yang tak akan dilupakan hingga bila2 pon.. Alhamdulillah, Yang Esa memudahkan segalanya buat kami..


Tenunglah lama2 kereta kesayangan yang membawa kami ke pelusuk bumi Eropah.. Walopon kecik je, tapi speeding 160km kat highway Europe ni tak terasa apa2.. Tak terasa angin atau gegar2 pon.. Besar Satria je kereta ni, muat untuk kami 4 beranak..


Park kereta tu di Basement as instructed..


Amik kereta di sini, pulangkan pon di sini.. Kalau pulang di destinasi lain, ada charge tambahan.. Mahal pon..


Believe it or not..!! Ni lah baggage kami.. Dari mula sampai, hingga nak check in kat Airport.. 2 bag ni je.. 


Fuuhh..!! Ada bangku BOHEMIAN CRYSTAL kat Airport..!!!


Jangan duduk nak ooii.. Pengsan kalo pecah..!!


Had Breakfast here.. Halal Cafe @ Brussels Airport.. Lepas tu, agak pukul 11am, terbanglah kami ke Kuala Lumpur, transit di Abu Dhabi untuk beberapa jam.. Sekian lah perjalanan musafir2 ini ke bumi Eropah untuk menikmati ciptaan Yang Maha Esa... Alhamdulillah kami syukuri kerana dipermudahkan segala urusan tatkala mengharungi perjalanan di bumi asing..
******
THE JOURNEY.. 


OK.. Malaysians need to apply for International Driving License kalau memandu di Europe.. RM150 sorang, apply kat JPJ... Plus foto sebesar pasport 2 keping.. And jangan lupa bawak GPS.. Seemstinya yang ada map Europe lah..


Our journey = 4000km.. So, kena lah ada Co-Pilot.. Kalo penat atau mengantuk, ada pengganti.. 


Pastikan anak2 di seat belakang memakai seat belt.. Sediakan apa yang sepatutnya.. Mak2 semuanya pasti tau apa anak2 perlu semasa perjalanan jauh.. Hehhee.. Kalo depa tak main, depa gaduh.. Pastu sorang merajok & tidor..


Untuk tak boring, bawak la games ke, DVD portable ke.. Mak apak boleh tumpang kalo boring..


Kalo ternampak Hypermarket, stop la kejap.. Tengok & beli apa yang patut untuk perjalanan.. Makanan, minuman.. Kami cari roti, biskut, buah, minuman dan toilet.. Hehehe..


Petrol Station pon ada jual macam2..


Petrol Station sini kan, isi minyak dulu baru bayar..!!! Tak caya je.. 


Besides GPS, tengok jugak signboard tau.. Takut ada shortcuts..


Asalnya nak amik Campervan, tapi sebab tak dapat cuti lama, so kami sewa kereta je.. Boleh speeding.. Kalo Campervan, lambat sikit kot.. Also tempat parking susah dalam bandar.. Campervan kena park tempat yang ditetapkan sahaja..


Ada highway yang ada tol, ada yang takde tol dah..


Kalo hotel/motel ada dapor, takyah pening2.. Beli & reheat je.. Kalo bawak Maggi, kan sonang.. Tapi kalo travel jangan makan banyak Maggi sebab nanti sakit perot.. Takot ooii, tempat orang.. Kami standby Maggi untuk emergency saja..


Hotel/Motel kat Europe ni kadang2 ada dapor kecik.. Best kan..


Senang den nak reheat etc..


Kedai KEBAB HALAL ada merata tempat.. Tak susah nak makan pon..


Kenyang gila makan sorang ni..


Daging 90%.. Sayur 10%.. Mantaps..!!!


Mulanya order sorang satu.. Lepas tu takleh dah.. Besor ya amat..!!


Ada lebih sekaki panjangnya KEBAB ni..!!


Kalo jumpa pasar tani, jalan2 la tengok apa yang ada..


Haaa.. Macam2 sayur ada.. Fresh pulak tu..


Ni yang paling tak tahan.. Borong BERRY2...!!


Hasrat hubby nak jugak hangkot sikal, tapi tak cukop masa... Next time insyA..


Kalo perjalanan dah agak lama, stop la kat gedung2 tepi highway ni.. Buang apa yang patut.. Kecik ke, besor ke.. 


Kalo drive sendiri, macam2 tempat cantik boleh stop..


R & R tepi highway... Cari makan, tengok pemandangan..


Kalo pi PAKEJ, harus tak dapat tengok semua ni..


R & R depa ada playground.. Makan & main & rest...!!


Budak2 ni pantang tengok ada playground..


Bawak apa yang patut dari Malaysia.. Produk2 segera dalam tin or dalam peket.. Senang sebab Europe tak strict pasal hangkot makanan compare to Australia & New Zealand & UK.. Tapi jangan makan banyak sangat sebab nanti sakit perot pon susah.. Agak2 la sebab Europe senang nak cari makanan Halal.. (ps:- BMW belakang tong sampah tu bukan hak kami tau).. Kete kami Opel Corsa je, tapi kecik camtu.. Hehehe...
*
SEKIAN, TERIMA KASIH..
*
Kalau ada yang berminat nak tau bagaimana kami cari tiket, kereta, hotel dan rancang perjalanan ini, nanti boleh sambung story.. Kalau takde yang berminat, kita citer pasal lain pulak..!! Alhamdulillah dipermudahkan kami memandu di Europe (Belgium, France, Switzerland, Germany, Holland & Austria) serta menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi..


Hoooyeyyy...!! Hubby dapat cuti 2 weeks, start esok.. Mana mau pergi, itu rahasia..!! Tunggu next entry lepas balik nanti ya..!! Take care all and have a great weekend..!!

Wednesday, December 14, 2011

DAY 9 ~ EDAM-ZAANSE SCHANS-AMSTERDAM TO BRUSSELS - PART 2

DAY 9 - 29 July 2011..
OK.. Episode Travelogue-EUROPE kami tiba ke penghujungnya.. Hari terakhir ni walopon tak jauh, tapi banyak tempat yang dilewati.. Semuanya akan tetap terpahat dalam hati kami.. Pengalaman & memori yang tidak dapat dijual mau pun dibeli..


Perjalanan memandu dari De Rijp (hotel yang didiami) to Edam (DAY 9 - Part 1), then to Zaanse Schans, Amsterdam (Holland @ The Netherland) & to Brussels, Belgium.. Total 300km...


Cantik nya kalo dapat sebijik rumah tu.. Tak dapek nak stop2.. Amik dari kereta je, pilot pulak laju ya amat.. Mengejar masa..!!


Here we're... ZAANSE SCHANS.. Windmill Village.. Moh kita kira langkah kaki..


Tak sah kalo tak berhenti main.. Takpe takpe, maknya can sit2 & eat2..


Cantik.. 


Subhanallah..


Summer Holiday ni memang ramai pengunjung.. Tapi takde la sesak sangat..


Alhamdulillah cuaca cantik.. Hari sebelum tu ada kawan datang sini.. Hujan katanya..


Posing apak & anak2..


Gambor Kelorga.. Kalo lah dapat ke sini lagi.. InsyA.. Amin...


Semua cantik2... Gambar pulak ada beratus ni.. Delay posting sebab pening nak pilih gambar2..


Lenguh2 kaki takde rasa pon sebab terpegun dengan keindahan di sini...


OK la.. Gue pon datang mau visit u saja la.. 


OK dah beberapa jam kat sini.. Moh kita pulang.. Kalo ikot hati takmo balik... 


Bye bye ZAANSE SCHANS... Doa2 la dapat mai sini lagi..


Rasa nak beli je sebijik sikal tu... 


Basikals di merata2 pelusuk... Bagus.. Bagus.. Elakkan pencemaran..


Tempat parking sikal pon mantap..


Antara Canal Cruise di Amsterdam ni.. Nak naik, nanti amik masa.. So kami lepak kejap & cuci mata je.. Tapi dah pernah merasa naik cruise lain kat tempat lain.. Lebih kurang je rasanya.. 


Tepi2 sungai tu ada opis, ada rumah... Best nya..!!!


Kereta tu park kat tempat DILARANG.. Cepat2 snap foto & masuk kereta.. Alhamdulillah, ada insan yang sentiasa menolong abadikan foto kami di sini..


Tak puas tatap semua pemandangan di sini... 


Oppsss.. Lalu je la kat sini.. KEUKENHOF.. Tempat bunga2 TULIPs berkembang berkaler2.. Takde dibukaknya.. Tunggu musim bunga je baru depa bukak.. Saja lalu kot depa bukak nak siram pokok ke.. Buleh jengah2 kat dalam..


Then off to Brussels untuk bermalam.. Malam yang terakhir musafir2 ini melayangkan mimpi di bumi Eropah..
 Check in 7pm rasanya.. Hari masih terang benderang.. Cuma weather agak kelam, langit kelabu...


Best ni.. Depan TV besor...!!


Queen Bed in the room..


Petang masih terang.. Maghrib pukul 9.30pm.. So kami ronda2 area berdekatan selagi kaki terdaya..


Apartment tu dekat dengan Masjid di Brussels ni.. 



Malam bakal menjelang tiba.. Mentari melabuhkan sinarnya..


Model2 yang selalu dipaksa berposing.. 


Susah sunggoh nak ajak bergambar... Lepas tu pulak, laju nya jalan 3 beranak tu.. Omak-nya asyik terkial2 dengan camera.. Hilang nak cari angle yang cantik la konon..


Ronda2 hingga ke ROYAL MUSEUM OF THE ARMY AND OF MILLITARY HISTORY, Brussels.. Dah tutup sebab dah nak malam tapi sebahagiannya ditutup jugak sementara untuk proses meng-upgrade tempat bersejarah ni.. Hasrat nak ke MANNEQUIN PIS etc tapi rasa malas sebab syok lepak kat sini..


Kawasan persekitaran nya memang cantik... Rumput menghijau sana sini.. Tu la sinun 3 beranak yang amat laju, nak amik foto pon gaduh jadinya.. Bila kata jalan kaki, 2 beradik tu mengeluh.. Tapi bila dah berjalan, tak reti2 nak pelan2..



Tiba di Fountain ini.. 
Tak lupa abadikan memori.. 
Moga dapat kembali lagi.. 
Hanya masa & izinNya adalah pasti.. 
Alhamdulillah kami syukuri..
Kerana perjalanan direstu Ilahi..
Jugak keindahan alam yang diberi..
Untuk hambanya menikmati..