Wednesday, November 30, 2011

MEE WANTAN MALAS

Waaahhh.... Kepala makin ligat lately.. Hari2 kena pikir nak masak apa.. Buku resipi banyak2 dah pon kena perli je.. Habis tu kan, kalo masak lain sikit nanti banyak soal pulak.. Ni apa, makan camna dll... So kita masak apa yang disukai je lah kan.. Sah2 insyA akan habis lah.. Tapi kadang boring jugak.. Tahun ni baru 2 kali ke Pasar Malam kot.. Kalo makan kat luar pon, mostly time wiken je la.. Esp kalo sedang merantau & ber-musafir. Lagipon kepala ni banyak sensitip dengan MSG.. Tu yang cannot tahan makan kat luar sangat2.. Nanti balik fengsan..!!!


Semalam balik dari Kemaman, traffic jam gila teruk...!! Asalnya nak masak Mee Kari utk dinner.. Tapi bahan tak cukup.. So dok kira2 dalam kepala, bahan buat Mee Wantan yang ada.. Start masak pukul 6.20 ptg.. Pukul 7 mlm dah boleh makan.. Macam katun masak cepat2 sebab dinner kami selalunya pukul 7 mlm.. Ada mee telur kat bawah tu, tapi dah tenggelam..!!


Resipi WANTAN MALAS CINCAI:-
1 cawan isi ayam
8 ekor udang tanpa kulit
1 bawang putih
1 kuning telur
Garam & Lada Sulah
 ~ Tumbuk atau blend TANPA AIR


Taruk sikit2 dalam kulit wantan & lekatkan guna putih telur..


5 bawang putih - cincang & tumis
Stok/Sup - Tulang Ayam + Kulit Udang
Sawi
Garam & Gula (ganti MSG)


Ni lah dia penyebab traffic jam yang amat sangat itu.. Sabar lah semua..!!! Ianya untuk kemudahan bersama kelak.. Tapi kan, masa traffic jam tu, dari pemerhatian mata yang berat sangat semalam tu, rasanya depa ni kurang study betol2 jalan2 & ruang2 alternatif untuk kurangkan traffic kat area2 bottleneck tu... Prrgghhh, just imagine lah perjalanan yang selalunya 20 minit jadi 1 jam 20 minit semalam... Rasa nak nangis sunggoh2.

Tuesday, November 29, 2011

KENAPA KENA DIET..???

Saya ditegor seorang kawan baru2 ni.. "Badan you naik ekk.." Isshhh isshh, tak pelik pon sebab musim hujan ni kan sejok, maka kadar mebotalisma lambat & lembap.. Aktiviti pon kurang sebab kenkawan ramai balik rumah sendiri @ kampung.. Kat sini ramainya pendatang asing ber-IC kan Malaya.. Yakni bukan rakyat Terengganu yang asal.. Maka aktiviti saya rancak di dalam rumah = makan, makan & makan.. Hahaha... Cannot help one, bila hujan je, terus lapar.. Bior le, sape pedoli, ikot suka aku lah nak makan banyak mana pon.. Ngeh ngeh... Jom makan sementara selera menggunung tinggi.. Nanti takde selera, rugi tau..


Dah lama anak dara mintak Baked Pasta.. Tadaaaa.... Dinner last night.. 


That buah2 jeton, kena makan sekali dengan Baked Pasta tu.. Baru ada uummpphh..!!!


Takde protokol nak makan ni, sodok je ikot suka.. 


OK.. Ini Bechamel Sauce versi saya yang malas.. 
1 sudu besar butter dicairkan
2 sudu besar tepung
1 1/2 - 2 cawan susu segar (ikot kepekatan yang perlu)
Secubit garam + Lada Sulah secukup rasa
~ Kacau hingga masak tapi jangan terlalu pekat..


2 sudu besar minyak Zaitun
1/2 - 1 diced bawang besar - tumis
2 cawan daging kisar
1 diced carrot
1/4 diced capsicum
1 diced tomato
1/2 - 1 cawan tomato sauce
1-2 sudu teh Oregano
1/2 sudu teh black pepper
Garam + Gula secukup rasa
~ Masuk & masak semua hingga pekat


Rebus lah pasta yang berkenan di hati... Sepatutnya kepingan Lasagna tapi saya tak suka rebus lasagna sbb nanti melekat2... Jugak malas utk melapis2 nya..


Grease baking dish dengan minyak.. Spread pasta, pastu daging, pastu Bechamel Sauce & last sekali tabur Mozarella Cheese atau apa2 cheese yang berkenan..


Dolu2 selalu makan denga Tabasco Sauce tu.. Tapi MAT GEBU-DAPUR TANPA SEMPADAN ada post entry baru2 ni dengan surat JAKIM yang menyebut Tabasco & HP sauce semuanya tak halal... Toksah makan dah tau..


Sebab JAKIM kata confirm ada DNA ba alif ba ya...

Monday, November 28, 2011

REZEKI JANGAN DITOLAK, REZEKI MESTI DICARI...

SALAM AWAL MUHARRAM SEMUA.. Moga tahun ini dan tahun2 yang mendatang akan membawa rahmat dan berkat yang berterusan.. Amin...!! So guys, 3 hari wiken untuk semua di Bumi Malaya...!!!! So the very good one eh... Mesti ramai ke sana ke mari bercuti.. As for me & family kat sini kan, kami bertepek je kat rumah... Hubby kena kerja, on call minggu ni.. "REZEKI MESTI DICARI"... Ada jugak wedding, yey yey.. Saya suka pi wedding.. "REZEKI JANGAN DITOLAK".. Hehehe.. 


Kalo dah wiken kat rumah ni je kan dan tak ke mana2, al-maka denga segala hormatnya tugasan rumah berganda2 dari biasa... Dapor tak pernah sunyi.. Molot semua asyik nak makan je. Nak keluar makan semua pon malas.. Takpe, takpe.. Kita pakat makan apa yang ada je.. Antara2 nya seperti di bawah... Masak Lemak Tempoyak, Nasi Lemak dll takde sempat nak amik foto sebab molot2 dah ter-nganga AARRR-AARRR... Kelaparan semua.. Hahhaaa...


Antara yang ter-masak.. NASI AYAM MADU.. Berzaman dah tak masak... 

RESIPI :-
1 ekor ayam dipotong 4
10 bawang putih - hiris nipis
3 inci halia - hiris nipis
Garam & Daun sup
~ Masak semua untuk jadikan sup
~ Angkat ayam setelah masak
*
Ayam yang direbus tadi
Sos Tiram
Kicap manis
Kicap masin
Minyak Bijan
Madu
~ Gaul, perap & goreng sebentar
*
3 cawan beras - cuci & tos
1 sudu besar butter 
4 bawang putih - cincang
Sup ayam utk tanak nasi
~ Tumis bawang putih dgn butter
~ Masukkan ke dalam periuk
bersama beras & sup ayam
*
5 Lada merah
5 Lada kecil
1/4 tomato
1 limau nipis - perah jus
2 bawang putih
1inci halia
Garam & Gula
~ Kisar semuanya untuk jadikan sambal cili


MUFFIN PISANG & MUFFIN COKELAT untuk di-munch2 sepanjang masa... 3 kali bakar..!!



AYAM BAKAR untuk dinner.. Tak hengat hari apa punya menu ni..  Ini resipi yang paling senang... Al-kisah nya hubby ter-senang kena GOUT lately.. Apa tak nya, banyak sangat pekena daging lepas Raya Korban baru2 ni kan.... So kena lah masak ayam jugak.. Nak marinate ayam ni senang bebenor.. Campak je Sos Cili, Sos Tomato, Mustard, Madu, Kicap Manis, Kicap Masin, Olive Oil, Oregano, Black Pepper dan Jus Limau Nipis... Ngeh ngeh... Bakar je sampai masak dalam oven..!! Malam tu kami makan dengan Instant Mushroom Soup, Salad/Tomato + 1000 Island je.. 


Hari ni genap 17 tahun arwah bapak meninggalkan kami... Sewaktu kami semua belum berkawin, saat kami semua amat2 memerlukannya.. Ketika itu pula hanya saya yang baru tamatkan pengajian di kolej sebagai anak sulung.. Walopon berat bahu memikul, semua nya ada hikmah dan kami redha dengan pemergiannya.. "PAPA... We miss you so much, every day, every night.. We miss your jokes, your blabberings..." Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama mereka yang beriman dan beramal soleh..

Wednesday, November 23, 2011

BANDA ACEH DALAM KENANGAN...

Oh iya bapak2 & ibu semua... Mari sama2 kita layani foto2 sewaktu liburan ke Aceh beberapa minggu yang lepas... Aduuhh, ribut2 foto di-uploadnya.. Bikin kepala pusing.. Mana satu pilihan hati.. Nggak bisa bikin Part 1, 2, 3... Masa nggak butuh.. (butuh tu haper ekk? rasa macam betol guna nya)


Perjalanan dari Jeti Feri Ulee Lheue ke Hotel Medan


Rumah yang tidak berpenghuni.. Ke manakah tuannya..? 


Tanah yang bagaikan padang jarak padang tekukur..


Rumah2 yang baru dibina sesudah Tsunami..


Adakah penghuni nya antara mangsa Tsunami dulu? Allahu a'lam.. Pak Is bercerita, ada juga yang keluarga yang hilang terus dari atok, nenek, hingga ke cucu cicitnya... Tak seorang pon ahli keluarga yang dijumpai.. Maka itu, banyak rumah2 yang tiada penghuni, tidak dicari & diduduki...


Tanah yang masih kosong. Harus rumah asal dihanyutkan ombak gergasi 2004 dulu..


Bermalam di sini.. HOTEL MEDAN yang di-recommend sahabat.. Hotel yang juga menempatkan para sukarelawan yang silih berganti berkunjung ke Aceh untuk misi bantuan dan sebagainya..


Hotel ini juga dinaiki air walaupon tindak begitu teruk..

FOTO : BULETIN HOTEL MEDAN
Sebuah kapal nelayan tersadai di parking lot Hotel Medan ini..


Kerana binaannya berbentuk U, maka kereta2 banyak tersadai di perkarangan Hotel ini sewaktu dhanyutkan  ombak Tsunami dulu..


Bilik hotel.. Simple tapi besar gitu..


Boleh aerobik you dalam bilik ni...


Banda Aceh bukanlah bandar yang besar.. Hobi biasa, ronda2 bandar... 

Pasar Aceh (Atjeh - ejaan mereka)


Dibina atas ehsan Kerajaan Jepun..


Breakfast yang bikin kepala pening.. Namanya pusing2.. Soto + Sup Ayam + Nasi Impit, depa panggil LONTONG SOTO.. Asalnya bila kami mintak SOTO, datangnya Nasi Puth sepiring dengan Sup Ayam.. Nasib le Tante tu baik hati, tau kami ni orang seberang.. 


NASI UDUK Zharif.. Nyesal pulak tak order yang ni.. Sedap sey..!!!


Yang ni pulak LONTONG SAYUR = Nasi Impit + Kuah Lemak Sayur (cair) + Sambal Udang/Sotong dll... Pon sedap... Ohh yaa, yang merah2 tu kan, keropok sebenarnya.. Semua makanan ada keropok tu.. 


Lepas makan, ronda2 lagi..


Pusing2 nanti jumpa centre jugak...


Alhamdulillah cuaca cantik... Laju bebenor 3 beranak tu berjalan...


MASJID RAYA BAITURRAHMAN.. Juga dinaiki air tapi tidak tinggi.. Juga tiada kerosakan besar yang berlaku..


Subhanallah.. Sesungguhnya Allah itu Maha Esa & Maha Penyayang.. Segala yang berlaku banyak hikmahnya..


Macam best je tapi tak sempat nak singgah..


Sebuah bot yang terlantar di atas sebuah rumah.. 


Tangga dibina bagi memudahkan pelancong melihat dengan dekat bahagian atas bot itu.. Dikatakan juga, kawasan ini bagaikan lautan sewaktu Tsunami dulu..


Muzium Tsunami..


Deco di dalam nya..


Rekabentuk bercirikan sebuah kapal..


Ramai pengunjung, rasa geram je. Lunch di sini..


Opss... Gambor sos keluor dulu..


Macam Ayam Penyet je kot.. Mabeles.. Sedap..!!


Akhirnya sebelum ke Airport, kami singgah ke tapak tersadai nya KAPAL PLTD APUNG.. Allahu Akbar.. Bagaimana bisa sebuah kapal yang amat besar terdampar di sini, jauh dari pelabuhan dan lautan.. Betapa besarnya ombak Tsunami dulu kan... Tak boleh ditunda ke laut lagi, maka platform yang sewajarnya dibina untuk memudahkan semua kelak.. Tak leh masuk la kami sebab masih dalam pembinaan...


Pak Is kata, Dendeng Aceh ialah juadah terkemuka Aceh.. Moh sambar satu... Memang sedap lol...!!!!!