Monday, October 31, 2011

ACEH, INDONESIA ~ PERJALANAN SERIBU KENANGAN..

Cuti hubby masih banyak.. Gian menyelam nya tak dapat ditahan2... Alhamdulillah ada tiket murah.. Rabu lalu terbang kami ke Aceh.. Sambil menyelam minum air.. Sambil dia nak menyelam, kami ambil peluang melawat Banda Aceh yang diketahui dunia, telah dilanda TSUNAMI pada 26 Disember 2004 dulu...


BANDAR UDARA INTERNASIONAL SULTAN ISKANDAR MUDA... 
Cuaca dikabarkan mendung sejak seminggu lalu.. 


Tanah Perkuburan MASAL SIRON.. Bukan kuburan yang ramai2 tu..


Cantik ukiran nya...


Pak Isnaini bercerita, jalan ini bagaikan lautan sewaktu dilanda TSUNAMI... Kawasan yang antara teruk dilanda... Journey dari Airport terus ke Jetty..


Antara rumah yang baru diperbaiki...


Air melimpah setinggi tiang lampu... Bagimanakah itu..??


Cuaca sebegini merunsingkan hati sebenarnya... Tapi kami percaya pada Yang Esa...


Antara kesan2 trajedi... Telah menjadi tumpuan pelancong kini...


2011... TAHUN MELAWAT ACEH...


Ferry menuju Pulau Weh (Pulau Sabang) di utara Banda Aceh..


Tarik... Jangan tak tarik beg tu.. Camerawoman busy ni...


PELABUHAN FERI ULEE LHEUE.. Untuk menuju ke Pulau Weh@Sabang.. Alhamdulillah sempat sampai pada masanya.. Kalo tertinggal feri, jawabnya esok lah amik feri lain..


We're here... Pulau Weh@Sabang... Hampir 1 jam perjalanan feri.. Smooth..!! Suka sebab takde goyang2 & fenin2..


Our chalet @ LUMBA LUMBA..


Our room... 


Baru di-touch up selepas TSUNAMI.. Owner nya dari Tanah Belanda..


Balcony... Tak nampak laut.. Tapi takpe la.. Nanti kena tebang pulak pokok2 tu... Save the earth babe..!!!!
~TO BE CONTINUED~

Thursday, October 27, 2011

DAY 8 ~ GERMANY - HOLLAND

Day 8 - 27 July 2011..
Turutan pengembaraan musafir2 dari Kerteh ini..


Otterstadt, Germany (A) -
Heidelberg, Germany (B) -
Frankfurt, Germany (C) -
Warder, The Netherlands @ Holland (D) -
Zuiddijk, De Rijp, The Netherlands (E)
Total perjalanan memandu 615km.. Sebab banyak singgah2.. Bila lagi nak sampai kan, singgah je mana boleh..


To Heidelberg, Germany.. Weather dari pagi hingga tengahari agak lembap & gloomy.. 


The town..


The HEIDELBERG CASTLE... View from the top.. But not the highest point..


Machine untuk proses ubat2 & rempah ratus suatu masa dulu..


Suka area ni...


Berjenis2 ubat & rempah ratus di situ..


Haahh.. Nama MELAKA di sebut di situ... Baca semua...!!!


Sample2 drugs & peralatan nya..


Pelbagai rempah ratus lagi.. Banyak lagi tapi tak dapek den nak upload semua..


Outside the castle..


Mengabadikan memori di sini..


Suka tengok struktur istana lama ni..


Prgghhh... Besar nya tong arak...


View dari atas castle.. Cantik nya bandar dengan sungai mengalir merentasinya..


Alhamdulillah.. Dah cari spot untuk letak mini tripod tapi takde.. Ada cik adik manis sorang tu tolong snap kan.. 


Selesai di castle, kami teruskan perjalanan...


Heidelberg... Bye bye...


To Frankfurt..


Somewhere on the way dekat highway...


Terpanggil untuk berhenti tapi apa nak beli..????


Shopping takde dalam itinerary ni...


OK, finally masuk Mall yang paling besar kami lalu.. Tak tau nama nya. Sebab nampak signboard parking, terus masuk je.. Terjumpa & beli kasut anak2 yang dah tak muat...Sementelaah tengah SALE ni.. Gila besar tempat ni, duduk jap tunggu hubby yang kebingungan geram dengan banyak barang pujaannya... Mak nya takde benda nak beli.. Nyampah sebab takde size.. Takde yang berkenan...


Besar Mall ni tapi takde sesak dengan manusia pon.. Or sebab terlalu besar, ramai pon tapi tak sesak.. 


Oppsss... Singgah lagi.. Hubby cannot tahan dengan ini BikeMax.. Kasi dia peluang la.. Time ni la baru langit membiru nan syahdu... Terik pon tapi tak panas.. Subhanallah cantik & nyaman..


FRANKFURT..


Memori di sini..


10 minit kat kota ni, amik lah gambar puas2... Sape lalu dekat, akan jadi mangsa untuk tolong snap photo kami.. Hehhee... Semuanya baik2..


Colorful nya tram dia..


Haaahh... Banyak kedai Halal sini..


Makanan Halal banyak di Europe ni.. Bandar2 kecik pon akan ada kedai Muslim/Halal.. Kami banyak jumpa.. Takde masalah nak makan.. Cuma tak sempat nak amik foto makanan sebab asyik2 KEBAB je... Lapar pon ya.. 


Jalan pon ya, tempat tram pon ya.. Ater camna la kalo bergesel..


OK.. Done in Frankfurt.. Eh eh, lalu kat Frankfurt Airport.. Tengah2 bandar rupanya..


KPMG building... Design nya ala2 aircraft gitu.. Kalo dari jauh cantik.. Tapi sebab pilot sebelah ni bawak laju bebenor, tak dapat nak capture dari angle yang cun.. 


Finally... Amsterdam...!!! Wet wet jugak nak sampai Amsterdam ni...


We booked this hotel asalnya in Warder, tepi laut.. Dah confirmed semua tapi bila sampai, bilik tak ada.. But the management was very helpful.. Carikan kami hotel lain.. Alhamdulillah... 


End up tido kat Zuiddijk, De Rijp... 20km dari hotel kat Warder tu.. Penat jugak sebab midnite sampai hotel ni.. Depa kat hotel Warder tu cuba sedaya upaya untuk solve ngapa booking kami tak masuk sistem depa.. Dok tunggu depa call here & there.. Apa2 pon Alhamdulillah depa carikan sampai dapat tempat untuk kami.. Syukur Alhamdulillah.. Malam tu tidor keras2 diri.. Penat menunggu...
End of Day 8..