Wednesday, September 28, 2011

BLOGGERS GATHERING, MODEM GERING

Bloggers Gathering Raya hari Isnin lepas tapi disebabkan Modem terkena kejotan petir & terbakar petang Isnin tu, makanya teman sangat murka sebab tak dapat update dengan rajinnya..


Bloggers yang sudi memakmurkan rumah teman hari tu... AINT SUPER WOMAN (FA ATIP), SILVER SARINA, MAKLANG (RIBBON EMBROIDERY), CHEF HANIELIZA, PEN DRAGON & SI MULANG..


Bahan2 Mee Kari.. Ikot suka hati je.. Ikot mana sempat & dapat je... Hehehee..


PUDING RAJA yang bersahaja... Ceri tarak, Jala Emas tarak, prunes pon tarak.. Lupa lak nak beli..


Mee Kari yang tidak berseri langsongs... Santan tarak, kedai lambat bukak tetapi tetapi tetamu sudah sampai, maka teman guna santan kotak je... Ngeh ngeh...


Risoles, Brownies, Carrot Cake & Rendang... Gembira tak terkata sebab ada jugak rakan taulan yang berhari raya bersama di rumah teman.. Walopon hidangan & layanan tidak seberapa...


Makan sambil potpet2 dari jam 9am hingga 2pm memang sangat2 menyeronokkan.... Habis makan sessi lonjor2 kaki depan TV..

Sunday, September 25, 2011

KERTEH-->KT-->KL-->KERTEH

OK... Hilang sudah tahap kebosanan yang melanda minggu lepas... Harap2 hilang lah ia buat selama2 nya... Petang Khamis off to Kuala Terengganu.. Hubby ada jempotan Dinner + 1 nite stay.... 


Maka nya teman & anak2 tompang sekaki.. Ops.. Tompang 2 kaki 2 tangan (kiranya satu badan lah).. Di Pulau Duyong ini lah juga berlangsung tiap tahun MONSOON CUP..


Cantik biliknya.. Resort yang baru camni, kalo di-maintain, kualiti nya akan kekal lama..


Anakanda yang terpaku dengan keindahan semulajadi juga struktur senibina yang banyak berasaskan hasil sumber alam yakni KAYU..


Kelainan yang tersendiri senibina nya...


4 unit yang berlainan..


Rasa takmo balik...


Dinner di sini.. Tapi kan, sunggoh tak patut VIP datang lambat lebih 30 minit.. Welcome Speech +  Majlis Perasmian yang lambat membuatkan para hadirin terutama anak2 resah gelisah & beberapa acara yang menarik terpaksa dipendekkan.... Awat lagu tu VIP ni..

 

Berkat kesabaran menunggu.. Dapat jugak LUCKY DRAW sebiji camera lagi.. Buleh bukak kedai camera kami ni.. Macam2 jenis ada...


Next day, pagi Jemaat kami vrooom to KL pulak sebab petang tu ada appointment kat spital kat KL... Sementelaah mencari kedai makan untuk breakfast, kami jumpa & singgah kedai ni yang ramai sunggoh manusia.. Kedai Nasi Minyak.. Depa jual hanya Nasi Minyak tapi bagai2 jenis lauk.. Sedap & mantaps... Tak tau area mana.. Yang pasti antara Bukit Payong & Ajil.. Lupa pulak amik foto signboard kedai.. Sebab kekenyangan agaknya..


Ini Pilot #1 sudah lupa diri... Tetiba perasan dia sudah tekan 160km..!! Sebenarnya dia nak testing jaringan Lebuhraya Pantai Timur yang baru bukak bulan Puasa aritu melalui Bukit Besi.. Jimat hampir sejam perjalanan.. Tapi belum siap sepenuhnya.. 


Rasa macam drive kat Autobahn Germany je.. Smooth sebab jalan baru beb...!!! Nanti kalo dah banyak lori2 mengguna-pakai kat Highway Pantai Timor tu, alamat nya macam duduk dalam bot lah, enjot2 semut...


Kalo Sabtu ada di KL, maka nya apak & anak2 akan habiskan masa mengembangkan diri dalam air pagi Sabtu kat Pusat Latihan Maybank Bangi.. Now its Marsha's turn untuk mendapatkan sijil menyelam nya sendiri.. Mak punya sijil ada tapi sudah masok muzium negeri..!! Apak Instructor, abangnya assistant, Mak nya dok melahap-kan diri kat meja makan.. Sape suruh depa bawak makanan (potluck) banyak2..?? Nanti membazir, so kena lah ada orang untuk makan... Yeah, its ME...!!!


Adohai... Kelat lah anak dara ku sorang ni...!!! Nenek dah membebel, cucu pompuan sulong nya rentongs..


(FOTO : GOOGLE)
*
Alkisah petang Sabtu ada Raya Gathering kat Kelab Shah Alam.. Gathering hubby & ex-schoolmates.. Dari Bangi ke Low Yat dulu amik barang.. Then off to Shah Alam.. Mak aaiii.. Gila punya traffic tak gerak kat Federal Highway.. Bukak Twitter & hubby terus amik exit Subang (rasanya) untuk avoid kesemua jalan yang dilanda kereta2 tak gerak itu.. Twitter kata ada Viva terbalik. Laju la tu..!! Isshh isshh... Teman takde sign up Twitter pon, tapi dok tengok updates on traffic yang dasat kat KL tu.. TQs Twitter..!! Wa caya lu..!!!!

Thursday, September 22, 2011

KEBOSANAN YANG KRITIKAL..

Memang tak dapat ditahan2 lagi dengan kebosanan ini..!! Huwaa.... Rasa nak hangkots barang pindah Kuantan je.. Ada mak, ada tok nenek, ada sedara mara.. Buleh dok langok kat diorang hari2... Diorang mesti layan Minah potpet2 sorang ni etc... 


Tatkala melonjak2 kebosanan itu, teringat si jelita sorang ni.. Dok potpet kat blog je dengan dia.. Padahal bukan jauh pon.. Less than 8km jarak kami rasanya.. Dengan semangatnya, tinggal message kat FB.. Ajak jumpa kat Secret Recipe, Mesra Mall.. Dan termeterai lah sejarah, bertemu lah MULAN dengan PEN DRAGON.. Namanya dragon tapi ayu jelita lembut orang nya.. Very2 the opposite si MULAN ini.. Terlalu kelam kabut & huru hara & riohs rendahs orang nya... TQs Pen Dragon for your time.. Nanti ada masa kita jumpa lagi..


Tabiat lama, tabiat buruk datang balik.. Ni lah padah kalo kebosanan melanda.. Habis kuku2 digigit2.. Bila dah sakit/berdarah baru berhenti.. Sunyi sepi jugak sekarang ni.. Nama je bulan Raya.. Ni dah masuk minggu ke 3 Syawal.. Dapat 3 jempotan Open House, tapi dapat pergi satu je sebab dia buat hari keje, tu pon kawan opis hubby.. Hehhe... Kesian sunggoh si Mulan ini.. Nak terjah rumah orang rasa janggal pulak.. Tapi pintu rumah ni sokmo nya terbuka..


Kesian kuku-ku jadi mangsa kebosanan... Tapi takpe jugak sebab at least ada tempat untuk mengadu.. Ada kala nya lagi pendek dari kuku kat atas ni.. Macam sekarang ni la.. Kontots jadi nya kuku ni.. Pheww... 
(ni kat atas kuku orang lain - google)


Hooraaaayyyy.. Petang ni pi Kuala Terengganu, esok pi Kuala Lumpur & Sabtu malam balik Kerteh.. So harapnya, balik nanti kebosanan akan lenyap sudah..
*
HAVE A GREAT WEEKEND U OLS..

Monday, September 19, 2011

DAY 5 ~ JUNGFRAU, INTERLAKEN, SWITZERLAND

Day 5 - 24 July 2011... 
Raya lepas puasa sebulan sudah... Raya 123456 pon dah sudah.. Apa ke hae nya mood tarak baik lagi ni..?? Ada HOT HOT HOT di dalam hati.. But di bulan yang mulia ni, kita peram kan saja... Moh layan hati nan gumbira melayan memori2 cuti2 Minah Jenin yang telah pon terlaksana.. Alhamdulillah...


Breakfast dolu sebelom musafir2 meneruskan perjalanan.. Roti yg keras sejoks itu disapu jem atau dicicah milo, dimamah2 dengan semangatnya... 


Subhanallah.... Cantiknya...


Ater ada je tempat cantik, kami stop & amik gambar.. Macam dalam studio je..


Air sungai dari gunung.. Laju sebab mungkin aliran dari tanah tinggi... 


Menunggu train untuk ke puncak..


Ice Palace..


Woowww... Sejoks & licin.. Alhamdulillah teman tak ter-slide seperti selalu.. Makin sihat agaknya.. Cengkaman di kaki amat kuat gitu..


JUNGFRAU... TOP OF EUROPE..!! 


Model2 percuma yang selalu dipaksa...!! Huwa hahaaa... 


Huhuu.. Kencang sunggoh sampai takleh bukak mata..


Depa ni memang tak pernah tau erti sejok beku..!! Cannot tahan one... 


Antara spot yang femes.. Isshh isshh... Ada pulak Kajol ujung tu.. Lupa nak crop..


Time ni takleh lama kat luar sebab tak tahan mata.. Buleh kena snowblind..


Train Station.. Lepak2 sat tahan napas..


Seronok bila jumpa ramai tourist lain yang saling memahami & membantu untuk merakam detik2 memori di tempat asing ini.. Seingat teman la, foto ni Shah Rukh Khan (jelmaan) yang amik.. Ingat nak bergambor dengan dia, segan la pulak.. 


Dah masuk kereta baru perasan, rupanya kami parking tepi jeram ni je...


On the way turun dari Jungfrau nak ke bandar Interlaken... Stop lagi untuk amik foto.. Camera hubby lagi cun hasilnya, tapi takde masa nak edit... Banyak sangat & besor2 MB foto2 dia.. Maleh la...


Tengah nak cari parking..


Comel roundabout ni...


Tersohor nya jenama ini di merata dunia..


Teman ni pantang kalo nampak structure bangunan yg lain dari yg lain.. Asyik nak posing je..


Tak sempat ke kilang buat jam Cuckoo ni, ater bergambor kat sini je la..


Dinner di sini..!! Kebabs & kebabs... Everywhere... Senang makan di Europe ni..

Thursday, September 15, 2011

HOOORAAAAYYYY...!!!!

Berjaya akhirnya....!!! Yey yey, esok hari raya....!!!


Ni lah pose yang liat sunggoh nak di-mulakan... Tandoks dah keluar lepas Ramadhan...

Wednesday, September 14, 2011

M..... M..... M..... and more Ms...

MULAN's MODE :- 


.. MALAS ..
.. MOODY ..
.. MAKAN ..
.. MENYAMPAH ..
.. MENGANTOKS ..
.. MEMBUTA ..
.. MEMBISU ..
.. MENAHAN MARAH ..
.. ME-RELA KAN ..
.. MEMBIARKAN ..
*
Sila sambung lagi.

Thursday, September 8, 2011

RAYA SAKAN, RAYA MAKAN..

Maap le.. Tak dapat teman nak update blog dengan senang nya sejak bulan pose tu hari.. Pastu time Raya asyik dok atas jalan je, balik romah terus debusshh tidor.. Alkisah nya citer Raya kami.. 
*
Petang Isnin (sehari sebelum Raya), kami baru bertolak ke Taiping.. Hubby masih keje Isnin tu..


Spotted Lori Empire "Anita Sarawak" @ Stesen Minyak Kerteh.. Wallaaaa, orang Kerteh tukor perabots Empire ke Raya ni..?? Caya lah..


Sampai Tepeng (oghang Peghok sebot Taiping), bebudaks ni main mercun dengan pak sedara depa.. Bior le, berdentom2 kejap.. Baru ada aura Raya.. Ngeh ngeh.. Jangan luka sana sini dah le.. Nauzubillah..


Gambor di pagi Raya.. Gambor lain belom dapat dari cameraman lagi.. Tahon ni kurang mood raya.. Seriously tak tau ngape.. Buat kek biskot malas, nak amik gambor pon malas..


Raya Pertama tu, lepas je Solat Raya & makan kat rumah, kami cabut beraya sampai ke Sungai Bayor, Selama, Perak.. Sejam dari Tepeng.. Best jugak.. Baru rasa Raya..


Raya ke 2 ronda2 rumah sedara hubby kat Tepeng je.. Lepas Zohor sampai nak Maghrib kami jalan..


Lemang & Rendang Hati/Paru kat rumah Wan Nya ni memang power..!!


Raya ke 3 petang kami naik feri, cabut ke Penang.. Mula tu beraya kat Permatang Pauh dulu..


Senja di atas feri..


Cantik sunggoh view time senja ni..


Raya ke 4.. Sementelaah hubby ke Pulau Payar untuk diving dari jeti Penang, teman check out hotel pukul 1pm & cekalkan hati, meredah diri.. Park kereta @ 1st Avenue, Penang..


Sebab utama nak dapatkan NASI KANDAR yang ini...!! Terbaik punya di Penang..!!


NASI KANDAR LINE CLEAR..!!! Fuuhh, selebriti2 & VIP2 Malaya dah ramai bertandang ke sini ropanya..!!! Siap ada Galeri kat dinding lagi..


Selamat beratoq naa..!! Teman beratoq 30 minit je..!! Depa tutup kedai pi Solat Jumaat.. Bila teman nampoks orang dah balik solat, teman lari beratoq sebab jugak dah nampak ada brader tu dah bangon untuk beratoq.. Lambat sikit je sebab ada 7 orang lain pon kejaq nak beratoq.. OK la tu no 9 kat Line beratoq tu.. Yang penting kena dapatkan meja & kerusi dulu. Yang ni teman terer sikit.. Bior pon kena bertenggek kat meja orang tengah makan.. Hehehe..


Dari Penang petang tu lepas amik hubby kat jeti Penang, kami terus balik Tepeng.. Hasrat hati nak cari KUETIAW DOLI di Taiping..


Namun perots tak izinkan untuk terus bertahan.. Kelaparan yang amat sangat memaksa kami stop kat YONG TAU FOO, BALAI BOMBA TAIPING..


Fuuhhh... Sepinggan untuk kami sekelorga..!!


Kami makan yang di kedai ni..


Esok nya Raya ke 6, kami mula bertolak ke KL.. Hubby ajak singgah Ipoh.. Katanya ada Kedai NASI KANDAR GANJA..!! Wooottt wooottt... GANJA you.. Yang atas ni teman punya.. Memang lazat Ayam Merah nya..


Ni lah suasana di kedai tu..


Teman pelik sebab Tuan Kedai sudah blocked 2 meja sebelah meja teman ni.. Ropanya DATO MICHELLE YEOH, "Crouching Tiger" & former "James Bond" Girl nak mai makan dengan kelorga & kawan2 nya.. Nak amik gambor dengan dia segan konon, oso kesian sebab rasa dia nak privacy.. So teman shoot gambor dari jauh je la.. Simple je orang nya.. Pakai T-S takde lengan, seluor pendek & selipor getah yg tinggi.. Tersangat simple.. Senyom2 je.. 


Ni pinggan teman ya kenkawan2..


Kedai NASI KANDAR GANJA IPOH kat Jalan Yang Kalsom, Ipoh ni ropanya dalam Kedai Yong Suan ni.. Agaknya toke tu sewa corner dalam kedai ni..