Sunday, August 28, 2011

SALAM RAYA.... SALAM MERDEKA...


Anak kerbau tergolek dahaga,
Anak kambing tersepit di tangga,
Sunyi sepi kini suasana,
Ramai perantau telah tiada,
Hari Raya menjelang tiba,
Sama-sama lah kita merayakannya..
*
Anak lembu penat berlari,
Takut disembelih untuk raya nanti,
Tinggal lah kami masih di sini,
Malam raya baru ke destinasi,
Sepuluh jari ku susun kini,
Ampun maaf dipohon se-ikhlas hati...
*
Pesal la syahdu semacam je raya kali ni...
Boring ada, sunyi ada, sedih di hati...
Maybe sebab kami masih di sini...
Takpe takpe, esok malam bertolak lah kami..
*
APAKAH MAKNA RAYA BAGI ANDA..??
*

" Anak kecik main api,
Terbakar hatinya yang sepi,
Air mata darah bercampur keringat,
Bumi dipijak milik orang...
*
Nenek moyang kaya-raya,
Tergadai seluruh harta benda,
Akibat sengketa di antara kita,
Cinta lenyap di arus zaman... "
*
APAKAH ERTI KEMERDEKAAN PADA ANDA..??

Wednesday, August 24, 2011

DAY 4~BOURG EN BRESSE-GENEVA-MONTREUX-BERNE-HASLIBERG (SWITZERLAND)

Day 4 - 23 July 2011...
Bulan puasa ni banyak yang perlu dikejar.. Alkisah nya, maka slow lah sikit untuk meng-update sambungan roadtrip kami yang lalu.. 


Bourge en Bresse, France (A) - 
Geneva, Switzerland (B) - 
Montreux, Switzerland (C) - 
Berne, Switzerland (D) - 
Hasliberg, Switzerland (E)..
Total 380km dari Bourg en Bresse untuk sampai ke Hasliberg (next tempat tidor)


Bye bye Bourg en Bresse, France...


Alhamdulillah... Pagi yang indah..


Hello Geneva.. HQ United Nation dulu nya di sini, namun kini berpindah ke New York.. WHO & ILO masih kekal di sini.. Juga beberapa oranisasi tersohor yang lain..


The Jet d'Eau.. Powerful fouintain with jets of water, reaching speeds of up to 200km per hour.. Tinggi sampai 140m rasanya.. Menggeletaq gak lutut sebab angsa2 tu dok terhegeh2 nak mai kat kami.. Takot kena sudu dek angsa..


Mood model tengah agak baik...!! Camera-mum dah jadi macam tarzan jerit2, suruh posing...


Hokey, posing tempat lain pulak..


Nama2 tersohor di dunia terpacak di bangunan2 ini..


Saturday Market..


All so fresh...!!


Bye bye Geneva.. Bila la sampai lagi sini..??


Hello Montreux...


Castle..!!!! Macam dalam filem lama je rasa...


Sebagaimana nama nya.. Chateau de Chillon.. Sejarah nya DI SINI..


Tenang air nya...


Posing jugak la kejap.. Kalo malam lagi cantik sebab banyak lampu.. BUT masa amat berharga bagi musafir2  ini..


That pillar tu, LORD BYRON ukir nama dia kat situ.. 


Ada wedding kat bawah sinun..


Subhanallah cantiknya..


Tempat teropong musuh.. 


Posing puas2... Memang rasa tak sampai dah nanti.. Bye bye Montreux..


Zoommmmm to next destination..


Berne... Capital of Switzerland..


Ouucchhh... cantiknya rumah tepi sungai..


Bear's Pit... Tu ada sekor beruang tengah lapar... Tapi takleh kasi makan.. Takut sakit kot..


Jambatan yang menghubungkan sini & seberang..


Last but not least... Bye bye Berne...


Cantik cantik...!!! Stop...!! Posing lagi..


Kalo Pilot 1 drive, Pilot 2 busy jugak dok pukul gambar... Patut pon beribu gambar2 nya... Klik klik je..


Ohhooo... Gunung ganang bersalut salji nun di sana... Pusing2 jugak jalannya..


Hello Hasliberg... Ohhh kat highland rupanya hotel ni..


Our cozy room.. 


View dari balcony..


More.. tapi takleh lama sebab sejoks gila...


OK nak mandi dulu.. Dah pukul 10pm, dah nak Maghrib... (tapi terang lagi)
*
End of Day 4.. 

Monday, August 15, 2011

DAY 3 ~ CHELLES --> BOURG EN BRESSE, FRANCE

DAY 3 - 22 July 2011...
Lepas solat Subuh, tido semula sebab penat gila semalam nya menapak @ Disneyland.. About 10am kami check out. 


Chelles (A) to Bourg En Bresse (B) = 445km.. Asal nya itinerary nak ke Geneva (C), Switzerland. Tapi sebab jauh sangat, maka kami pendekkan journey. Tido @ Bourg En Bresse, France which is 110km dari Geneva, Switzerland..


Bye bye Kyriad Hotel, Chelles.. Rasa nya tak sampai dah sini..


Haa... Shopping malls depa banyak tepi highway.. Masuk kejap Chelles 2 Mall, ada Carrefour.. Nak cari bekalan makanan like roti, air dll...


Cik Senah pening kepala banyak barang dapur yang menggoda...


Mana satu pilihan kalbu..???


Rasa nak hangkut semuanya.. Tapi banyak yang perlu dah ada.. Beli mana yang patut je..


Anak teman pon pandai nak itu ini..


Kepenatan menanti omak nya yang fening..


Sibuk dgn rain boot.. Tak nya pakai kat Malaya nanti.. Dah ada dulu, simpan dalam gobok je.. Dah jom balik.. Jauh lagi perjalanan ni..


Suka tengok rumah ni..


Heading towards South East.. 


Singgah petrol station.. Mau kopi panas... Mau isi minyak..


Isi minyak dulu baru bayar..!!!! Tak kena tipu ke..??


Sight yg biasa @ highway2 sini.. Kereta2 with bikes.. Banyak routes kalo tengok dalam map..


Pilot 1 sudah mengantuk.. So Pilot 2 amik alih... Maakkk aaii, tersasar2 jugak mulanya.. Left hand drive gitu.. Lepas tu Pilot 2 mula selesa & zoooommmm 150km/hr.. Best gitu.. Abis semua bawak laju, takkan teman nak bawak pelan2.. Depa marah nanti..


Ohh yes.. Kids suka.. Stop kejap, minum air & buang air.. Some R&R depa ada playground comel2.. Ni pulak Mushroom Playgorund..


Semuanya mushroom..


Seronok sangat lah tu..


Depa ni dapat stop kejap main kat palyground, memang dah seronok sangat...


Takmo balik la tu..


Mushroom Slide... Mak nya pon rasa nak try tapi malu sey...


Another sight yang biasa... Campervan/Motorhome.. Plan asal nak amik campervan tapi sebab cuti tak lama, maka nya susah sikit sebab kena amik kira parking lot nya terhad, nak tido kena cari camping ground, kena booking jugak, pulak tu peak season Summer ni and also tak leh la teman tekan laju2...


Cantiknya sungai ni..


Toll Plaza..


Finally, sampai hotel before 5pm.. Kalo lambat, clerk tu kata dia dah balik & tinggalkan kunci dalam postbox.. Ada notis kat pintu katanya, tapi prrgghhh macam la kami pandai bahasa Feransis.. 


Nice room, mini apartment.. Fyi, kat Europe & few other countries, kalo book hotel tu kena ikut berapa kepalanya. Takde macam kita kat Malaysia boleh masuk ramai2. Geram jugak sebab anak kecik2 tapi itu dah undang2 depa, so kena la ikut.. So kami, kalo book kena amik bilik Quad..


Dah check in, kami ronda2 bandar Bourg En Bresse...


Bangunan Kerajaan.. Antik...


Ada jugak fountain.. Suka...


Sakit jiwa kat sini sebab pukul 6 semua kedai dah tutup.. Ramai manusia ada kat taman2 nun, dok lepak2 sesama kelorga... Bagus tu..


Maka kami, ronda2 lagi bandar ni.. Chicken Town rupanya.. Banyak statue2 ayam.. Bandar ni terkenal dengan Bresse Chicken nya yang amat tersohor berdekad2 lamanya.. Katanya isi yang sedap, lembut, kurang lemak etc.. Harga pon dasat... RM60 sekilo...!!! 


Ceh, ingat ke ada affair ayam & katak ni..


Cantik jugak Ayam Checkered ni.. 


Headless one..!!! Gerun sey..


Isshh... 3 headed one...!!! Macam monster je..


Prefecture building of the Ain department.. 
Memang ini nama bangunan ni.. Ramai polis... Rupanya ada pertunjukan kebudayaan dari komuniti Holland.. Camera abis bateri.. So no fotos.. Geram..


Suka tengok building & architecture di sini..


Ronda2 menyusuri lorong2 nan sunyi sepi.. Padahal baru pukul 7pm..


Mak apak nak posing jugak...


Tourism Building.. Habis ronda2 bandar ayam ni kami balik apartment.. Time ni dah pukul 9 malam.. Perot dah menyanyi2.. 
*
End of DAY 3.. Alhamdulillah...