Tuesday, July 19, 2011

PACKING & PAUSE...


Kemas Cik Senah... Jangan tak kemas... Baju last weekend tak habis lipat pon lagi.. Pakat korek bakul je la.. Cari baju nak kemas masuk bag..


Apa2 pon, hubby baru amik satu hari annual leave tahun ni.. Jadi, jom kita ringan kan kaki.. Kosongkan minda... Tengok pokok, hutan, gunung, laut, tasik.. Ciptaan Ilahi.. Kalau ada rezeki.. InsyaAllah...


Jumpa OGOS nanti ya..

Sunday, July 17, 2011

HARRY PORTER.... BAKLAVA & KAMBING

Begitu lah kira-kira nya & congak nya...


THE END OF HARRY PORTER'S STORY..
Maybe lepas ni cerita anak cucu dia pulak.. Pening la J.K. Rowling nak perah otak pikiau isi misi citer baru..


Sebelom nonton Harry Porter, ada gedering EX-VIETNAM Ladies @ BK 4, Kinrara.. My pren yang balik dari Arab bawak sekotak besi BAKLAVA... Memang ku kirim sekotak tu..


Sunggoh2 my feveret.. Bior le pon manis melengkang (my atok punya kata ganda untuk manis), sekali dua kala memang sedap sangat untuk di ngap masok molot..


BAKLAVA ~ WIKIPEDIA : 

Baklava is a rich, sweet pastry made of layers of filo pastry filled with chopped nuts and sweetened with syrup or honey. It is characteristic of the cuisines of the former Ottoman Empire and much of central and southwest Asia.
The history of baklava is not well documented. It has been claimed by many ethnic groups, but there is strong evidence that it is of Central Asian Turkic origin, with its current form being developed in the imperial kitchens of the  TOPKAPI PALACE.
Many Ottoman sweets are similar to Byzantine sweets, using dough, sesame, wheat, nuts and fruits, and some were similar to the Ottoman börekhalva, and so on. 



Yes..!!! Lama tak pekena kambing... Majlis Aqiqah anak sepupu @ Sg Merab.. Cantiknya buaian baby Khalif.. Sampai yang tak berkenaan ramai nak naik... Teringat trajedi tahun lepas, Majlis Aqiqah anak sepupu  lain.. Caterer lupa tarikh.. Ingatkan Ahad, rupanya Sabtu.. 


My uncle cool orangnya... Sabar je.. But I wud definitely jadi dragon hembus api2 keluar dari molot kot.. Hahhaaa.... Dah nak jadi kan.. Ada la hikmah nya.. Maka kisah nya, my uncle2 & sanak2 sepupu keluar beramai2 untuk misi "RESCUE & SEARCH" nasi & lauk pauk untuk tetamu di semua kedai berdekatan.. Bangi, Kajang & Putrajaya.. Kus samangat.. Caterer yang sama lah yang masak semalam ni.. Orang kampung yang sama dari Pahang.. Makanan memang best.. 

Wednesday, July 13, 2011

CELEBRITY & BLOGGERS GATHERING.. WELCOMING NEW MEMBER..

Welcoming new member on the block..!!!! Maklang from "DARI TERATAK MAKLANG" and she's famous dengan Jahitan RIBBON EMBROIDERY nya tu.. Fyi, Maklang baru saja resign dari kerjaya profesional nya beberapa hari yang lalu... Untuk menumpukan perhatian kepada keluarga tersayang... 


CHEF HANIELIZA, MAKLANG,, SILVERSARINA & MULAN+MOLOTNYA... Chef Hanieliza & Maklang.. Dua-dua baru keluarkan BUKU hasil buah tangan masing2... Buku Resipi Masakan & Buku Jahitan Ribbon Embroidery... Sebagai kawan, tumpang seronok & bangga dengan kejayaan mereka..


Kus semangat....!!! Berebot nak amik gambor makanan.. Nasib takde yang gaduh..


Antara nya ~ Owwhhh... Rojak..


Owwhhh.. Kuetiaw...


Owwhhh... Puding Cendol Cocktail..

Tuesday, July 12, 2011

GIANT PIDE... MEH MAKAN SAMA-SAMA...

Memang dok teruja sangat baca kenkawan buat PIDE... Ala2 pizza gitu.. BLOG SHIDAH-DAIRI MAMA & BLOG MADIHA..... 


Tapi yang tak patut nya, tang sibuk nak buat PIDE ni, tang ni la ramai orang nelipon... Tanya itu ini & bagai2... Mencungap naik darah sebab habis masa dok gayut kat telipon je...


Alhamdulillah naik jugak doh PIDE ni.. Doh nya teman guna resipi PIZZA je.. 


Inti daging untuk PIDE itu.. Ada resipi guna Rosemary, Thymes, Paprika etc.. Tapi sebab teman takde semua tu, teman guna TACO Seasoning je.. So jadi la, MEXICAN PIDE...


PIDE dalam blog Shidah  & Madiha memang la rupa cantik sangat... Ala2 sampan gitu.. Tapi sebab ramai bebenor yang nelipon. takde nya masa nak ber-sampan2 gitu.. Nah amik ko duduk dalam loyang besaq ni...


Ada resipi guna telur, ada resipi guna Cheese.. Teman guna semua, telur & cheese..


Pastu Salad semangkuk.. Untuk lawas & untuk kawan kan dengan MEXICAN PIDE tu..
*

FOTO- BLOG SHIDAH
Nak resipi klik sini...BLOG DAIRIMAMA

FOTO-BLOG MADIHA
Nak resipi klik sini...

Saturday, July 9, 2011

CIS BEDEBAH....!!!

Baru minggu lepas baca tentang kereta curi yang dijumpai di JALAN KLANG-BANTING... 

BAKRI  bersama sebahagian   kereta mewah di sebuah gudang di Kampung Black Water, Jalan Klang-Banting, semalam
FOTO-BERITA HARIAN
Fuuhh, berlambak nya kereta2 curi ni... Konon nya di-isytihar barang perabot.. Ini gudang tempat geder2 kereta curi sebelum dihantar ke luar negeri.. Prrgghh, bedebah sungguh...!!


Ni lah gudang haram kereta curi tu...


Upacara mencari kereta masing-masing...


Salah sorang dari mangsa nya...!!! 
Kak M.. Antara my best fren kat Vietnam sebelum ni.. Baru terbaca kat wall FB dia tadi.. Terkejot jugak sebab akak ni baru sangat balik UMRAH.. Rupanya Pak A (suami nya) dah dapat sms dari adik beradik tapi Pak A tak citer kat Kak M.. Takut Kak M seghiau tak kusyuk nak buat UMRAH.. Tumpang happy sebab Kak M dah jumpa kereta nya..


Kereta dah jumpa...!! Alhamdulillah... Bior lah kemek pon, janji dah jumpa..

SEMUA FOTO DI ATAS -> FB KAK M
Konvoi mangsa2 & kereta2 yang dicuri untuk ke Balai Polis..
*
"Wahai samseng2 di Malaysia, 
hentikan lah kerja haram kamu semua.."

Thursday, July 7, 2011

DENDAM-DURIAN-DINNER

Hoooraayy... Rejeki, rejeki... Pi visit kawan semalam, dia baru dapat baby... Dapat deghoyan 3 biji.. Dendam yang membara sebab Deghoyan Kijal banyak tak jadi... Tak dapat rasa sebiji pon..


So.. Dinner malam tadi.. Durian, Air Garam & Nasi.. Sape pernah makan camni..?? Ni versi Oghang Utagha... Kata hubby la..


Amik Deghoyan, cicah ayor garam.. Gaul dengan nasi & ngap.. Terkejot besau jugak sebab budak2 ni boleh makan dengan lahapnya... 


Bubur Kacang Hijau + Deghoyan.. Sedap tapi sakit jiwa...!!!


Sebab lately banyak sangat jumpa batu2 kecik... Nak ngelat timbang kacang hijau ke? Patut la ramai pesakit Batu Karang... Paling HOT sebab bila tergigit, rasa nak pecah gigi ni.. Nasib cukup Kalsium lagi, belum reput & rapuh...

Wednesday, July 6, 2011

PHYSICALLY & MENTALLY ABUSED...

Bangon pagi semalam.. Sakit & sengal2 rasa satu badan.. Terkejot besau tengok lebam2 pada badan, lengan & kaki.. Macam kena gigit HANTU..!!! 


Baru ingat, ni lah akibat ngurut dengan Kak Zarah baru2 ni.. Amik ko, nak sangat ngurut.. Memang sakit sebab lama tak urut.. Walopon kurus, kudrat dia kuat ooii.. Sekali dia tekan, rasa perit sampai urat rambot.. Tatkala rasa pedih tu, adakala rasa nak tertendang je akak tu.. Kalo dah ngurut dengan dia, memang dia suruh tahan lah.. Toksah nak adoi adoi laa.. Dia akan lerai kan segala urat yang kusut masai tu.. 

FOTO-GOOGLE
Nasib tak urut muka, kalo tak mau jadi camni kot..?? Huwa hahahaa... Mintak sisih laa.. Ater kalo report kat polis, mesti hubby kena tangkap kot.. Ngeh ngeh.. Tapi sape pulak nak jadi saksi..


Menu Dinner malam tadi... Pakat jadi Vegetarian semua.. Sebab susah sangat semua2 ni nak makan sayur2.. 


Teacher FA ATIP kasi Sambal Pecal mentah.. Mix with hot water je.. Sedap sangat sambal pecal ni.. Nak kena order banyak2..


Ohhooo.. Jiwa gersang..  Espresso Coffee Chocs jadi penghibur lara.. First time rasa cekelat ada biji kopi kat dalam tu.. Sampai hitam gigi sebab biji kopi yang kena gigit tu lekat celah2 gigi...


TIRAMISU DARK CHOCOLATE... Fuuhhh I tell u, lazat berzat yang ni..!!


Dark Chocolates coated with Extra Fine Dark Chocolate powder.. Memang PAHIT & POWER..

Monday, July 4, 2011

WONDERFUL & WORTHY WEEKEND

Lepas anta anak2 pi sekolah, sampai rumah pukul 9pg, lepak2 tengok TV atas katil.. Sedar2 bangun tengok jam pukul 11pg.. Kus semangat..!!! Haper ni..??

FOTO-GOOGLE tau..
*
Rasanya ini gara2 sessi massage 3 jam dengan KAK ZARAH semalam.. Badan ni dah stiff sejak beberapa minggu dulu.. Dok gilir drive pi KL every weekend sejak awal JUN.. Bangun je tadi, rasa fresh & lega ya amat sangat.. Alhamdulillah..


Sibukkan diri @ KIDS SCUBA Booth, PWTC weekend baru ni.. Posing kejap dgn Rose & Zizie..


Uncle Adrian, Zharif & Hanna.. 

FOTO-FARIS AZIZ
Marsha & frens - Opening Ceremony.. Kids Scuba baru launch PADI Seal (kids) programme.. Sebelum ni KIDS SCUBA bikin programme Scuba Rangers (SSI) je.. PADI & SSI adalah 2 badan berlesen yg lain, tapi sama je activity diving nya..

FOTO-FARIS AZIZ
Ohh ni dia Dato Timbalan Menteri Pelancungan.. Gila lama speech dia.. Budak2 ni dah tergolek2 atas lantai belakang stage..!! Teman rasa nak tergolek2 sama sebab panjang bebenor ucapan resmi nya..

FOTO-FARIS AZIZ
The kids with Uncle Adrian (PADI Seal Instructor), Colin Melrose (PADI Manager/Instructor-Asia Pacific) & Tuan Syed (Instructor & Educator-Kids Scuba Malaysia)

FOTO-FARIS AZIZ
Marsha & Colin..


Hubby dapat toy baru idaman nya.. CANON G12.. Ini boleh masuk air punya.. Guna housing nya lah.. MURAH..!! Time MIDE (Malaysia International Dive Expo) ni, banyak barang2 diving & sedara-mara nya, depa lelong murah2.. Tu yang sesak kat PWTC weekend lepas tu.. Oso ada Property Fair kat Dewan lain..


Yang lain ku tak pedoli.. Yang best nya teman dapat borong satu bag DARK CHOCOALATE...!!! Fuuuhhh, berkotak2 teman borong.. Ada TIRAMISU ALMOND, ada ESPRESSO Chocs with Coffee Bean inside.. Maap tak dapat nak kongsi, kedekot sikit.. Susah ooii nak cari kat Kerteh ni.. Hahhaaa...


Habis.. Habis... Sharks dah nak pupus dah..