Monday, May 30, 2011

HISTORY ~ BLISTER NYA RED LOBSTER

Hubby pi nyelam 2 minggu dulu, dapat sekor lobster.. Tak tau nak masak apa, tapi sebab hubby demam, masak bubur nasi la malam tadi..


Camna nak masak ni..??? Jeng jeng... Arrrgghh, campak semua je la, beras, bawang putih, halia, SEKOR LOBSTER, diced carrot, kobis, lada sulah, garam, oyster sauce & sesame oil.. Halfway, angkat la LOBSTER tu sebab takleh overcook kan... 
*
Terkenang kisah lama di Vietnam.. Hubby belanja masa birthday dia @ Seafood Restaurant, tempat yang selalu dia pergi kalo opis kena entertain VIP/Big Boss.. Cater for Muslims too.. Bini nya tak keje, tak mampu nak belanja dia kat situ.. Waiter datang amik order, pastu datang sorang lagi waiter to re-confirm order LOBSTER PORRIDGE tu.. Eh eh datang pulak CHEF topi tinggi utk re-confirm order lagi, siap tunjuk harga benda alah tu.. 
*
Hubby dah naik hangin.. Siap hubby suruh panggil Manager... Nasib depa kenal hubby.. Nyonya ni rasa nak cabut balik je.. Org lain pi dating, candle light dinner, pakai chanteq2... Kami pon pakai chanteq jugaks and siap bawak Zharif yg masa tu 2 tahun.. Huwa hahaha... Abis betol mood masa tu.. Si Nyonya ni bebel bagai nak rak la.. 
*
Kami memang THE SEMPOIs one.. Takde la pakai huru hara pon.. Masih tau etika ber-dressing etc.. Tapi sebenornya kalo dah tempat vogue sangat, tak enjoy nak citer2 & gelak2.. Molot Nyonya ni kan besor bebenor.. Tu lah kisah BLISTER nya LOBSTER PORRIDGE ini, kisah silam di Vietnam.. 

Sunday, May 29, 2011

TERTUMPAHNYA DARAH DRACULA...

Pertama kali makan,
Masa tu kat rumah kawan,
Rasa tekak takleh telan,
Sebab rasa lain je kan..

(FOTO - GOOGLE)
*
Merah bebenor warna kek ni,
RED VELVET nama diberi,
Hubby meeting dapat sebiji,
Teruja pulak nak rasa lagi...
*
Walo kecik je saiz nya,
Besor muffin tu je nya,
Tapi rasa sedap pulaknya,
Terus teruja mencari resipi nya...
*
MINAH JENIN busy lagi,
GOOGLING & GOOGLING mencari resipi...

Thursday, May 26, 2011

BLOGGERS GATHERING & DE-STRESSING SESSION..

Makan2 & melepaskan perasaan masing2.. 


Wallaa... Food Fiesta... POTLUCK...


THANX for your time :~ 
KAK LIZA (CHEF HANIELIZA)
TEACHER FA (AINTSUPERWOMAN).. 


Cenderahati dari CHEF HANIELIZA...


Chef datang nak makan,
Walo busy, tetap nak jumpa kawan,
Tapi HP tak lepas tangan,
Sebab banyak sangat panggilan..


Bertemu & makan di pantai ini,
Juga melepaskan perasaan di hati...


Gelak ketawa, borak tak henti,
Kadang sepi bak perahu tertambat di jeti..


Petang hari melantak lagi,
Habis la program bakar kalori,
Jamuan Farewell rakan di sini,
Moga ukhuwah kekal abadi...
*
Kawan datang, kawan pergi,
SAMPAI BILA AKU DI SINI....???

Wednesday, May 25, 2011

MINAH JENIN IS BACK...

Berangan terus berangan...
Dengan seribu harapan..


Nak buat itu ini bersungguh-sungguh...
Tapi kerap bertangguh-tangguh...
*
Merancang sekian lama..
Tiba masa tak buat juga...
*
Rasa pilu jugak sayu...
Bila hati sendu dan pilu...
*
*
Wek wek weekkkk....
Oooooiiii SI MINAH JENIN,
Bukak lah mata, jangan lah pening..
*
Sudah sudah lah berangan tu...
Tekad hati, teruskan impian tu...


(FOTO - GOOGLE)
*
YES I DID... Dengan teman baru di atas...
Di GYM @ Kelab..
30 minit semalam & bakar 400 calories...
Bior lah sikit pon..
Sumpah, rasa nak pengsan lepas tu..

Monday, May 23, 2011

ME LAZY & FAT BECAUSE OF THEM...

Opppss.. Sudah hampir lupa mau update BLOG..
Banyak sebabnya.. 
Antaranya.. I'm hooked to.....


My favourite Channel...


Suka Giada, rumah & deco cantik..


Suka Robin.. Sifu leftovers..


Suka Rachel.. Masak kejap.. 
Tapi depa ni bahan banyak dah siap..
Hampir2 banyak tak aci kan..
*
*
*

I miss Korea (nature & food)..
I love Korean Dramas..
I like ID @ Korean Homes..
*
Favourite Drama Channel...


49 Days.. Suka Lee Yo Won.. Also the ID..


Drama zaman Retro..


Itu Hero dulu berlakon Slave Hunter..


3 Sisters.. Drama baru.. Macam Nyonya ini.. 3 sisters (and a brother)..


Glass Castle.. Drama baru.. Tengok sikit2 baru..


Ending Hero mati.. Geraaammmm... Experience @ Forensic World..


LOVE YOU 1000 TIMES..
Yang ni ending nya happy... Suka..
*
*
I'M PROUD BEING A MALAYSIAN,
I'M HAPPY TO BE BACK IN MALAYSIA,
I LOVE MALAYSIA SO MUCH..

Friday, May 20, 2011

PASAR TANI vs HABIS MONEY

Kuarantin sebab Plant Shutdown... 
Cannot keluar daerah one.. 
A visit to Pasar Tani pagi tadi..
Tips takmo banyak HABIS MONEY,
bawak duit NGAM NGAM SOI..


Kalo yang local di sini, ini pilihan kelorga.. Beli sepeket..


Beli ikan entah apa nama.. Ada 3 jengkal panjang nya..
Tak hangos tapi purposely grill api kuat..
Kalo balut2 daun pisang nanti air manis ikan tu keluar...
Kalo api pelan pon, nanti air ikan tu keluar..
Garing di luar je, dalam tu lombut yumm yumm..


Sampai la ni tangan bau Ayaq Asam ni campor belacan..
Cili api tenggelam dalam tu..


Ini SOTONG MAMBANG...
Hasil Mr Z malam kemarin di laut sana..
Goreng garam kunyit je..
Semua ni untuk LUNCH..


Petang yang hampir boring...


Ronda2 Beachtown Kerteh..


Dari jalan pantai ke jalan raya..


Lepas lelah sesak napas atas jejantas...
Haaaa.. Ni jalan2 riadah tak habis money...
*
NYONYA MULAN jugak ngayohs but busy clicking fotos..

Thursday, May 19, 2011

ROMANTIKA D'AMOR & DITANGKAP BULAT-BULAT..

Yeyyy... Ada tempat baru untuk cuci mata..


KEDAI ROMANTIKA... New branch @ PAKA..
(belum pi pon, baru dengor citer rakyat jelata)


Ramai suka yang ni kan...


Tapi ini Nyonya gila sama ceramics...
(ala2 lebih kurang macam atas ni)


Various shapes & colors... Bikin gue  MABUK & GILA...
Also lebih kurang yang atas, walo tak serupa..
(FOTO  DI ATAS SEMUA DI-GOOGLE)


Gosshh.... Ditangkap bulat-bulat di CAFE KAK YAH tadi...
*
Seorang wanita ayu, "Ni Mulan kat BLOGSPOT tu kan..?"
Ouucchhh... Mana pergi glasses Nyonya yang besor itu..?? 
Sudah tak power lagi... Kena cari yang baru... 
Mata Si Ayu lagi power.. Rasa ketar jap..
*
Sebenornya, MALU... Sebab BLOG cincai serabai...

Wednesday, May 18, 2011

WORD "LESS" WESAK DAY


Sleepover

WESAK DAY @ HOME
(MOM & KIDS)

Engineer At Work

WESAK DAY @ WORK
(DAD)

Diver

WESAK NITE  DIVE
(DAD)


WOW..  
Eyes as big as a marble,
Body as big as A4 paper..


Hubby's underwater catch last night.. 
Not the hampir pupus one,
Can find a lot during musim candat,
SOTONG MAMBANG they call one..

Monday, May 16, 2011

TEACHER OH TEACHER.. DINNER OH DINNER...

HAPPY TEACHERS DAY....

(FOTO - GOOGLE)
You guided me when I am lost,
You supported me when I was weak,
You have enlightened me all through..

(FOTO - GOOGLE)
THANK YOU SO MUCH....


DINNER OHHHH DINNER....
Haaa... Last minute baru kenkawan nak order Carrot Cake/Brownies/Muffins untuk Teachers Day.. Nasib baik ada bahan kat dapor.. Boleh la terima order.. So & so, Nyonya macam "Lipas Kudung" mix & bake semua tu petang semalam..
*
But whats for dinner..?? Bukak fridge.....
*
Korean Red Pepper Paste ada, 
Korean Soybean Paste ada, 
Enoki Mushroom ada, 
Udon ada, 
Seaweed ada, 
Fishball/cake ada,
Ikan bilis untuk buat stok ada....
*
So tumis bawang putih & masuk semuanya.... 
Udon tu celur & masuk kendian la...
SIAP UNTUK DIMAKAN..
FOTO SUNGGUH TIDAK MENYELERAKAN..

Thursday, May 12, 2011

SERVES YOU RIGHT... PADAN MUKA...

Gatal yang teramat gatal... 
Padan lah dengan muka nya... 
Takde kerja, cari kerja...

 

Toksah la gigit jari yang kemetot,
toksah lah gigit kuku yang memang kontot itu...


Konon nak tukar semua PASSWORD
kat BLOG, FB, HOTMAIL etc....
Dah reset semua, bila sign in ada yang tak lepas.. 
Dah tak ingat mana yang dah buat, mana yang belom...

Wednesday, May 11, 2011

BERAKHIRNYA PROJEK MEGA..



HAPPY 11th BIRTHDAY DEAREST SON...


Walopon penat walopon busy,
Walo badan sengal sana sini,
NYONYA enjoy & suka hati,
Projek MEGA siap lah tadi...


Kami mohon pada Yang Esa,
Agar menjaganya hingga dewasa,
Soleh & bijak, sihat sentiasa,
Ikhlas, amanah, rajin berusaha..
*
*
100 muffins macam 1000 rasanya...
Sebenor citer, omak nya yang ber-KARATE kat dapor..