Saturday, April 30, 2011

SAYONARA MALAYSIA... HAPPY HOLIDAYS...

ENJOY YOUR VACATION EVERYONE...
TO BE CONTINUED.. AFTER THE BREAK...

Hot Air Balloon

Kami dah terbang dah ni dalam mimpi Cik Senah oooiii....

Engineer At Work

Mr Z kena kerja.. ON CALL tapi dia bukan DOCTOR... Jaga kilang kimia sampai Ahad nanti..

Making Laundry

Mrs Z as always, keje 24/7... Sampai terbontang biji mata nak mesin kain..

Tea Party

Kalo budak2 kat rumah, molot asyik nganga je.. Masak & makan... Masak & makan...

Crazy Kids at Sleepover

Kalo dah bosan sangat, meh main sama2 anak beranak.. Orang keliling takdak.. Jerit pon takpe..

Sleepover

Lepak la sepanjang hari.. Takyah mandi pon takpe.. Mandi petang nanti, jimat air.. 

Picnic Basket

Tak pon petang nanti, pi pantai luar pagar tu.. Borak & makan... Borak & makan....

Family in Front of tv

Malam nanti kita tengok TV sampai abis ulang2 siaran.. Tengok semua channel selagi ada..

Wedding Cake

Haaa... Kalo jalan takleh tengok GHOYAL WEDDING... Meh dok depan TV tengok William & Kate kawen.. Tukor2 channel la.. Nanti boring pulaks...
(FOTO ~ SUPERCOLORING.COM)

Thursday, April 28, 2011

BOLEH KE LARI DARI DUGAAN...

Fuhhh.. Sunggoh-sunggoh dugaan melanda bertubi2.. Tapi takpe, Cik Senah ini akan harong nya dengan tabah.. Percaya lah pada QADA' & QADAR..

Funny Baby Images
FOTO ~ GOOGLE / ZWANI.COM
*
SMILE..... AND KEEP SMILING..


Kalo stress, ini lah OBAT nya.. BROWNIES.. Hamik ko, setengah loyang ngap masok molot.. Kolestrol..??? Lenkali kita citer bab kolestrol ni.. Apa2 kena senangkan hati dolu.. 
 Tapi takyah guna Orange Sunquick ya..


Ubi Keladi dah nak sebulan dalam fridge.. Ala2 takde pi mana & tak buat apa2, rajin2 kan diri buat CHA GIO (sebotnya Cha Yo) yakni POPIA VIETNAM.. Ni kat atas, gambo inti dia.. Keladi Parut, Isi Ayam, Isi Udang, Bawang Putih, Daun Sup, Lada Hitam, Garam & Telor...


Ni Cik Senah tunjoks yang cantiks sahaja tau... Yang lain penoh kerepot met mot.. Sunggoh sensitip kulit dari beras ni.. Import dari Vietnam kulit ni..

Wednesday, April 27, 2011

BEFORE AND AFTER ~ DAUGHTER MET MOTHER...

Off to Kuantan pepagi tadi.. Menunggu workshop bukak..


(BEFORE)
Pomen called semalam kata barang sudah sampai.. Tahun ni kita beraya dengan BUMPER BELAKANG BARU..(Mr Z tolong bayors kan)..  Tahun lepas beraya dengan BUMPER DEPAN BARU.. 
(Orang lain yang langgor-ed, dia bayor-ed)..


Pomen anta teman balik umah mak.. Nasib ada kete Pak Sedara.. Cilok kejap bawak mak lunch kat RESTORAN SERI BETONG... Dekat umah je.. Fuuhh, lazat berzat.. 
MENU HARI NI SEPERTI FOTO TERTERA:-
Nasi kosong
Kuah Kari, 
Kuah Lemak, 
Kuah Asam Pedas.. 
Sambal Jering Tempoyak, 
Sambal Tempoyak + Budu
Sambal Hitam..


And presenting... Ikan Talapia Bakar Berempah... Yumm yummm, best sangat...


Abis makan, balik umah mak.. Lepak santai kejap... Pastu tolong apa yang patut.. Sementara kudrat masih ada.. Perot & seluor pon dah sendat ketat.. 

 

(AFTER)
Tadaaaa.. Baru & berkilat ngilau2 gitu.. Ni lah penangan Minah Jenin minggu lepas.. Tak tau la dapat duit Raya tahun ni ke tak.. Dah labor lebor kat sini.. Kalo Mr Z simpati, dia bagi sikit kot... Hahahaaa... Padan muka ko Senah ooiii... Lenkali tengok kiri kanan.. Tapi kan 23 tahun bawak kete, ni lah first time kena hasil tingkahlaku sendiri.. Nak kena, sape nak langgor saja2 pokok tu kan..
*
Tepat pukul 4 petang, tekan minyak balik Kerteh.. Takmo tersekat dalam traffic jam.. Alhamdulillah.. Selamat sampai umah... Takot gak kepala & mata gaban ni.. Nak nya bloghop tapi penat lah puloks badan & mata ni..

Tuesday, April 26, 2011

DAH TERLANJOR, KAWIN JE LAH..

Dah semuanya terlanjor, nak wat camna kan.. 


Terlanjor rajin semalam & terlanjor ada deghoyan yang mengkal2 kurang enak dimakan mentah2... Masak bubur deghoyan... Cicah roti.. Ada pulak lebih...


Terlanjor bubur deghoyan semalam lebih... Rebos kacang hijo... Sibuk blog-hop sampai hampir hangos jadi nya.. Hamik ko.. Terlanjor lagi...


Alhamdulillah tak de la terlebih terlanjor hangit & hangos.. Rebus dengan ayor baru...


Semua dah terlanjor... Kita kawin kan semua nya... 
Hamik ni ha semua...
BUBUR KACANG DEGHOYAN untuk petang ini.. 
Sekian, Terima Kasih..

Monday, April 25, 2011

LOVE IS LIKE A CUP OF COFFEE..

TO ME & MY HUSBAND..
(CUP & COFFEE)
Everything happens for a reason..
Nothing happens by chance or by means
of good luck. 
Illness, injury, love, lost moments 
of true greatness and sheer
stupidity all occur to test the limits of your soul. 
Without these small tests, 
life would be like a smoothly
paved, straight, flat road to nowhere, safe 
and comfortable but dull and utterly pointless.
~ DRIRENE ~

FOTO - GOOGLE
LOVE.. 
Just like cup & coffee, both require a certain amount of care 
to ensure it is brewed to perfection..
~ EDUARD ~
*
Sebagai seorang MUSLIM, percaya lah pada QADA' & QADAR..

Sunday, April 24, 2011

DI MANA KAN KU CARI GANTI..


Ni kira first time makan SUP TULANG MERAH (LEMBU) @ NEWTON CIRCUS, SINGAPORE.. 2 tahun yang lalu.. Tak sempat amik foto banyak sebab excited punya hal.. Makan pon abis bersepah satu meja... 


Jalan-jalan cari makan tahun lepas & terjumpa SUP TULANG MERAH @ GEYLANG KOPITIAM @ USJ..
Hasrat hati nak mencari lagi semalam (Sabtu) sebelum pulang ke Kerteh... Tapi hampa sebab kedai dah tukar owner & tuakr menu.. 
NO MORE SUP TULANG MERAH @ MALAYSIA kaaa..???? 
Huwaaaaa... Where can I find one... So sedih...


Dapat present pelbagai jenis Abon dari Jakarta.. Ala2 serunding gitu tapi ada campur bawang goreng.. Lepas ni kita cari Lemang Kijal ekkk... Yumm yumm...

Saturday, April 23, 2011

FROM KOREA TO CANADA

Yey yey... Dah sampai rumah.. Baiti Jannati..
*
JUMAAT ~ LUNCH
2ND TRIP ~ PAK KOPITIAM, AMPANG
HALAL KOREAN RESTAURANT


Ala2 Lempeng + Sayur


Kimchi Kobis


Ramen Ropoki


Beef Stew


Chicken Stew (with Gochujang)
*
JUMAAT MALAM
GSC ALAMANDA


Memang budak JUSTIN BIEBER ni popular sunggohs. Asalnya Ontario, Canada eekk... Dengar2 camtu je lagu dia.. Takde minat la sangat konon.. My kiddos ni ajak pi konsert JB... Prrgghh, tak yah... Tak padan dengan kecik.. 
*
Tapi bawak pi tengok movie JB ni.. Owwhh, rasa jugak terharu tengok perjalanan life dia.. Dikelilingi kelorga & kenkawan yang amat prihatin & penyayang semenjak kecil. Dididik dengan penuh kasih sayang & hormat sesama manusia... 
*
Paling suka time video masa dia kecik.. Cute sunggoh.. Mak dia punya la muda eekk.. Separated dengan apaknya masa dia baby lagi rasanya.. Gifted kid.. Sure nyesal apak kandung dia tu...

Thursday, April 21, 2011

JALAN-JALAN DI ATAS JALAN

Ke KL lagi kami petang ni,
Esok Hubby meeting lagi,
Rasa nak rehat tengok TV,
Ayooo.. Barang belum pack lagi..

(FOTO - GOOGLE)
Ni lah ropa muka driver,
Tatkala memandu kat jalanraya,
Sebab geram dengan lain kereta,
Yang bawak, ikut kepala depa je..


Walo kepala pusingnya reda,
Tapi teman beringat kena,
Walo Doktor kata "DONT DRIVE KERETA",
Tapi teman drive kat hiway je..

(FOTO - JOHNNYJET.COM)
Tatkala semalam menunggu Hubby,
Rasa nak ronda2 kat sini,
Sungguh excited, suka hati,
Tapi kepala pusing2 kembali...

(FOTO - GOOGLE)
Huwaaaaa,  ngape lah pening kat mall sini,
Awat masa drive tak rasa camni,
Hhmm... Padanlah muka ku ini,
Duduk lah diam2 menanti Hubby..

Wednesday, April 20, 2011

HOLAAAA KUALA LUMPUR...



Malam tadi,
Sampai sini,
Bangun pagi,
Nampak ini...


Hasrat hati,
Nak ke sana sini,
Tapi kepala ni,
Takut pusing nanti..
*
*
Petang nanti,
Kami kembali,
Kerteh menanti,
Esok petang ke KL lagi..

Tuesday, April 19, 2011

GET YOUR FREE (BUT PRINT SENDIRI) POSTER

FREE GIFT
Tapi kena PRINT sendiri ya..



TO ALL MY WONDERFUL FRENS,
WHEREVER YOU ARE....
PLEASE STAY HEALTHY & HAPPY FOREVER...

Monday, April 18, 2011

PUTAR-PUTAR MATA vs CATWALK

Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) is one of the most common causes of vertigo — the sudden sensation that you're spinning or that your head is spinning inside.
Benign paroxysmal positional vertigo is characterized by brief episodes of mild to intense dizziness. Symptoms of benign paroxysmal positional vertigo are triggered by specific changes in the position of your head, such as tipping your head up or down, and by lying down, turning over or sitting up in bed. You may also feel out of balance when standing or walking.


Gini lah ropanya kat dalam telinga kita.. Tapi tak tau teman yang putar mata  ni nak citer... Kawan teman Pakar ENT kat UIA ni kata, cari kat internet pasal BPPV... Kalo nak tau citer  panjang, baca KAT SINI.. Jangan paksa diri untuk baca, nanti mike yang pusing mata pulaks..

Brandt-Daroff Exercises for BPPV

FOTO - www.star-pt.com
Rasanya 95% betol lah teman ni kena BPPV.. Check kat Klinik sini bila Pakar datang, untuk citer lagi panjang... Tapi miss soru lah pulak.. Pakar tu datang nya semalam ropanya... Takde jodoh nak jumpa.. So kawan teman kata, buat HOME EXERCISE dulu... Macam gambor kat atas ni..

FOTO - GOOGLE
Tapi teman rasa dah macho ni.. OK & maintain je jalan macam ROBOT... 
Perasan jugak konon rasa macam MISS WORLD boleh buat CATWALK pulaks.... Huwa hahahaaa..... Testing graviti pada pusat badan...

FOTO - GOOGLE
Teman's feveret cat...

Tatkala dugaan & stress datang bertubi2, rasa jugak tersentap bila dikatakan SELFISH sebab cover muka laki bini dengan spek, tapi expose muka anak2.. Sedih & sayu hiba rasa hati.. 

Sunday, April 17, 2011

PUTAR-PUTAR MATA & KORBANLAH BUMPER

Tak de lah degil mana, walopon kawan PAKAR ENT itu kata JANGAN BAWAK KETE... Tapi rasa macam masih macho... Semalam siap drive dari Kuantan ke Chendor... Takkan kena duduk diam je tak buat apa2, cannot tahan lah like that.. 

FOTO - GOOGLE
King nak test ROAD BIKE baru (2nd hand) dia.. OK jugak la 50km dalam 2 jam dia sampai Chendor.. Beginner kan..

FOTO - GOOGLE
Mata & vission rasanya masih sioman lagi.. Walopon ada sikit putar2 alam.. Tadi pagi dengan sopan nya nak drive pi soping barang dapor. Ater time nak reverse tu kan, BAANNNGGG langgor pokok depan rumah.. Rasa macam dah tengok abis side mirrors tu.. Sensor2 itu tak de bunyi pon.. Isshh, sensor tu yang tak sioman.. Pesal tak bunyi..???

Alhamdulillah tak kena body pon, takde la kena ketok2.. FIRST TIME dalam hidup rasanya langgar objek.. Sebelum ni jadi mangsa.. Hari ni pokok & bumper kete jadi mangsa.. Redha lah dengan dosa yang telah lalu.. Apo nak di kato jang ooiii... Muhasabah diri lagi..

Saturday, April 16, 2011

HANTU KE... SERAM OOOIIII....

Semalam balik Kuantan, rumah mak.. Kepala ni masih ngada2, takleh pusing kiri kanan dengan cepat, nanti buat lagi ala2 pusing tsunami tu.. Bior le, malas nak layan sangat..

FOTO - GOOGLE
Kalo balik rumah mak, mesti la capai vacuum & mop.. Badan ni memang takleh duduk diam, walopon pusat graviti badan tak berada dipusat nya... Mak duduk sorang kat rumah dia, takmo duduk dengan kita. Ada aktiviti dia. Selalu cakap dengan budak2 ni, kalo mummy tua, tolong la mana yg patut (sambil doa2).. Harap apa yang baik kita buat, anak2 akan ikut nanti..

FOTO - GOOGLE
Semalam sempat jumpa doktor, sebab nak detail sikit la konon.. Doktor kata kalo nak betol detail, kena pi pakar.. Isshh, malas. Borak2 & dia kasi obat pening, tapi tak pening pon. Dia kasi obat tahan sakit, tapi tak sakit pon. Last dia kasi obat saraf, haaaa yang ni je makan.. Hehehe..

FOTO - GOOGLE
Heheh.. dalam pada tu ada jugak kenkawan ingat kepala ni pusing2 sebab hantu kot.. Wooiitt, tolong aahhh jangan sebot tu.. Gatal pi google gambar hantu, gila oooiiii seram... KLIK SINI..