Wednesday, March 30, 2011

PROJEK NYONYA BOSAN YANG LENGOH LENTOK LEHERNYA...

HAPPY BIRTHDAY AMNI MARSHA.. 
Love you so much..
Dah besar, kejap je dah 8 tahun..


Lahirnya pada 28 March 2003 di Kuantan... Songsang dalam perot dari mula sampai ke akhirnya... Keluar dari perot pon songsang, keluar bahagian punggungnya dulu.. Alhamdulillah takde operate2, normal keluarnya, awal 10 hari.. Tak sempat tunggu daddy nya yang masih bekerja di Saigon... Kami balik dulu, sebab kalau lambat, MAS tak layan naik pesawat dia dah.. Kang terberanak atas tu, sape nak tanggung... Ngeh ngeh... Takut pulak dihantar kami ke Bangkok atau Singapore.. Baik le beranak kat bumi Malaya..


Anak baru 2 orang... Umor Nyonya pon dah lanjut usia.. Gagahkan diri layan kerenah nya... Nak celebrate kat sekolah.. OK lah.. Buat mana larat.. Nak pulak Strawberry Shortcake tema-nya... Senang jugak, pakat color pink je..


Setting sebelum nyanyi2.. 


Muffin je la tahun ni.. Tak kuasa nak stress kan diri nak deco kek besar macam last year tu.. Beli fondant ready made, edible image tu print kat bakery..


100 muffin, cukup lah kan.. Naik sengal satu badan dok buat ni... Maap yek, takde close up yek... Huwa hahaa, nanti nampak cacat celanya... Berbukit bukau, muffin tu... Ada tinggi Gunung Kinabalu, ada yang tinggi macam Bukit Bintang.. Nasib takde yang berkawah macam kena attack dek meteor...


Marshmallow Halal beli kat KL.. Nak masuk plastik & ikat pon dah bikin senget leher & tengkok ni..


Party packs.. Haaa, plastic tu beli kat Plaza GM.. Cun aaahh, tema Strawberry..


Edible image yang di-print kat bakery.. Keras urat tengkok dok gunting 100 keping mende ni...  


Lollipop pon borong dari KL.. Dok ikat reben tu pon keras urat2 satu badan... Memang ini lah projek besar Nyonya Bosan yang di warwar kan sebelum ini... Buat sorang diri pulak tu.. Yey yey, lepas ni nak tido sepuas hati....

Monday, March 28, 2011

MINGGU YANG AKAN KALUT, JANGAN MINDA KACAU



Dinner last night.. Balik dari grocery shopping.. Kemas semua & penat la pulak.. Senang story, basuh ayam & bakar je.. OK.. Shawarma Chicken masuk oven.. Baba Ghanoush & Hummus pon ada.. Roti Arab takde, kita guna Roti Pita je laa.. Terkenang pulak SABA @ Cyberjaya.. Lama tak makan kat sana.. Barbican pon dah takde stok ni.. Minum ayaq kosong je la..


Shawarma Chicken


Salad Nyonya Malas


Dessert pon sempoi.. Strawberry with Condensed Milk.. 


Projek Nyonya Bosan - Fasa 1 telah selesai..

Sunday, March 27, 2011

PERGI GEMBIRA BALIK BERDUKA

OK... Nyonya bosan sunggoh gumbira di Kuala Lumpur.. Lepas Subuh hari Jumaat kami drive.. Misi2 ke Kota Metropolitan agak berjaya.. Walaupon ada yang tergendala.. Sedey... Lenkali aahh..


Yumm yumm... Fish Teriyaki.. Feveret..


Korean Chicken BBQ.. Jugak feveret..


Plaza GM di Lorong Haji Taib.. Hehehe, kereta naik lift untuk parking.. Jakun jap.. Nak tengok barang borong.. Nyonya nak jadi saudagar... Wey suspen jugak nak pi tempat ni.. Tempat tersohor dengan pompuan2 jadian... Asalnya nak pi Kedai Bake with Yen.. Orang kata banyak bahan2 kek/biskut.. Yeaahhh, Nyonya berborong di sini dan jugak di Plaza GM sebab Nyonya ada projek BESAR ni - Rahsia dulu... Hehehee...


Pagi tadi terkezot tengok bapak lori & 2 anak lori kat rumah jiran.. Ouucchh, depa nak pindah.. Tak kenal sangat jiran ni, sebab suami isteri keje.. Bukan sebelah rumah, ada selang beberapa rumah.. Tapi selalu hai hai, bye bye angkat tangan kalau bertembong... Tetiba rasa sedih pulak... Sebab lorong ni penoh dengan rumah kosong & rumah bujang... Yang sah2 nya Nyonya cannot nak bikin kawan... Bujang pompuan sebuah rumah je, bujang lelaki ada 5 buah.. Hhmmm, mana la Nyonya ni tak boring kat sini.. Kiri kanan depan belakang bujang... Harap2 depa kasi family duduk rumah tu nanti.. Farewell to u, Kak Ros..!!

Thursday, March 24, 2011

WHAT'S WRONG WITH ME NI HAAA...

Nyonya Bosan ni, kalau tak jumpa orang, mesti otak dia cari pasal... Semua benda tak kena... Dinner malam tadi tonggang langgang... Nak goreng Spaghetti ala Malaya, takde ciliboh... Nak masak Spaghetti ala David Copperfield, takde whipped cream pulak... Last nya nak buat Hotdog je...


Tapi ter-hangos lah pulak... Ada 6 ketol je roti hotdog ni.. Pastu pakat kikis je la yang terbakor itu.. Takleh makan tau, bahaya... (photo - google)


Patutnya kena packing ni, nak bertolak lepas Subuh la konon, tapi update blog la dulu... Lama tak keluar dari Pantai Timur.. Ingat nak ke KOLOMPO (not Colombo OK)... Pastu macam malas la pulak... Tapi dah lama Nyonya tak keluar jauh ni... Sebelom malatop, baik la keluar kan... Tapi kemalasan jugak ada... Huwaaaaa, actually SAYA RINDU HO CHI MINH, VIETNAM... Segalanya di sana... Kenkawan & makanannya.. Jugak Makcik Nanny Phatima tu....

Wednesday, March 23, 2011

NYONYA MULAN TAK MUSAN LAGI

 

Nyonya Mulan lompat tinggi,
Amat gembira hari ini,
Kerana teman yang baik hati,
Datang hiburkan hati yang sepi...
*
Nahhh, tu dia... CHEF HANIELIZA, TEACHER FA & WAN MOMMY (our First Lady untuk group ini... hehe..)


WAN MOMMY & CHEF HANIELIZA,
Sama baik, sama ceria,
NYONYA MULAN & TEACHER FA,
Sama berangan, sama kepala..


Ni Mee Ladna Nyonya Bosan untuk dinner malam semalam.. Nak citer pagi tadi tapi sibok ya amat.. Malam ni pulak dinner pakat leftovers je.. Kena kurangkan isi perot peti sejok kat dapur tu..  Takkan nak buang kot.. Takat yang semalam tu OK la, pastu pakat oter2 sikit... Kita doa2 lah moga ianya berzat & tak memudharatkan... Masa duduk Vietnam dolu, depa yang susah2 siap kutip makanan dalam tong sampah & makan tang tu jugak... Pilunya hati...

Tuesday, March 22, 2011

APSAL LA MAKIN BORING NI..

Lately (sebulan dua) ni, life kat sini rasa boring gila... Tak tau dah apa nak buat..


Semalam Nyonya ni busy sikit sebab ada tempahan.. So bila busy, dinner pon masak ala kadar je la.. Campak buang je.. Nyonya ni masak Tomyam je.. Potong ayam, sotong, carrot, brokoli & mushroom Inoki... Campur Pes Tomyam, masuk susu segar sikit... Tak suka kiub tomyam, suka pes lagi.. Nah amik... Makan je la..


Busy mengerjakan ni laa.. LUMPIA @ RISOLES... Ada kawan tempah.. Serik sungguh nak buat dah.. Nak kena potong kiub segala bahan, pastu masak inti.. Pastu nak buat dadar - sumbat inti dalam nya & gulung nya.. Dah 2 jam lebih berdiri...


Fasa terakhir celup telur & golek dalam bread crumb... Prrgghhh, 4 jam berdiri nak buat 60 ketol ni.. Cik Tee sahabatku, lepas ni tempah dengan orang lain ya... Merayu lah pada yang lain.. 
(RESIPI : www.lyana-adam.blogspot.com)


Atas permintaan Doctor Anis di Perth.. Ni resipi campak buang RENDANG AYAM NYONYA BOSAN ni..
***
1 ekor ayam > potong kecik
*
10 bawang merah > hiris
5 bawang putih > hiris
1 inci halia > hiris (kalau suka)
2 sudu besar cili boh
> Tumis semua
*
15 bawang merah
5 bawang putih 
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 batang serai
2 daun kunyit
8 daun limau purut
> Kisar semua ni
> Tumis dengan bahan di atas
*
2 asam keping > +
3 cawan santan cair > +
1 ekor ayam potong kecik > +
> Masuk semua dalam bahan tumis
> Last masuk 1 sudu besar kerisik
Garam & Gula Melaka
(nyonya ni tak guna gula putih pon)
*
Sila lah tambah atau kurang kan bahan2 di atas, mengikut lidah & citarasa masing2... Jangan masuk cheese sudah le...

Sunday, March 20, 2011

BIARLAH RAYA LAMBAT LAGI PUN


Hari Raya lambat lagi,
Tapi hati tak boleh nanti..


Hampir tersengguk daku menanti,
Untuk merebus nasi impit ini...


Bukak semua buku resipi,
Tengok bahan berhati-hati..


Sebab nanti kalau tak jadi,
Nyonya ini panas hati..


Sekarang Nyonya ini suka hati,
Sebab RENDANG AYAM sudah jadi,
Untuk menu dinner family...
*
Makan dengan gelojoh sekali,
Ampun dan maaf siapa yang ke sini,
Sebab RENDANG tak dapat nak dikongsi....

Saturday, March 19, 2011

JUMAAT ME-LAZY - SABTU MEM-BUSY

Sabtu busy,
Ke Kuantan kami,
Ada kenduri,
BEST - Makan lagi..


Jumaat pagi,
Ke pantai kami,
Kerteh dekat ni,
Makan di sini..


Ke Pasar Tani,
Beli makan pagi,
Perot kena isi,
Nanti dia bunyi..


Kesian depa,
Belum merasa,
Camping segala,
Maka cacak lah kita..


Ini lah cuaca,
Di pagi ceria,
Indah suasana,
Ciptaan Yang Esa..


Anak & bapa,
Dengan equipment nya,
Menyelam mereka,
Saya -- tengok saja..


Terjun lah dia,
Ingin mencuba,
Pool KDRP saja,
Untuk suka-suka..


Si Marsha juga,
Ingin mencuba,
Macam abangnya,
Jadi Scuba Ranger..


Senangnya kerana,
Abah nya juga,
Kids Scuba Teacher,
Boleh mengajarnya..
*
Petang Jumaat baru balik Kuantan...
Banyak wooo kereta atas jalan...

Friday, March 18, 2011

ENDING YANG SENDAT & SEDIH

Anak lembu tersedu-sedu,
Kerbau pula terkoyak dagu,
Perot seharian berlagu-lagu,
Menanti azan Maghrib bertalu..


Ke Pasar Tani berminggu dulu,
Barang dagangan banyak & beku,
Apa lah nak masak, pening kepalaku,
Nah amik, Mee Udang habuan molotku..
*
Dibeli udang besaaarrrrr punya,
Beli tak banyak, beli sikit je,
Gerenti tak sedap, gerenti tak sama,
Asalkan kenyang, sendat perotnya..
*
(MEE UDANG KUALA SEPETANG kononnya)


Malam Khamis & jugak Rabu,
Jam 9 malam tak boleh diganggu,
Tamatlah sudah drama feveret ku,
USD 17 million kos nya itu..
*
Wey.. mahalnya drama.... Sedih jugak ending..
(photo:www.allkpop.com)

Thursday, March 17, 2011

MINAH JENIN MEN-JENIN LAGI

Weather di luar masih sama,
Hujan lebat, kadang nya reda,
Tetiba rasa sayu pula,
Sunyi & syahdu juga melanda..

(Photo: mariafaisal-homesweethome.blogspot)
*
Tatkala cuaca tak girang mana,
Minah Jenin boring lah pula,
Maka ini busy lah kepala,
Pikir itu, ini, sini & sana..


Rasa malas juga melanda,
Namun harus ku gagah kan jua,
Demi molot kelorga tercinta,
Spagheti Bolognese siap di meja..
*
(Dinner malam tadi)
Resipi MALAS:
Bawang besar > diced > tumis
Daging cincang > +
Tomato sos > +
Oregano > +
Garam, Gula > +
*
Kalau rajin, tambah la..
Carrot > diced +
Capsicum > diced +
Button mushroom > +

Wednesday, March 16, 2011

GELAM & GIRANG..


Langit kelabu di pagi hari,
Rupanya hujan tanpa henti,
Cuaca agak huru hara kini,
Mari lah kita muhasabah diri..


Kecundang dengan Mee Calong ini,
Maka terpaksa buatkan lagi,
Tapi kini berlainan versi,
Keropok lekor, toge, tomato ku isi..


Gambar sebelumnya masih suci,
Kerana kuah nya 'clear' lagi,
Tapi tidak gambar yang ini,
Sambal & kicap telah cemari..


Hati ku girang tak terkata,
Dapat hadiah amat berharga,
Sepeket Kopi jauh datangnya,
Kalau dah addicted, begini lah jadinya..
*
Yey.. yey... Lompat tingi2...

Tuesday, March 15, 2011

NAK MAKAN KENA RAJIN

Hujan lebat terkadang kala,
Bikin perot bising bersuara,
Tekak ini mahukan segala,
Tetapi MALAS menghantui kepala..


Mee Calong feveret family,
Bebola Ikan di-bikin sendiri,
Yang di kedai tak diminati,
Kerana takut akan MSG..
*
Nanti kepala sakit sekali,
Takmo lah saya seksa diri,
Maka kena kuatkan hati,
Untuk masak Mee Calong ini..
*
*
RESIPI:
2 keping Ikan Tenggiri > amik isi
2 bawang merah
1 bawang putih
Lada hitam/putih
1 sudu teh Air Garam
> Tumbuk & gaul semua
*
3 keping tahu > kerat 1/2, 3segi
> Digoreng > Sumbat dgn isi ikan
> Selebihnya jadikan bebola ikan
*
4 bawang merah > hiris + tumis
3 Bunga Lawang > +
3 inci Kulit Kayu Manis > +
5 Buah Pelaga > +
1 Sup Ponjot > +
4-5 cawan air > +
Garam & Gula > +
Daun Sup > +
> Didihkan
> Masukkan tahu & bebola ikan
> Masak hingga masak
*

Pisang Lemak Manis hadiah Bonda,
Juga feveret kami sekeluarga,
Lama tak pekena PUDING RAJA,
Maka jadi lah ia hidangan di meja..
*
*
RESIPI:
1 tin susu cair
1 tin kecil Fruit Cocktail
3/4 cawan air
1/2 cawan gula
2 sudu teh tepung jagung
> Masak semua hingga pekat
*
Dimakan dengan pisang, prunes, gajus, jala emas, ceri merah & hijau..


Nah.. ni lah ropa pisang lemak manis (separa masak) yang telah digoreng celup telur.. Api kena panas & jangan goreng lama2.. Janji warna pisang dah agak2 golden2 gitu..