Monday, February 28, 2011

TAKDE CITER MENARIK..

Memang takde citer menarik sangat.. Sebab emosi terganggu.. Sensitip sungguh sejak dua tiga menjak ni.. Nak menopos kot.. Kalau dah tertulis camtu, terima je la kan.. 


Baru2 ni banyak jgk dapat order.. Dapat jugak amoi tua ni duit poket.. Boleh rewang2 keliling kampung.. Berpoya2 sikit dengan kawan2.. Hehehe... Kalau dah tak kerja & takde gaji kan, nak belanja sesuka hati kadang rasa bersalah jugak.. Dapat RM10 pon duit kan.. Alhamdulillah.. Ni buat suka2 je kalau ada masa je.. Sebab hal anak2 kena dulu kan.. Takde la business ratus2 or ribu2 pon.. At least, kalau buat pon, kenkawan datang jgk rumah amik kek etc.. Idok le teman dok termenung sorang2 kat rumah.. 


Lama tak makan TACO.. Jumpa TACO seasoning kat Midvalley baru2 ni.. Tapi TACO shell nya takde.. Beli tortillas kat pasaraya.. Tukar2 je kulit tu.. Janji dapat makan.. Dinner malam semalam ni.. Dinner malam ni, tak lepas nak amik gambar.. Bateri camera abis.. Malas nak charge..

Saturday, February 26, 2011

KISAH JUMAAT ~ SABTU

Bangun pagi Jumaat.. Alhamdulillah... Amoi tua dah segar dari kepenatan  (Khamis) jadi cucu rimau memandu di lebuhraya Pantai Timor..


MasyaAllah cantiknya cuaca di pagi Jumaat.. Cenggini rupanya view dari atas...


Agenda utama saya ke KL, ngekor Mr Z ialah sebab nak Jejak Kasih kawan baik masa di Vietnam dulu. Tu yang baju hitam, rantai sampai pinggang.. BUSHRA SHARIA namanya. Adik laki Bushra, Faysal dah kawin dengan orang Malaysia.. Hhmm, yang tengoh2 tu, namanya Sakinah, so the very beautiful one.. Lahir di Malaysia tapi mak apak orang Afghanistan.. Faysal jumpa Sakinah masa belajar di KL.. 
.
Yang di hujung tu parents Bushra, juga baru duduk KL dengan Faysal. Suka sungguh duduk KL, katanya senang sebab banyak makanan Halal.. Depa ni dah menetap serata pelusuk, banyaknya di US & UK.. Tapi sekarang Canada lah.. Dah takde sedara mara di Bangladesh..



Faysal & Sakinah baru dapat baby 2 minggu lepas.. Elijah Ismail Faysal namanya.. Lahir di Malaysia, ayahnya Bangladesh, maknya Afghanistan.. Meriah kelorga ni.. 
Elijah ni berdarah Afghadesh = 
Afghanistan + Bangladesh.. 
Haaahh, tak pon Banglanistan = 
Bangladesh + Afghanistan..


Dari Subang, kidnap Bushra bawak pi KLCC.. Meeting point dengan Mr Z lepas solat Jumaat.. Jalan2, duduk makan.. Jalan2, duduk minum.. Seronok sangat2 sebab 5 tahun tak jumpa.. Dok mintak dalam hati, biar Mr Z ada meeting kat KL lagi Jumaat depan.. Boleh jumpa Bushra lagi.. Sebab dia balik Canada 10 Mac.. Bushra ni asalnya kami ingat dari Pakistan.. Marah sungguh dia, dok keras diri kata dia asal Bangladesh.. Bangga dengan Bangladeshnya.. Tapi orang kita, ada yang tak nak ngaku pon..



Ni kisah hari ni (Sabtu).. Mr Z & Zharif ada Scuba Diving session di Mayban Training Centre, Bangi.. Mr Z dah  jadi Scuba Ranger (Kids) Instructor.. Anaknya dah jadi Master Ranger.. Ropanya ada shooting segmen MAT KOOL... Ada pulak reporter lain mai nak intebiu celebrity2 diver ni.. Habis lah dirembatnya Tun Teja ku & Mat Kilau ku itu.. 
.
Maknya excited sebab nak ngeneng ais krim tu..!! Paneh ooii hari ni, rentong anak beranak, walopon dok tepi pool je.. Part yang tak tahan, dok shoot banyak kali, tiap kali ulang, bebudak tu dapat eskrem baru.. Ohhh there goes paru2 anak ku.. Remang bulu roma tengok depa dok pulun 6 batang sorang. 


Habis suting eskrem, Master Ranger ni terjun jadi assistant Daddy.. Rentong..!!

Friday, February 25, 2011

TIMUR KE BARAT

Khamis (semalam) jugak kurang lebih busy nya.. Hantar anak ke sekolah. Pastu balik rumah sambung packing baju.. Pastu pi sekolah lagi tengok performance depa untuk English Week.. Foto leceh nak upload guna lappy Mr Z ni..!! Isshh isshh..


Ni lah ropa empunya blogger semalam..
(Photo - Google)
Dari sekolah terus ke KL.. Amik kids awal sebab Mr Z ada meeting 4pm.. So ini amoi tua amik alih stering sebab nak kasi dia sambung keje dalam kereta.. HP kat tangan je.. Tapi as always memang la ini amoi tua bawak kat highway je.. Tapi semalam bawak sampai hotel sebab itu Mr Z tidor..!! 3 1/2 jam pegang stering.. Penat..



(Photo - dheera.net)
Pagi ni bangun baru segar..!! Nampak Bangunan Tabung Haji luar tingkap..

Wednesday, February 23, 2011

BANYAK SIBUK INI HARI..

Hahh, boring la konon selama ni.. Hari ni macam lipas kudung pi sana sini bikin banyak hal..


Pagi buta bikin ini Brownies.. Ada 2 kawan tempah.. Nasib bahan2 ada.. Pastu lari (dengan kereta) pi Surau, ada kelas, as always hari Rabu.. 


Pastu lari ke Mesra Mall 11.30am.. Dating dengan WAN MOMMY & TEACHER FA.. Tanpa CHEF HANIELIZA yang masih nun di seberang laut.. (INI GAMBAR LAMA tapi ORANGNYA SAMA)


Pastu lari (juga dengan kereta) ke Klinik.. 2nd Dose HPV (anti cancer).. Adoiii, sakit jugak dah tua2 kena cocok dgn jarom injeksen..


Pastu terbang (dengan kereta jgk) amik anak kat sekolah.. Straight to Aunty Janet's kedai gunting rambot.. Ini  bukan Anakku Sazali.. Gambar hiasan semata..
(PHOTO FROM GOOGLE)


English Week @ school.. Esok last day la.. Ada performance - Story Telling, Choral Speaking etc & oso potluck.. Maap ya teacher2, me no have time today.. Bikin ini je yang dapat.. 20 ketol Muffin Oren, tabur Choc Rice sikit..


Tun Teja ku sebelum dihantar ke kelas Taekwando.. Dah kejut, tido balik.. Kejut lagi, tido balik.. 

BAKSO..
Penat tahap Mount Everest.. Paksakan diri masak dinner sebab bahan banyak dalam fridge. Oso nak kena disepelin kan diri. Dah beli semua bahan2 untuk dimasak seminggu, untuk molot yang empat ini..

Tuesday, February 22, 2011

BANYAK KECIWA

Banyak sebab keciwa hari ini..


Ada akak tu nak pi Arab, ikut suami yang kerja. Potluck lunch + farewell di rumahnya tadi.. Takde idea & malas, ni lah jadinya.. Ayam Shitake Carrot.. 
Keciwa #1 :- 
Tak dapat join lama sebab kena amik anak kat sekolah & pi Kemaman..


Tak lama lagi ubat Kolestrol ni akan habis. Aahh, kena buat blood test lagi.. Cerita lain berkaitan ubat & penyakit - Ada jiran sakit Cancer. Tak kenal tapi hajat untuk melawat tak kesampaian.. Ada je aral melintang. 
Keciwa #2 :-
Dia meninggal di rumahnya pagi tadi 3am.. Menyesal tak guna.. Apa kan daya, suaminya juga keberatan membenarkan ramai utk melawat kerana inginkan arwah berehat secukupnya sebelum2 ini.. Al-Fatihah..


Sejak dua menjak ini, esp musim tengkujuh yang lalu.. Makan & makan, kurang berpeluh sebab cuaca sejuk.. Exercise < Makan....
Keciwa #3 - 
Penimbang ini tidak memberikan hasil yang memuaskan mata si empunya. Ceehhhh, geram..!!


Terbeli beberapa bulan yang lalu... 
Keciwa #4 :- 
Perot tak kempis2.. Haper nak buat..?? Tipah tertipu & Tipah lazy.. Padan muka Cik Tipah.. Sengal sangat..!!

Monday, February 21, 2011

KAWAN PREGNANT AJAK MAIN BOWLING

Opss.. Tukar channel kejap.. Jiwa masih blues.. Mood pon blues nya tahap Gunung Kinabalu.. Citer makan dulu sebab baru sudah dinner tadi..


Lama tak pi BLACK CANYON.. Teringat pulak kat Tomyam nya.. Ni guna pes, tak suka kiub. Masuk semua ikut suka hati usus perut masing2.. Ayam, udang, itik, unta, kuda dll.. Jugak carrot, brocoli, mushroom, kangkung, toge, labu dll.. Jangan paksa diri ikot orang lain.. Ikot kata hati masing2.. Baru makan lebih berselera.. kan kan.. Pastu campur susu segar sikit.. Celur mihun sikit, untuk sape yang nak...


Ni citer pagi tadi.. Kawanku ini, pregnant 6 bulan.. SMS pagi buta, sebab kelas ustaz kensel.. Ajak main bowling.. Eeyyy, pompuan ni.. Nanti terberanak kat bowling lane tu.. Dia ajak jugak. Hati yang tengah syahdu & blues ni OK SET..!! Berdua je main sebab 2-3 kroni lain banyak hal.. Berdua pon best.. Macam zaman berdua kami di Vietnam dulu.. 


Mulut ni memang tak sopan.. Suka ke, duka ke, resah ke, syahdu ke.. Pantang nampak cokelat.. Apa2 yang bahan asasnya cokelat.. Kalau ikot main entrance Mall ni, mesti lalu kedai rahsia resipi.. Cekalkan hati takmo toleh ke peti sejok kek2 itu, tapi kepala ni dengan otomatiknya terpandang lalu kaki ini terbelok masuk.. Dapat satu slice cukup lah.. Bekal tenaga main bowling.. Sekali ngap je habis..!!!

Sunday, February 20, 2011

JIWA KACAU..

Mood tak baik, hormon turun naik.. Darah tigress ni tak tentu arah.. Me no like this aahh..!! Masak pon dah takde mood, malas jadinya.. Nasib bahan2 ada..


Bakar ayam je la.. Bikin SHAWARMA CHICKEN..


Roti Arab ada sebungkus lagi..


Hummus pon ada.. Ni dressing ala2 Arab agaknya.. Mula dolu tak reti nak makan camna, pastu pakat hantam je cicah dengan Roti & Ayam..


Baba Ghanoush pon ada sikit lagi.. Saki baki 3 minggu dulu.. Bertahan dalam fridge..


Malas.. Amik 2 jenis salad ni je.. Tu pon sebab ada dalam peti harta karun tu..


Jalapeno (eleh, ni macam lada jeruk kita je).. Ini Encik Suami beli kat kedai Arab tu.. Kalau saya, pakai lada jeruk je.. Tapi sebab dia beli, mulut ni tumpang je la sekaki.. Tak kose nak saratkan peti dengan sebotol lada jeruk lagi.. Nak nangis dah peti sejuk tu, nak meletop..


Opsss.. Dah tercicir kejap.. Tak complete kalau takde BARBICAN.. Macam Sparkling Juice tu je. Tukar kaler botol boleh ke..?? Dari 2 dozen, tinggal 5 botol je.. Tak suka sebab nanti tak minum air kosong.. Mintak la kedai Arab tu tutup bila Encik Suami nak stock up nanti..

Saturday, February 19, 2011

KAYUH PUSING MUKIM

Encik Suami on call weekend ni kat kilang pet-kimia.. So takleh keluar daerah. Apa mau bikin..?? Kita gohek2 round mukim..


Amik tenaga dulu kat Hentian Mesra.. Fofular tempat ni, sedap semua nya.. Tapi feveret kat sini, tak lain nya Nasi Kerabu.. Sambal dia mantap..


Sudah makan, baru la mula kayuh (gohek.. loghat Pahang yek).. Kerteh kan tepi pantai.. Amik jalan pantai, cantik & selamat.. Main road tu nanti kereta motor merempit.. Takut ooii.. Ni bawak kanak2 Ribena..


Amik angin kejap.. Paksa depa posing.. Failed..


300m dari pit stop tadi.. Ni baru posing..


Pantai Kemasik.. Cari tempat teduh kejap sebab hari dah terik.. Ayooo, habis kulit I.. Lupa pakai sanbelork.. Nak amik background pantai, camera HP ni kurang sheshuai.. Tak lawa.. Background darat pon boleh tahan cantik kan..


Ohhhh helloo..!!! Cameragirl kena tinggal..!!! Tunggu.. Makk aii, cepat nya pak & anak2 ni..


Fuuhh.. dapat jugak kejar akhirnya.. Sempot napeh ni..


OOHHHHH... How come I dono here so beautiful one..??? Ini camera HP je.. Aaahhh rogi tak hangkut camera yg setengah depa tu.. Tapi berat la Makngah..!!


Budak2 ni memang tuntut utk singgah sini.. Borong air & cekelat sikit..


Crossing the main road @ Jejantas..


Ehh.. cantik pulak view dari sini ekk... Lepak kejap..


See la.. see la... Ni lah bandar Kerteh masa weekend.. Kereta lalu every 5-10 seconds.. Sunyi sepi.. Ada 1km lagi nak sampai umah. Total ada 10km lebih kot.. Tapi weather sangat cun.. Bright & windy.. Alhamdulillah..

Friday, February 18, 2011

RONDA-RONDA PASAR TANI

Lawatan ke 4, ke Pasar Tani Kerteh semenjak berpindah ke sini 3 tahun lepas.. Campur weekend ni, tak sampai 10 kali kali ber-weekend di Kerteh.. Mesti balik lepak Kuantan jengok mak atau ikot Encik Suami ke KL untuk meeting hari Jemaat.. Sini Jemaat coti tapi KL idaknya, kan kan..


Barang borongan hari ni.. Boleh tahan jugak harganya ekk.. Rasa baik pi Pasaraya sebab ada ekon sejok.. Sabor je la.. Beli cukup2 je untuk 4 mulut kat rumah ni..


Fuhhh... Nak cramp 2 kaki ni..!! Ada lebih sejam berdiri buat post-mortem untuk semua mayat si mati ini.. Rasa tak baloi je beli.. Penat seyy.. 


Juadah pagi.. Kuih Char Koay yang amat lembut.. Cicah Kopi OOOOO..!!!


Saya kata ini Kari Ayam.. Tapi orang tempatan kata Gulai Ayam.. Cicah roti sedap, makan dengan nasi pon sedap, tapi ni lauk untuk Pulut Kuning yang diborong pagi tadi..


Feveret anak bujang.. Dia pesan berkali2..


Mini Apam Balik inti Serikaya.. Encik Suami's feveret..


Cendawan Goreng celup tepung.. Adoi, tak cukup la pulak.. Nangis si Marsha.. Lenkali lah, makan yang lain tu..!! 


Owwhhh..!!! Sasaran utama ke Pasar Tani, Ikan Patin..!! Tempoyak berbotol2 dalam fridge. Main supplier, Ibu Mertuaku.. Taiping mari, memang best..!! Lauk utama, Patin Tempoyak + Petai..!! (Tempoyak, Patin, Petai, Cili Api, Daun Kesum, Kunyit Hidup.... sonang jo masak ni..)


Tempoyak lagi.. Sambal Tempoyak + Ikan Bilis (dimasak dengan Santan Pekat, Cili Api, Hirisan Daun Kunyit, Petai, Kunyit Hidup, Hirisan Daun Ulam/Kampung yg kome suka lah..)


Oso feveret kelorga ni.. Telur Ikan goreng garam kunyit...!!! Dah nak tersandar semua lepas makan tadi, nak kerjakan lantai kat luar pon dah tak larat, macam Ular Sawa.. Kalau makan nasi lauk kampong, maap le.. Memang tak hengat orang lain dah..