Wednesday, December 7, 2011

WORDLESS WEDNESDAY..?? NOT LAH TODAY...

Dah boring tahap Gunung Kinabalu dok kat rumah ni.. Bukan nak tayang2 resipi & nak tunjuk kita rajin masak pon.. Tapi sebab dah boring sangat.. Tak pernah se-rajin ni update blog hari2.. Tapi kan dah tak keje tu, memang lah keje nya masak lah kan.. Haha, Cik Jah lupa diri pulak.. So & so, dah boring tu makanya bukak blog & update la ikut suka hati.. Ni pon, al-kisah nya buku resipi kat dapor tu dah bertepek2 dgn minyak dll nya sampai tak leh nak baca dah.. Kalo dah banyak masa dok kat laptop ni, makanya bior je kita tepek resipi dalam blog ni. Nanti pi mana2 pon, nak masak senang je acu2 cari resipi kat sini.. Bahan tak banyak pon, ada kala lupa jugaknya.. Semalam menu tak panas & tak hangat sangat dah.. Yang cool sikit, heheh.. Camna pon kita kena redha sentiasa, bersabar jugak selalu..


Ni Mee apa ekk..?? Ladna ke, Cantonese ke.. Takyah pening.. Makan je.. Ni menu dinner malam semalam.. Agaknya kalo dinner makan nasi, mau tersungkur kat dapor pikir nak masak apa.. 
RESIPI :
5 bawang putih - cincang
1/2 cawan isi ayam
6 ekor udang
2 ekor sotong
2 cawan air rebusan tulang ayam + kulit udang
Sawi
1/2 carrot
1/2 cawan brokoli
5 baby corn
1-2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Minyak Bijan
Garam, Gula, Lada Sulah
2 sudu teh Tepung Jagung
1/4 cawan air
1 telur
Mee @ Kuetiaw @ Mee Hoon
~ Tumis bawang putih
~ Masukkan ayam, udang, sotong & sayur2 except Sawi
~ Masukkan 2 cawan air, masak hingga gelegak
~ Masukkan Sos Tiram, Minyak Bijan, Garam, Gula, Lada Sulah & Sawi
~ Masukkan Tepung Jagung yang dicampur air
~ Last sekali pecah telur & tutup api
~ Makan lah dengan apa2 jenis mee & Lada Jeruk
~ PS: sila ubah sukatan bahan ikut suka masing2

FOTO : GOOGLE
Boring nya..!! Boring nya..!! Cuti sekolah ni, rata2 kawan kat sini balik kampung & rumah masing2.. Sini kan ramai perantau je.. Dok rumah ni mengembangkan badan je.. Makan & makan.. Selagi ada leftovers dalam peti, abis ku kerja kan...!! 

22 comments:

kasihredha said...

selamat mengerjakan leftover dlm peti ais tu ye :))

Anak2 yang best...mamanya boring je misti dapat makan best2 :))

aNIe said...

Mulan...akak ni dah tak tau nak masak apa... asyik2 asam pedas...ayam goreng.. masak yang susah sikit nanti yg nak makan beberapa kerat je... sesekali masak mcm mulan pun okay kan...? Hilang jemu...

Sizuka said...

mulan,

i nak sepinggan!! i rindu sgt kat you. my hubby went to kemaman today, but he refused to bring me along. huhuhuhu

Rinna said...

Wow meriahnyaa.. sedapnya plak tgk..nak mintak sikit..boleh.. :)

Rai said...

sedapnyaaaa..lama tak makan sutungg..

nurazzah8 said...

Salam Mulan.... boring ka? mai lah jalan2 ke Shah Alam... dah lama teringin nak jumpa Mulan ... sejak u duduk Vietnam lagi...tengok tu...akak masih panggil you dengan nama Mulan lagik...hehehe...

Kak Azzah8

p/s: sedapnya apa yang you masak tu... akak ni lagi laa..memang out terus bab masak memasak ni... segan kat Kak Liza/Mulan/Raja Sarinah dan Mak Lang ...

bila lah nak gi Terengganu pulak ya? ..leh buat gathering kat Pantai Timur pulak ...

Nieza said...

sedapnya!! suka mkn ala-ala chinese food gini..nampak sedap tu:)

MULAN said...

kasihreda: yezzaaa... come la sis & help me keje kan leftover semua tu..

MULAN said...

kak anie: agaknya kami ni tak lama lagi kena makan nasi for dinner jgk kot. sbb dah abis idea nak masak..

MULAN said...

sizuka: 3-4 pinggan pon i boleh kasi.. awat la huby u takmo bawak u sekali.. tu la, rindu kat u jugak.. tak abis borak2 hari tu..

MULAN said...

rinna: meh sini. mai la.. kita makan sama2..

MULAN said...

rai: sutun kat sini tak laku sgt.. buat rencah2 je.. mak budak je gila sutun sorang2..

MULAN said...

kak azzah: takpe.. mulan nama gelama ka blog.. huwa haha.. plan nak pi kl/shah alam wiken ni tapi takleh.. hubby kena stand by lagi.. nak nangis rasa.. takpe, insyA kita jumpa ramai2 nnti ya..

mai la kerteh.. ramai ada sini..

MULAN said...

nieza: pening kepala pikir apa nak masak.. kena tukar2 takot nnti boring.. pulak tu nak masak macam2 tapi bahan susah nak dapat kat sini.. asyik2 menu sama je... boring jugak rasa..

Yan said...

salam kenal..

nampak tempting tuu..

bila cuti sekolah ni tak de leftover pun kat peti ais tu.

Acik Erna said...

MULAN..rajin tu masak..tak kisah la masak apa kan..janji mulan makan sedap..

MULAN said...

yan: salam kenal.. tqs singgah sini.. nampak je tempting.. tak tau sedap ke tak.. hehehe... sayang punya hal dgn saki baki lauk, tu yg fridge ni penuh dg leftover.. hehehe..

MULAN said...

acik erna: tak de la rajin pon, tapi kalo makan kat luar pon benda yg sama je.. sini takde exra ordinary food nak try.. uhuuu... tapi takleh gitu, sayang duit kalo beli sokmo.. hehe..

Dalila Hamid said...

meriahnya... rajin masak hari ni... nampak menarik tentu sedap..

GreenJade said...

wahhh akakkkku...boring2 pun sempat bermasak-masakan beliau itu hehehe

ni ado laie ke nih? ke bau pun dah tadak nih?hehehe

MULAN said...

dalila: hehehee.. ter-paakksaa masak sbb dah tak tau apa nak masak.

MULAN said...

greenjade: maap dah liceen.. awat lamabt bagi tau nak sikit.. hahaa.. terpaksa sebab perot nak merasa..