Thursday, December 8, 2011

SAPE TAU MEE CALONG ANGKAT KEYBOARD..!!!

Tiap hari berpinor2 berputar2 otak dok mikir apa nak masak for dinner.. Pastu kena sedar diri sebab Kolesterol yang menjengkelkan itu, jugak hubby yang sokmo nya dijengkelkan dengan Gout nya tu.. So and so, kita pekena ikan lah pulak untuk diner malam semalam.. Yang malam ni tengah liat pulak kepala nak masak apa...


Sape tau MEE CALONG angkat keyboard...!!! MEE CALONG ni rasanya asal Pantai Timur.. Mee yang hanya guna kan ikan sahaja.. Read - IKAN SAHAJA..!!! 
RESIPI :
1 cawan isi ikan ditumbuk - simpan tulang
Garam & Lada Sulah
2 keping tahu - potong 3 segi, goreng & potong tengah
~ Gaul & uli ikan, garam & lada sulah
~ Sumbat dalam tahu yang digoreng
~ Selebihnya digentel bulat2
*
1/2 bawang besar - cincang
2 sup punjut
3 cawan air rebusan tulang ikan
Fish cake
Keropok Lekor & Keping
Dedaun Sup & Bawang Goreng
~ Tumis bawang besar
~ Masukkan air rebusan tulang & sup punjut
~ Masak hingga gelegak
~ Masukkan fish ball, fish cake, tahu & keropok
*
~ Makan dengan apa2 jenis mee, toge celur, diced tomato dll


Ni belen2 nak tunjuk sedapnya makan dengan Sambal Cili & Kicap.. Macam LG - Salam 2 Benua cakap.. Apa2 mee sup sedap ada sambal cili..


Selongkar freezer jumpa deghoyan keras beku yang mak mertua supply dari Perak.. Deghoyan Perak memang sedap kome.. Cannot explain one, but all deghoyan I tell you memang sedap..!! Ada belen beras pulut yang dah dikukus few days ago.. So and so, campak santan kotak, daun pandan & gula melaka. Jugak secobits garam.. 

12 comments:

aNIe said...

Hmmmm... sedapnya mee calong... akak suka apa juga jenis mee yang ada sup...

kasihredha said...

dah angkat laptop dah nih...hihi

suka lagu eh kome deghoyan dah ber bunge....hihi
memang percaya..deghoyan perak memang best :)

my messy kitchen said...

sedaaap muniiii....nti try buat lah..tq

lemongrass said...

Ni mee calong versi jawa ke sbb ada sambal kicap? hehehe...

Button Planet said...

Mulan, pakai ikan apa yg sedap?
Kak Azzah8

MULAN said...

kak anie: saya pon.. sup semua sedap kan..

MULAN said...

kasihreda: hehe ada orang tak tau mee calong.. tapi deghoyan dr mana pon semua sedap kan..

MULAN said...

messy kitchen: agak serupa dengan lontong tekwan rasanya.. cuma ada tahu..

MULAN said...

lemongrass: oh yes.. memang darah jawa mengalir sikit dlm badan ni.. hehe..

MULAN said...

kak azzah: entah la.. sbb malas saya guna tenggiri je.. hehe byk isi..

Dalila Hamid said...

pulut durian tu kalau nmpak kt suami dela confirm mlm ni kena masak..hhaa..

MULAN said...

dalila: kalo dekat buleh kasi semangkok ni haaa.. senang masak sbb guna santan kotak je umah ni.. deghoyan beku pon ada.. meh laa..