Tuesday, December 6, 2011

PANAS & PANASSSSS...!!!!

Maaf ya kamu2 di sinun yang mintak abiskan episode musafir2 ke Europe July dulu.. Ni nak cool kan jiwa raga hati dulu.. Kehangatan Mee Kari dinner malam tadi masih terasa hingga kini.. Bukan Mee Kari saja penyebab kepanasan ni, berita pagi tadi turut memanas & menghangatkan jiwa raga hati ku ini.. Apakan daya, kita hanya merancang.. Tatkala semua dugaan yang mampir, ketika ini lah membuak2 rindukan si jelita di Vietnam.. Seorang kawan berlainan bangsa, ugama & negara, yang amat2 memahami hingga kini, selain suami & bonda tercinta.. 


Mee Kari yang panas & hangat..!! Dinner malam tadi..
RESIPI :
1/2 bawang besar - blend
2 sudu besar kari Ikan
1/2 cawan santan kotak
2 cawan air rebusan tulang ayam & kulit udang
Ayam, Udang, Kerang, Fish Cake/Ball, Itk, Unta - ikut suka
Mee, Sawi, Toge, Tahu, Limau Nipis dll..
~ Tumis bawang & serbuk kari
~ Masukkan santan & air
~ Masukkan ayam, udang, itik, unta, kambing semua tu
~ Masak hingga masak
~ Hidang & makan bersama mee & sayur kesukaan masing2
~ Namun jangan masuk kan petai, tempoyak & bahan berbau
~ Nanti takde orang nak makan.. Ngeh ngeh...


Mee Tomyam yang jugak hangat, dinner malam sebelumnya.. Patut lah panas, menu pon panas2.. Ku mohon pada Mu agar diberi kekuatan & kesabaran selamanya... Amin.. Amin.. Amin...

18 comments:

Dalila Hamid said...

aduhai......meyelerakan....... lapar pulak

Acik Erna said...

Amin Amin Amin..Semoga doa2 mulan dimakbulkan yang esa.
insyaallah mulan akan dapat menanganinya dengan kesabaran.

Nieza said...

wahh ada mee kari lak kat sini...sedapnya bawa blk sikitla nk berbuka nanti:)

aNIe said...

Mulan ni asyik post gambar makanan yg sedap2 je tau...panas kita dibuatnya...hehehe

cik cek said...

Yg panas2 dihati kena sejuk2kan ya Mulan...
Ape2pun menu panas2 Mulan nampak menyelerakan...yang ni boleh selalu makan....:)

p/s...tenang2kan hati ya dik...

Joy said...

panas hati ai tgk header pic u ni..cun sgt ;)

kasihredha said...

Amin YRA
semoga diberi ketenangan...semua kita di uji dgn cara yg berbeza

sungguh tak tahn melihat mee kat atas tu

So Shy Lady said...

panas panas sdap nih! ni buat ssl nk lunch mkn mi je niii.ok nk bli mi kjap lg ;)

GreenJade said...

Amin..
relax & cool ya sis.moga doa dimakbulkan & diberi ketenangan :)

err patut lah masa lalu kat rumah sis still ada bau2 kari..hehehe

sukeeeeee sgt blog header sis..sojuk mato momandang..

MULAN said...

dalila: mari mari makan sama2..

MULAN said...

acik erna: thaaaannnkkk you so much..

MULAN said...

nieza: ni menu bukak pose jgk tu.. malas nak pikir nak masak apa, bahan ada kebetulannya.. hehe.

MULAN said...

kak anie: dah tak de modal nak update blog... pastu jgk bukak resipi dah uzur.. takut tak sempat salin, cari dlm blog je nanti.. hehee..

MULAN said...

cik cek: thaaaank you sis.. sbb badan mengembang dah ni kan, yg panas2 boleh bikin lemak cair jgk kan.. hehee..

MULAN said...

joy: pic tu kenangan yg tak leh beli.. tenang je kalo tengok.. kan kan..

MULAN said...

kasihreda: betol kan sis.. kita kena redha & sabar je sokmo2.. mee tu panas sbb badan tengah panas.. hahaa...

MULAN said...

so shy lady: kat sini tengah musim hujan kan.. so so kena selalu panas2 kan badan.. hahaa... meh sini makan sama2..

MULAN said...

greenjade: haaiipp.. dah lalu pesal tak masuk rumah? ada balance sikit lagi mee kari ni.. tengah panas2 ni, kita taruk header yg sojukkan mata.. hehee..