Tuesday, December 13, 2011

MY HEART'S STEAMING HOT...!!!!

Let's have STEAMBOAT when the heart's steaming --> HOT..!!! Huwa hahaaa... What to do..!! Ada benda yang boleh diluahkan di sini.. Ada yang terpaksa dikawal, walo tak tahan menyimpannya.. Hahahaaa, sabor je lah.. Semalam, berita yang tidak dijangka datang lagi.. OK takpe, takpe.. Lets take everything in a positive way.. Moga ada hikmah disebaliknya...


Bahan2 ada.. Malas nak pikiaq apa lagi menu for dinner.. 20 minit gerenti siap.. Hujan2 & sejuk2 ni elok la santap ni...


RESIPI :
5 bawang putih dicincang
3 cawan air rebusan tulang ayam & kulit udang
1/2 cawan air dikisar dgn 1 sudubesar Ikan Bilis - tapis
1 cawan isi ayam dipotong sebesar ibu jari
8 ekor udang
2 ekor sotong
2 keping tahu dipotong dadu besar
2 batang Fish Cake dipotong sebesar ibu jari
6 ketol Seafood Tofu
1 tiub Egg Tofu
Sawi
Telur yang dipecah & Mee - optional
Tambah lah apa2 lagi ikut suka hati ya..
*
~ Tumis bawang putih
~ Masukkan air rebusan & tapisan Ikan Bilis, masak hingga gelegak
~ Masukkan semua bahan except Egg Tofu & Sawi
~ Bila semua hampir masak, masukkan Egg Tofu & Sawi
~ Makan dengan SAMBAL CILI NASI AYAM


Ni cuaca pagi semalam.. Kat sini Alhamdulillah takde tempat naik air.. Air bertakung tu normal lah..


Me like musim hujan.. Sebab boleh tengok betapa hijaunya rumput & daun2 di pokok.. Kalau tak musim hujan, semua nya macam Fall/Autumn Season.. Rumput & daun2 pokok kaler kuning/oren yakni kekeringan...

22 comments:

kasihredha said...

kat KL pun almost everyday pun hujan...
akak suka hujan sebab sejuk
pokok pun subur

wahida said...

betul kak, kengkadang kalau kita rasa marah atau tak puas hati, mmg rasa nak citer je semua kat blog, tapi tak boleh la kan, nnt segala mak nenek pekung terkeluar, segala aib sana sini nampak...huhu...

saya ingat nak buat satu blog khas utk saya luah perasaan dan pas tu blog tu saya private kan...blog utk meroyan jer...hehe...at least tak de la rasa tertekan sgt tak tau nak citer kat siapa...hehe...

Fabulous Us said...

Mak oi best nye sup2 ni. Sy mmg gile sup! Hehehhehe mmg blog utk public kne tahhhan setahhan2 nye.. Tp klu yg private keluar segale2. BEST.

whitecappuccino said...

oh..akak buat tom yam hari ni..leatak bahan hampir sama ngan steamboat ! yummy!

Nieza said...

bestla hujan sejukx2 masuk dapur masak jer la kan..hehe dok sini pun sama hujan dan snow...thn ni byk hujan dr snow..tu la cuaca tak menentu sekrng ni.

Soo Hae Daa said...

beshnya...!!

aNIe said...

Sedapnya Mulan.. akak suka sup... kalau yang ada macam2 bahan lagik suka...

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan, ohhh gitu ke buat sup celur-celur ni. nanti nak try...thanx.

Yan said...

kita pun suka hujan.. rasa tenang je.. teringat masa kat kg dulu2. bunyi hujan berdenting atas zink rumah..

~ yus ~ said...

hujan2 makan steamboat mmg sedap kak. Tapi yus dah tak boleh makan seafood banyak skrg, alergic dan gatal...huhu

Suka tgk kawasan rumah akak, cantik!

So Shy Lady said...

hujan2 hirup sup pns best t.tperi... lama dh t.mkn steambot

tu quarters petronas ke? cantik

MULAN said...

kasihreda: betol... sejuk2 best sgt & pokok semua hijau2..

MULAN said...

wahida: saya sangat2 setuju... rasa nak buat jgk ni...

MULAN said...

fabulous us: tu laa... nak simpan pon tak tahan.. sup2 memang ramai yg suka, senang pon nak masak... utk yg malas macam saya ni.. hehee...

MULAN said...

whitecappuccino: betol.. kalo nak perasa tomyam, masuk je pes tomyam kan.. pastu masuk susu/santan sikit pon best..

MULAN said...

nieza: kat sana mesti lagi sejuk kan... mau saya tak keluar, duduk salam selimot je..

MULAN said...

shd: mai la sini makan sama2..

MULAN said...

kak anie: ni menu yang paling kejap nak buat.. tumis & campak je semua..

MULAN said...

yan: kalo kat kampung dulu masa hujan, sah2 la duduk dalam selimot tak bangun2... dengan bunyi hujan & sejuk ya amat tu.. missing my kampung..

MULAN said...

moh kembara: jgn tak buat, ni campak2 je.. time hujan makan panas2...

MULAN said...

yus: takpe, yus masukkan bahan2 yg yus boleh makan... ok jgk...

MULAN said...

shy lady: esso punya dulu.. rumah yg amat tua.. dari jauh cantik, hahaha kalo masuk dalam semua dah nak roboh... main kejar2 cari tempat bocor je time hujan ni..