Thursday, December 15, 2011

LAST DAY IN EUROPE + STORIES BEHIND THE JOURNEY

Its good that hotel @ Brussels dekat dengan Airport.. Takde nak terkejar2 pon... Barang tak banyak, so takde la susah nak kemas pon.. Yang banyak sangat adalah kenangan yang tak akan dilupakan hingga bila2 pon.. Alhamdulillah, Yang Esa memudahkan segalanya buat kami..


Tenunglah lama2 kereta kesayangan yang membawa kami ke pelusuk bumi Eropah.. Walopon kecik je, tapi speeding 160km kat highway Europe ni tak terasa apa2.. Tak terasa angin atau gegar2 pon.. Besar Satria je kereta ni, muat untuk kami 4 beranak..


Park kereta tu di Basement as instructed..


Amik kereta di sini, pulangkan pon di sini.. Kalau pulang di destinasi lain, ada charge tambahan.. Mahal pon..


Believe it or not..!! Ni lah baggage kami.. Dari mula sampai, hingga nak check in kat Airport.. 2 bag ni je.. 


Fuuhh..!! Ada bangku BOHEMIAN CRYSTAL kat Airport..!!!


Jangan duduk nak ooii.. Pengsan kalo pecah..!!


Had Breakfast here.. Halal Cafe @ Brussels Airport.. Lepas tu, agak pukul 11am, terbanglah kami ke Kuala Lumpur, transit di Abu Dhabi untuk beberapa jam.. Sekian lah perjalanan musafir2 ini ke bumi Eropah untuk menikmati ciptaan Yang Maha Esa... Alhamdulillah kami syukuri kerana dipermudahkan segala urusan tatkala mengharungi perjalanan di bumi asing..
******
THE JOURNEY.. 


OK.. Malaysians need to apply for International Driving License kalau memandu di Europe.. RM150 sorang, apply kat JPJ... Plus foto sebesar pasport 2 keping.. And jangan lupa bawak GPS.. Seemstinya yang ada map Europe lah..


Our journey = 4000km.. So, kena lah ada Co-Pilot.. Kalo penat atau mengantuk, ada pengganti.. 


Pastikan anak2 di seat belakang memakai seat belt.. Sediakan apa yang sepatutnya.. Mak2 semuanya pasti tau apa anak2 perlu semasa perjalanan jauh.. Hehhee.. Kalo depa tak main, depa gaduh.. Pastu sorang merajok & tidor..


Untuk tak boring, bawak la games ke, DVD portable ke.. Mak apak boleh tumpang kalo boring..


Kalo ternampak Hypermarket, stop la kejap.. Tengok & beli apa yang patut untuk perjalanan.. Makanan, minuman.. Kami cari roti, biskut, buah, minuman dan toilet.. Hehehe..


Petrol Station pon ada jual macam2..


Petrol Station sini kan, isi minyak dulu baru bayar..!!! Tak caya je.. 


Besides GPS, tengok jugak signboard tau.. Takut ada shortcuts..


Asalnya nak amik Campervan, tapi sebab tak dapat cuti lama, so kami sewa kereta je.. Boleh speeding.. Kalo Campervan, lambat sikit kot.. Also tempat parking susah dalam bandar.. Campervan kena park tempat yang ditetapkan sahaja..


Ada highway yang ada tol, ada yang takde tol dah..


Kalo hotel/motel ada dapor, takyah pening2.. Beli & reheat je.. Kalo bawak Maggi, kan sonang.. Tapi kalo travel jangan makan banyak Maggi sebab nanti sakit perot.. Takot ooii, tempat orang.. Kami standby Maggi untuk emergency saja..


Hotel/Motel kat Europe ni kadang2 ada dapor kecik.. Best kan..


Senang den nak reheat etc..


Kedai KEBAB HALAL ada merata tempat.. Tak susah nak makan pon..


Kenyang gila makan sorang ni..


Daging 90%.. Sayur 10%.. Mantaps..!!!


Mulanya order sorang satu.. Lepas tu takleh dah.. Besor ya amat..!!


Ada lebih sekaki panjangnya KEBAB ni..!!


Kalo jumpa pasar tani, jalan2 la tengok apa yang ada..


Haaa.. Macam2 sayur ada.. Fresh pulak tu..


Ni yang paling tak tahan.. Borong BERRY2...!!


Hasrat hubby nak jugak hangkot sikal, tapi tak cukop masa... Next time insyA..


Kalo perjalanan dah agak lama, stop la kat gedung2 tepi highway ni.. Buang apa yang patut.. Kecik ke, besor ke.. 


Kalo drive sendiri, macam2 tempat cantik boleh stop..


R & R tepi highway... Cari makan, tengok pemandangan..


Kalo pi PAKEJ, harus tak dapat tengok semua ni..


R & R depa ada playground.. Makan & main & rest...!!


Budak2 ni pantang tengok ada playground..


Bawak apa yang patut dari Malaysia.. Produk2 segera dalam tin or dalam peket.. Senang sebab Europe tak strict pasal hangkot makanan compare to Australia & New Zealand & UK.. Tapi jangan makan banyak sangat sebab nanti sakit perot pon susah.. Agak2 la sebab Europe senang nak cari makanan Halal.. (ps:- BMW belakang tong sampah tu bukan hak kami tau).. Kete kami Opel Corsa je, tapi kecik camtu.. Hehehe...
*
SEKIAN, TERIMA KASIH..
*
Kalau ada yang berminat nak tau bagaimana kami cari tiket, kereta, hotel dan rancang perjalanan ini, nanti boleh sambung story.. Kalau takde yang berminat, kita citer pasal lain pulak..!! Alhamdulillah dipermudahkan kami memandu di Europe (Belgium, France, Switzerland, Germany, Holland & Austria) serta menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi..


Hoooyeyyy...!! Hubby dapat cuti 2 weeks, start esok.. Mana mau pergi, itu rahasia..!! Tunggu next entry lepas balik nanti ya..!! Take care all and have a great weekend..!!

32 comments:

Fabulous Me said...

SAYE ANGKAT TGN! 1st! Mesti la nak tau selanjutnye. Nak pegi. Tapi takot $$$ x cukop. Ingt nk p skali b4 berbaby.. InsyaAllah.. CErita lagi tau.

Btw BOHEMIA tuh dasyattttttttt

wahida said...

saya nak tau semuanya!!!
saya nak tau semua termasuk harga semua sekali..boleh tak kak..

mcm tak caya je, pegi balik uollss bawak 2 beg tu jer...

~ yus ~ said...

cayalah akak, betul tu pegi balik 2 bag aje.

kak mula2 tgk kerusi krystal tu ingatkan boleh duduk, rupanya tidak ya..hihi.

Cantik kerusi tu...:)

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan, betoi kalau drive sendiri buleh gi laju atau slow dan stop kat memana yg suka. Kalau ikut pakej ikut jadual diorang. Mantops gambor2 tu semua!

GreenJade said...

nak nak..jgn lupe cite pasal tiket, car rental bagai tu ya sis for coming episode.. ;)

wawawa meka bercoti2 lagi yea..bestnye...ke mana pulak tu sis?

Papa Mifz said...

wow wee...syok nyer tgk pengembaraan family nih...

kasihredha said...

nakkkkk....nak tahu lagi secara detail.
cantik ar beg galas bunga2 tu :)

pastu pemandangan kat R & R tu sungguh cantiiikkk...awan diapun cantik.

akak paling tak suka jad co pilot...huhu...suka tidur je.

cik cek said...

Bestnya....enjoynya...holiday trip drive sendiri kete...boleh beghenti mana suka...hu hu hu...tunggu story seterusnya....:)

aNIe said...

Mulan... travel light ye... senang tak bawak banyak luggage... seronok dpt memandu kereta yang best... pengalaman yang sukar dilupakan...bestnya...!!

Queenie said...

best arr...citer kasi detail habislah...termasuk ongkosnya skali, buleh?

MULAN said...

fab me: plan awal2 insyA sampai nnti..

tu la terkejot kami tengok besornya bohemian crystal..

MULAN said...

wahida: ok.. story nyusul kendian.. tungguuuu..

MULAN said...

yus: ha ah.. 2 bag je.. tu la bagus amik kete kecik.. buat2 sabor tak membeli.. heheh.. eyy, mmg tak kasi Marsha duduk atas kerosi crystal tu.. serun..!!

MULAN said...

mohkembara: kami tak pernah ikot pakej.. sbb dah tau limited edition.. yeah, jugak gatal kaki nak rempit kat autobahn..hahaaaa...

MULAN said...

green jade: tunggu naaa, kita ikot boss coti dulu..

MULAN said...

papamifz: tqs n alhamdulillah...

MULAN said...

kasihreda: beg bunga beli kt Vietnam.. tak jumpa ke aritu? hehehe, co pilot tu kankuat merempit.. tu yg nak rasa jugak drive kat sana..

MULAN said...

cik cek: drive sendiri pon murah lg dr pakej.. buleh stop mana2..

MULAN said...

kak anie: alhamdulillah.. syukur kami dpt pi sana.. kami tak suka bawak brg byk, sbb tau kt sana senang nk basuh baju..

MULAN said...

queenie: insyA nnti sambung story kendian sikit..

pB said...

yang paling penting


duit mesti ada .....


tak ada duit , dalam Malaysia pun tak leh travel


hu hu hu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

nice pctures. n nice holidays! sgt best kan explore negara org:))

So Shy Lady said...

best cuci mt tngok gmbar... pgi sndiri lbih jimat

Wan Sharif said...

Alhamdulillah Allah telah permudahkan anda sekeluarga untuk memerhati segala kebesarannya melalui perjalanan2 anda di muka bumiNya

MULAN said...

pb: insyA sampai nnti.. amin..

MULAN said...

fifiey: tqs.. tq jgk sbb sudi singgah sini..

MULAN said...

shy lady: pergi sendiri kita boleh control $$$..

MULAN said...

ayah wan: tqs Ayoh Wang.. alhamdulillah, kami syukur sgt2 sbb diberi peluang menikmati keindahan bumi ciptaan Ilahi ni..

Zuhairi Zainal said...

Salam Kak Mulan,
Saya silent reader blog akak, cuma jarang2... cuma kalau nampak link kat blog maklang baru ingat nak bukak... hehe... BTW, saya rasa masa akak kat HCM, saya one of secretariats utk Group HSE Forum tahun 2004... Sbb nama husband akak familiar...

Berapa byk kena budget kalau nak buat trip macam ni? Menarek la...

DrSinga said...

hmmmm..
saya jeles...

MULAN said...

zuhairi: tq tq.. kenangan silam di HCMC... nnti sambung story kendian sbb masih on the move.. tunggu ya.. takde la menarik sgt kot..

MULAN said...

drsinga: jgn gitu doc, your turn's next insyA.. Amin..