Thursday, December 1, 2011

LAKSA LEMAK CINCAI IKAN UDANG CACA MARBA..!!!

Fening petang semalam..!!! Fening dah nak pikiaq apa nak masak for dinner.. Rumah ni, dinner takde nasi.. Siang hari semua makan sendiri2 je, breakfast sempoi je sbb masing2 takmo yg heavy dari rumah.. Dah la, kalo bukak buku resipi kan, semua nya bahan penuh satu muka surat.. Tension la gitu.. Kita nak masak & makan tapi takmo la tergugat kesungguhan hanya sebab bahan2 nya banyak kemain.. So and so and so... Moh kita masak LAKSA.. Jangan ditanya ini laksa negeri mana.. Ini laksa datang dari dapor CINCAI saya.. 


BAHAN-BAHAN :-
2 ekor ikan kembung - rebus kejap, ambil isi-tumbuk
1/2 bawang besar - blend
1 sudu besar cili boh
2 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar udang kering - rendam-tumbuk
1/2 cawan santan kotak
2 asam keping
1 sudu kecil kerisik
Garam & Gula secukup rasa
Air secukup nya
*
~ Tumis bawang, cili boh & kari ikan
~ Masukkan ikan, udang, asam, santan & air
~ Bila menggelegak masukkan kerisik, garam & gula
~ Makan lah dengan apa jenis laksa atau spaghetti pon
~ Jugak dengan  sambal belacan & sayur kesukaan masing2
~ Malam tadi ada timun, salad & bawang besar.. OK je
~ Kalo rajin, blend tulang ikan + air.. Amik air nya
*
Sambal belacan tu asalnya sambal cili Nasi Ayam wiken lepas.. Sebab malas buat yang baru, ku tenyeh2 belacan dalam sambal cili Nasi Ayam tu.. Tadaaa, jadi lah sambal belacan.. Kuah laksa ni kan, kalo tengok resipi lain, ada serai, lengkuas, halia, bawang putih & bermacam jenis daun dan berbagai2 lagi lah.. Kalo nak tunggu semua tu ada, maka nya tak tau bila boleh masak & makan.. So and so, masak je la dengan apa bahan asas yang perlu.. Janji semua suka & ngap dengan gumbiranya...!!

14 comments:

Nieza said...

laksa simple pun tak pe..janji mkn sodap.kekadang resepi yg simple pun kalau kena dgn bahannya sedap juga.:)

So Shy Lady said...

mulan neh, smua bnda cincai smua bnda malas pdahal ssl tngok laksa n mi kt bwh tu asyik gulp gulp tliur sungguh nih hahaha


owh mn nk cari wantan ye?

GreenJade said...

haaa ini pun dh terbaik sis..nyam nyam

betul la sis saya pun tak suka bahan2 yg renyah2 & banyak2 ntah hape2..

kdg2 ejas2 sndiri lg best..ikut jek kretiviti..

cik cek said...

Mulan...
Ni laksa ada ala2 Johor ni...tak kisahlah kan janji sedap dimakan...

aNIe said...

Mulan...cincai pun cincai lah...janji boleh boleh makan..

Queenie said...

cincai apekerbender?
tu laksa johor siyes tuh!

meh bak sini sket! kang sawan org johor kang ha....tak ngeri ker?

MulutPayau said...

tak kisahlah cincai pun...jnji sedap dan licinnnn....

MULAN said...

nieza: kat dapor ni, memang semua yg banyak nya campak buang je.. kalo nak ikot betol2 semua resipi, asyik ada yg tak cukup je.. hehee..

MULAN said...

ssl: bahan2 tu yg asas je.. campak je semua, takmo tumis pon takpe mak kata... kulit wantan byk jual kat hypermarket.. boleh jgk buat sendiri..

MULAN said...

greenjade: memang sokmo kena ejas sendiri.. asyik2 tak cukup bahan, malas nak ikot dah resipi yg complicated.. haha... jahat kan..

MULAN said...

cik cek: kawan saya punya resipi laksa johor gila banyak bahan.. takot nak try... laksa pahang & laksa merah terengganu pon ada rupa jgk sikit2 org kata.. tapi yg pasti yg cincai ni resipi saya yg malas.. hehe..

MULAN said...

kak anie: nak makan punya pasal, terpaksa la bat jugak.. mana nak cari kat sini..

MULAN said...

queenie: pekat macam laksa johor tapi yg pasti resipi tak sama.. kawan punya resipi gila banyak bahan.. malas nak cuba.. heheh.. asyik2 tak cukup bahan..

MULAN said...

mulutpayau: tekak punya pasal, kena lah buat jgk.. hehe..