Friday, December 9, 2011

BARA-BARA CARBONARA...

Kehangatan dan kepanasan hati yang membara kini berkurangan sudah.. Yakin lah pada takdir..!! Hehe, asalnya nak ke KL weekend ni sebab banyak sebab lah.. Pastu hubby sebot kena tolong gantikan kawan yang duty weekend ni sebab depa jugak ada hal di KL.. So OK lah walopon hati ni membara2, what to say... Otak dan hati dah set tak ke KL weekend ni.. Petang semalam disebotnya pulak boleh ke KL.. Tapi tetiba berat hati nak ke KL, sebab  dalam hati ni tau keje hubby tu kurang settle lagi.. 


Pagi tadi (Jumaat) ada feeling nak ke Pasar Tani, tapi tengok fridge penuh barang lagi.. Rasa nak beli breakfast je, tapi pastinya melabur kat lain nanti.. Huwa hahaa, nafsu2 melingkar sebab macam2 ada kat Pasar Tani.. So kensel la.. Masak Kari Ikan cicah Roti Prata instant je.. Lepas tu kami ke pool.. Hubby bawak Marsha, habiskan scuba diving course mek kecik tu... Alhamdulillah cuaca tak panas tengik.. Angin sepoi2 je sampai rasa ngantuk Cik Jah ni dok tepi pool..


Di hujung sinun pulak, ada swimming lesson.. Seronok nya tengok keletah anak2.. Balik pool, masak Nasi Beriyani paling sempoi.. Tak sempat nak amik foto pon sebab semua kelaparan..


Tak susah.. Ikot je sebiji2 resipi kat belakang peket tu...


Ni menu malam tadi.. Asal nak buat Baked Pasta tapi lupa proses pembakaran amik masa.. Takot tak sempat masa, masak PASTA CARBONARA je.. 


Guna Penne..(betoi ka ejaan nya?).. Pastinya direbus dulu.. 1/2 peket je (200-250gm rasanya).. Sebab untuk 4 molots sahaja.. 


RESIPI :
5 bawang putih - cincang
1/2 cawan isi ayam
1 tin button mushroom
1/2 cawan fresh milk
2 telur - dipukul
1/2 cawan grated cheese
1 sudu teh Oregano
1 sudu teh Lada Hitam
Garam & Guka
~ Tumis bawang putih dengan Olive Oli
~ Masukkan ayam & mushroom
~ Masukkan pasta, susu, telur, cheese, Oregano, Garam, Gula & Lada Hitam


Semestinya dihidangkan dengan bebuah Zaiton yang dijeroks kan itu... Yummeh bebeh...

19 comments:

So Shy Lady said...

buah eton tu hb sy suka sgt2... 2 hari lpas tliur mskn mulan sy pun tbuat mi. ok lpas ni nk tbuat carbonara jugak lah. nasi briani udah ;D

kasihredha said...

ada pasta le
bestnya
akak suka letas cheese byk2 :)

NAJWA said...

wah..makanan omputih....sodapnye..

Zareda Norman said...
This comment has been removed by the author.
Zareda Norman said...

Sedapnya pasta tu.. Ni tgh belajarbuat sos ciopinno.. nak makan dgn spaghetti

MULAN said...

shy lady: umah ni buah jeton kena sentiasa ada.. kadang ganti lada jeroks..

MULAN said...

kasihreda: ohh yess... cheese kena manyak2... baru ada ummpphh..

MULAN said...

najwa: idok le tiap hari makanan omputih... tukor le selera selang2 kan..

MULAN said...

zar: wuuiihh... kalo ada fresh clams & mussels mesti lazat ciopinno tu.. tak pernah buat... pernah makan je dolu2 kawan buat.. nnti ajar ekk..

penDragon said...

Mulan, I received ur SMS masa baru arrive kt Doha tadi Ptg. Ni hari pertama I kt sini. X sempat nk update blog lagi skrg. Kepala tgh ting tong lagi ni hahaha...komen ni pun guna fon je ni. Lambat nk type sebijik2...love from Doha, saaaaaaaaaayang Mulan!!!

Papa Mifz said...

scuba diving course..wow...papa mifz snorkeling jer tau...huhu

MULAN said...

pendragon: ooohhh.. dah sampai doha..!!! ok ok, take care.. keep in touch ya.. will miss u here..

MULAN said...

papamifz: sama lah kita.. snorkeling je laa..

whitecappuccino said...

anak2 memang suka pasta..tolak ayahnya sorang.

MULAN said...

whitecappucino: laaa, kena masak lain utk ayah nya ke.. hehe, budak2 memang ramai suka pasta kan, senang le kita nak masak.. tak yah pikir2..

gedek! said...

pantang tengok pool....

teros koyak kan baju macam hulk hogan!

MULAN said...

gedek: isshhh.. buat2 sabor... nnti terkejot orang kat luar pool tu uncle..

Fabulous Us said...

Haih cabonara mmg feveret ku juge. Lagi2 from italiannies. Sampai comot2 mkn dek creamy nye. X pandai nak buat sendri. Nak try nnti :) tq for the recipe

MULAN said...

fab me: jom hi 5... kita pon suka..