Wednesday, December 14, 2011

DAY 9 ~ EDAM-ZAANSE SCHANS-AMSTERDAM TO BRUSSELS - PART 2

DAY 9 - 29 July 2011..
OK.. Episode Travelogue-EUROPE kami tiba ke penghujungnya.. Hari terakhir ni walopon tak jauh, tapi banyak tempat yang dilewati.. Semuanya akan tetap terpahat dalam hati kami.. Pengalaman & memori yang tidak dapat dijual mau pun dibeli..


Perjalanan memandu dari De Rijp (hotel yang didiami) to Edam (DAY 9 - Part 1), then to Zaanse Schans, Amsterdam (Holland @ The Netherland) & to Brussels, Belgium.. Total 300km...


Cantik nya kalo dapat sebijik rumah tu.. Tak dapek nak stop2.. Amik dari kereta je, pilot pulak laju ya amat.. Mengejar masa..!!


Here we're... ZAANSE SCHANS.. Windmill Village.. Moh kita kira langkah kaki..


Tak sah kalo tak berhenti main.. Takpe takpe, maknya can sit2 & eat2..


Cantik.. 


Subhanallah..


Summer Holiday ni memang ramai pengunjung.. Tapi takde la sesak sangat..


Alhamdulillah cuaca cantik.. Hari sebelum tu ada kawan datang sini.. Hujan katanya..


Posing apak & anak2..


Gambor Kelorga.. Kalo lah dapat ke sini lagi.. InsyA.. Amin...


Semua cantik2... Gambar pulak ada beratus ni.. Delay posting sebab pening nak pilih gambar2..


Lenguh2 kaki takde rasa pon sebab terpegun dengan keindahan di sini...


OK la.. Gue pon datang mau visit u saja la.. 


OK dah beberapa jam kat sini.. Moh kita pulang.. Kalo ikot hati takmo balik... 


Bye bye ZAANSE SCHANS... Doa2 la dapat mai sini lagi..


Rasa nak beli je sebijik sikal tu... 


Basikals di merata2 pelusuk... Bagus.. Bagus.. Elakkan pencemaran..


Tempat parking sikal pon mantap..


Antara Canal Cruise di Amsterdam ni.. Nak naik, nanti amik masa.. So kami lepak kejap & cuci mata je.. Tapi dah pernah merasa naik cruise lain kat tempat lain.. Lebih kurang je rasanya.. 


Tepi2 sungai tu ada opis, ada rumah... Best nya..!!!


Kereta tu park kat tempat DILARANG.. Cepat2 snap foto & masuk kereta.. Alhamdulillah, ada insan yang sentiasa menolong abadikan foto kami di sini..


Tak puas tatap semua pemandangan di sini... 


Oppsss.. Lalu je la kat sini.. KEUKENHOF.. Tempat bunga2 TULIPs berkembang berkaler2.. Takde dibukaknya.. Tunggu musim bunga je baru depa bukak.. Saja lalu kot depa bukak nak siram pokok ke.. Buleh jengah2 kat dalam..


Then off to Brussels untuk bermalam.. Malam yang terakhir musafir2 ini melayangkan mimpi di bumi Eropah..
 Check in 7pm rasanya.. Hari masih terang benderang.. Cuma weather agak kelam, langit kelabu...


Best ni.. Depan TV besor...!!


Queen Bed in the room..


Petang masih terang.. Maghrib pukul 9.30pm.. So kami ronda2 area berdekatan selagi kaki terdaya..


Apartment tu dekat dengan Masjid di Brussels ni.. 



Malam bakal menjelang tiba.. Mentari melabuhkan sinarnya..


Model2 yang selalu dipaksa berposing.. 


Susah sunggoh nak ajak bergambar... Lepas tu pulak, laju nya jalan 3 beranak tu.. Omak-nya asyik terkial2 dengan camera.. Hilang nak cari angle yang cantik la konon..


Ronda2 hingga ke ROYAL MUSEUM OF THE ARMY AND OF MILLITARY HISTORY, Brussels.. Dah tutup sebab dah nak malam tapi sebahagiannya ditutup jugak sementara untuk proses meng-upgrade tempat bersejarah ni.. Hasrat nak ke MANNEQUIN PIS etc tapi rasa malas sebab syok lepak kat sini..


Kawasan persekitaran nya memang cantik... Rumput menghijau sana sini.. Tu la sinun 3 beranak yang amat laju, nak amik foto pon gaduh jadinya.. Bila kata jalan kaki, 2 beradik tu mengeluh.. Tapi bila dah berjalan, tak reti2 nak pelan2..



Tiba di Fountain ini.. 
Tak lupa abadikan memori.. 
Moga dapat kembali lagi.. 
Hanya masa & izinNya adalah pasti.. 
Alhamdulillah kami syukuri..
Kerana perjalanan direstu Ilahi..
Jugak keindahan alam yang diberi..
Untuk hambanya menikmati..

26 comments:

aNIe said...

Subhanallah...cantiknya mulan... rasa terpegun dengan kecantikan pemandangn yang sejuk mata memandang....

Cantik sgt... thanks for sharing... h

Papa Mifz said...

wah syok nye melancong ke luar negara...cantek2 pemandangan nyer...

Dalila Hamid said...

alahai.... tak tahan tgok gambar...cantik2...... teringin la nk smpai sana....

Acik Erna said...

Mulan..betul kata anie..cantik angat.
basikal yang mulan nak beli tu..ada jual kati sini ke..he he

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong, sian Mulan dan kuarga buat 'Whirlwind Tour, literally! If only you had more time. Their villaages look so picture-postcard like! Gambor muka yg diblur tu cam...orang yg 'wanted', kidding jer, jgn marah Yong. Thanx for sharing your tour!

Fabulous Me said...

Ya ALLAH. BEstnye. Mahal x sis? Ayoyoyoyo.. Bile nak p nih!

Btw sis nnti buat entry sushi yek? Mahu terai!

kasihredha said...

cantik
bestnya kalau ada rumah kat tepi sungai mcm dlm gambar tu kan.

DrSam said...

pengalaman yang tidak ternilai, terutama bila dapat mengembara bersama keluarga tercinta.

Imran@Copenhagen said...

Memang cantik kat Holland tu kan. Terasa nak pi la Zaanse Schans tu.
Hmm tapi Belgium tak sampai lagi..

whitecappuccino said...

cantik!! seronoknya jamu mata kat sini..

penDragon said...

I rasa nk pergi skrg jugak kt tempat2 tu. Cantik sgt...

GreenJade said...

western is clean compare than Eastern..but both barat & timur ada kelebihan masing2 kan sis.

seronok dpt jln2 dgn family. i gayat nk drive left hand side..selalu kena gelak ngn hubby hahaha

MULAN said...

kak anie: alhamdulillah kami syukran sgt dpt sampai tengok keindahan alam ciptaan Ilahi ni..

MULAN said...

papamifz: subhanallah mmg cantik pemandangan kt sana.. insyA nnti sampai sana tu..

MULAN said...

dalilah: insyA sampainya sana nnti tu.. memang cantik semua nya..

MULAN said...

acik erna: memang cantik kan.. tu la geram je tengok sikal tu..

MULAN said...

mohkembara: hahahaa, forever blurry... tu la, kalo la boss ni dpt coti 2-3 weeks mesti lagi best.. tapi ni pon alahmdulillah walopon berkejar nak ke sana sini, sampai jgk kami ke tempat mana yg sempat..

MULAN said...

fab me: kalo plan awal2 mmg ok insyA.. apa2 kena menabung dulu..

MULAN said...

kasihreda: subhanallah mmg cantik.. terpegun tengok rumah tepi sungai tu kan..

MULAN said...

drsam: pengalaman yg tak boleh dibeli.. alhamdulillah sampai kami ke sana..

MULAN said...

imran: u boleh drive je.. takpe insyA nnti sampainya situ..

MULAN said...

whitecappuccino: subhanallah cantik kan..

MULAN said...

pendragon: haaa, u dah dekat dah.. cuti je pi la nnti..

MULAN said...

green jade: betol tu, semua tempat ada kelebihan masing2.. hehee.. masa awal tu mmg canggung tp lepas tu ok dah..

Nieza said...

wahhh bestnyer tgk gambar percutian akak sekeluarga ni. lama tak bw byk tertinggal ceter ni. saya lum sampai lagi amsterdam...insyaAllah ada rezeki nk juga ke sana nanti..:)

Zana said...

Salam. Saya baru singgah.. tak pernah singgah seblum nih.. cantik gambar gambar pegunnya cuma nak tanya nape mosaic muka? tak jawab pun tak pe..