Sunday, December 4, 2011

DAY 9 ~ DE RIJP & EDAM, HOLLAND... PART 1

Day 9 - 29 July 2011..
Al-kisah sambungan ceritera perjalanan musafir2 ini.. Wiken lepas takde citer menarik. Jumaat dok rumah, hubby keje. Sabtu balik Kuantan jengok mak & nonton BREAKING DAWN (mode : gila tengok Jacob.. hahaha). Walo camna kita merancang, segalanya ditentukan Yang Esa.. Pasti segalanya ada hikmah. Sebagaimana kisah lalu, hotel yang kami book awalnya di Warder, Holland rupanya tiada dalam sistem mereka. Kami tiba hampir malam = 10pm.. Terpaksa menunggu sejam untuk mereka cari sebab jadi camtu.. Namun kami memohon untuk dicarikan bilik di hotel yang lain sebab penat tunggu. Depa pon talipon sana sini dengan bersunggoh & Alhamdulillah dapat jugak bilik hotel. Mamat tu kata, "U'll love the place".. Yo lah Jang, nanti den tengok.. 20km from Warder.. OK la sebab PAPAGO dapat cari..

FOTO - GOOGLE
Beginilah ropanya keadaan keliling THEATERHOTEL DE RIJPER EILANDEN ni.. Cantik nya..!!

FOTO : GOOGLE
Jugak antara blok2 hotel tu..


Breakfast pagi tu.. Semestinya roti je lah.. Berbagai2 jenis bentuk roti.. Jam depa buat sendiri takde pengawet.. Buah & gula je. Sonang makan..


Pilih jangan tak pilih..


Lepas makan, kami pusing2.. Rupa keadaan nya macam Galeri Antik je ruang Lobby & Restaurant Hotel ni.. 


Macam-macam ada..


Semuanya barangan antik.. Suka nya kami.. Patut la mamat kat Warder tu kata cenggitu kan..


Agaknya kete ni depa guna masa shooting filem kot..


Bas lama pon ada..


Bye bye Theaterhotel..!!! Asalnya nak ke Zaanse Schans nak tengok Windmill, tapi mamat kat Reception tu kata nanti lalu Edam.. Dia kata patut pi Edam.. Hubby kata moh je la tengok..!!


So... On the way to Edam.. Itu Lembu Susu Dutchlady kan..!! Mooooh... Mooohhhh.. Amboi sedapnya landing kekenyangan..!! 


Wooowww... Cantik nya.. Alhamdulillah weather cantik..!!!


Wahhaaaaaa.... Nak duduk situ....!!!


Subhanallah... Bestnya duduk tepi sungai...


Tak terkata-kata...


Sepi je bandar kecik ni.. Agungnya ciptaan Ilahi..


Dapat ber-gambor jadik lah... Ku mohon Ya Allah agar bisa ku sampai ke sini lagi...


Maha Suci Allah..


Bukan OREN tau..!! Sesunggohnya kami ingat buah oren mula nya..!! Edam & rata2 tempat di Holland aka The Netherlands ni, tempat buat Cheese.. 


Berbagai2 ropa, kaler & bentoks..


Tak yah cari kilang tersohor buat CLOG atau terompah ni.. Merata tempat ada.. Hubby rembat satu.. Berat lol, nak pakai camna.. 


Isshh, isshhh... Ada jugak.. Tak kuasa nak hangkot.. 


Suka tengok tapi tak suka beli.. Sebab kesian pinggan kat rumah tak perabih pakai..


Pastu kami nyusur lorong2 kecik... Macam-macam jugak ada...


Nak rembat baju selai tapi takde saiz la pulak.. Besor2 jugak baju depa ni.. Jalan2 je lah lagi..


Ni part yang tak tahan tengok.. Cantik sangat..!!!


Also here.. Subhanallah...


Cantik tu memang la cantik.. Rumah kat Malaysia pon cantik-cantik jugak.. Tapi yang respect sangat tu sebab bersih & kemas.. Separuh dari iman kan... 

24 comments:

Nieda said...

Wow bestnya pemandanagn di sana. Rumah di tepian sungai dgn bunga2 segar pulak tu.

Queenie said...

mmg jeles.

air sungai dia tenang jer ya Mulan?
tak mengalir?
nak tanya sesuatu tp takut Mulan marah so lebih baik toksah tanya, diam2 jer................

eh, serdak biskut tu tak ilang lagi?
lariiiiiiiiiiiiii............

Queenie said...

oops Mulan,

memula tu dok ingat roti ape ler yg mempesona ngan pekbagai kaler, rupa2nya TEROMPAH haha...

Cheese tu kita leh makan dak?
pinggan mangkuk tu murah ker mahal?
kalau murah, lenkali kalo nak ke sana jgn senyap2 jer...aleh2 dah balik baru nak cerita.........

~ yus ~ said...

bestnya akak, selalu jalan2...

Holland mmg cantik kan, yus pernah jejak kaki sekejap je di sana. Naik cruise dari UK masa tu...entah bila nak sampai lagi...huhu

kucingorengemok said...

ingat kita dah teruk dah, jalan² bulan 10 tak abis cerita lagi... ada orang lom abis cerita jalan² bulan 7 rupanya, hehehe

NAJWA said...

hai kak mulan... bawak angkut je pinggan mangkuk pastu juai murah kat kite

محمد رازيق said...

bestnya..bila la nak pergi ni ..

Nieza said...

subhanallah...cantiknya view kat sana. plan nk ke Holland juga next year kalau ada rezeki...insyaAllah:)

kasihredha said...

cantikkkksss
tengah berdoa bersungguh2 ni...agar dapat sampai sini...dan mula berangan2 mat jenin...hihi
Memang cantik dan bersih.
Teko tu cantik lah :)

wahida said...

cantiknya...paling best kalau dpt duduk kat rumah tepi sungai tu..


bas lama tu klasik la...unik!!

Cho Zila said...

memang nampak menarik ngat.. cantik.. terasa nak sampai sana lak...

MULAN said...

nieda: memang geram je duduk lepak kat situ.. rasa takmo balik..

MULAN said...

queenie: memang tenang sunggoh air tu.. bedak serdak tu takmo ilang la sis.. puas sapu, ada lagi kat muka, ahaks..

pinggan mangkuk tu saja takmo tengok rege sbb kalo murah nanti gadoh camna nak bawak balik.. hahaa...

cheese tu kena tengok teliti ingredients dia.. kita beli mana yg kawan muslim dok sana rekemen..

MULAN said...

yus: memang kami suka jalan.. so, memang kami menabung sangat2 utk berjalan.. sbb pengalaman tu tak terkata2..

MULAN said...

kgg: hahaha... ni sbb ada yg dah sound citer tak perabih lagi.. kena tunggu 1-2 episode lagi baru abis..

MULAN said...

najwa: sbb malas hangkot tu la kami kenyit mata je kat pinggan2 tu..

MULAN said...

raziq: insyA anda akan sampai jugak nanti.. amin..

MULAN said...

nieza: memang cantik sangat2.. pi la & amik foto byk2 ya..

MULAN said...

kasihreda: inysA sis akan sampai sana nanti.. amin.. amin.. barang jualan pon semua cantik2.. hehheee, tapi malas nak hangkot..

MULAN said...

wahida: tu laaa... dok tenung je rumah tepi sungai tu.. rasa takmo balik.. bas tu memang antik kan..

MULAN said...

cho zila: insyA nanti sampai sana.. amin... subhanallah tempat tu memang cantik..

kpah k-poh said...

alaaaa..org tak bawak kita pun...nak pegi melbourne pun batal...sbb anak dah balik awal lagi dr jangka...ishhh..burnlah tiket air asia tu...kalau pegi pun..tiket balik tak beli lagi...nak buang ribu2..dua org pulak tu...syg2...

GreenJade said...

cantik & bersih.kagum.

cafe tu dh mcm muzium plak sis hehe

Fabulous Me said...

Salam kenal :)

Bile laaa nak jejak kaki kesini? Haiyo.. BEst n ctk kan ciptaanNya.