Monday, November 28, 2011

REZEKI JANGAN DITOLAK, REZEKI MESTI DICARI...

SALAM AWAL MUHARRAM SEMUA.. Moga tahun ini dan tahun2 yang mendatang akan membawa rahmat dan berkat yang berterusan.. Amin...!! So guys, 3 hari wiken untuk semua di Bumi Malaya...!!!! So the very good one eh... Mesti ramai ke sana ke mari bercuti.. As for me & family kat sini kan, kami bertepek je kat rumah... Hubby kena kerja, on call minggu ni.. "REZEKI MESTI DICARI"... Ada jugak wedding, yey yey.. Saya suka pi wedding.. "REZEKI JANGAN DITOLAK".. Hehehe.. 


Kalo dah wiken kat rumah ni je kan dan tak ke mana2, al-maka denga segala hormatnya tugasan rumah berganda2 dari biasa... Dapor tak pernah sunyi.. Molot semua asyik nak makan je. Nak keluar makan semua pon malas.. Takpe, takpe.. Kita pakat makan apa yang ada je.. Antara2 nya seperti di bawah... Masak Lemak Tempoyak, Nasi Lemak dll takde sempat nak amik foto sebab molot2 dah ter-nganga AARRR-AARRR... Kelaparan semua.. Hahhaaa...


Antara yang ter-masak.. NASI AYAM MADU.. Berzaman dah tak masak... 

RESIPI :-
1 ekor ayam dipotong 4
10 bawang putih - hiris nipis
3 inci halia - hiris nipis
Garam & Daun sup
~ Masak semua untuk jadikan sup
~ Angkat ayam setelah masak
*
Ayam yang direbus tadi
Sos Tiram
Kicap manis
Kicap masin
Minyak Bijan
Madu
~ Gaul, perap & goreng sebentar
*
3 cawan beras - cuci & tos
1 sudu besar butter 
4 bawang putih - cincang
Sup ayam utk tanak nasi
~ Tumis bawang putih dgn butter
~ Masukkan ke dalam periuk
bersama beras & sup ayam
*
5 Lada merah
5 Lada kecil
1/4 tomato
1 limau nipis - perah jus
2 bawang putih
1inci halia
Garam & Gula
~ Kisar semuanya untuk jadikan sambal cili


MUFFIN PISANG & MUFFIN COKELAT untuk di-munch2 sepanjang masa... 3 kali bakar..!!



AYAM BAKAR untuk dinner.. Tak hengat hari apa punya menu ni..  Ini resipi yang paling senang... Al-kisah nya hubby ter-senang kena GOUT lately.. Apa tak nya, banyak sangat pekena daging lepas Raya Korban baru2 ni kan.... So kena lah masak ayam jugak.. Nak marinate ayam ni senang bebenor.. Campak je Sos Cili, Sos Tomato, Mustard, Madu, Kicap Manis, Kicap Masin, Olive Oil, Oregano, Black Pepper dan Jus Limau Nipis... Ngeh ngeh... Bakar je sampai masak dalam oven..!! Malam tu kami makan dengan Instant Mushroom Soup, Salad/Tomato + 1000 Island je.. 


Hari ni genap 17 tahun arwah bapak meninggalkan kami... Sewaktu kami semua belum berkawin, saat kami semua amat2 memerlukannya.. Ketika itu pula hanya saya yang baru tamatkan pengajian di kolej sebagai anak sulung.. Walopon berat bahu memikul, semua nya ada hikmah dan kami redha dengan pemergiannya.. "PAPA... We miss you so much, every day, every night.. We miss your jokes, your blabberings..." Moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama mereka yang beriman dan beramal soleh..

16 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kenal...tgk ayam bakar buat LM terliur~~

~ yus ~ said...

Ni bukan antara yang ter-masak ni kak...

semua sedap belaka....yummy!

Al-Fatihah untuk arwah ayah akak....

Acik Erna said...

MULAN..memang netul la..cuti2 ni banyak betul benda yang termasak..he he
Alfatihah buat arwah ayah mulan dan semua muslimin muslimat yang telah pergi.

kasihredha said...

Terharuuu...
Ayah akak pun dah takde
tiba2 je sedih gak
Al Fatihah

gedek! said...

banyak kerja?

tak pakai bibik..?

Queenie said...

Mulaaaaann......
lapaaaarrrrrrrrrr.........

al-fatihah untuk arwah father you
hilang tanpa ganti
sedih.

MULAN said...

lydia: tqs singgah sini.. tu menu malas kami.. perap2 & bakar je.. hehe..

MULAN said...

yus: semua yg senang je sbb nak kena abiskan byk masa kat dapor..

MULAN said...

acik erna: tqs acik.. ujan2 ni kan molot asyik ternganga je.. malas nak keluar maka ter-masak la segala ikut bahan yg ada..

MULAN said...

kasihreda: alfatihah utk arwah ayah jugak.. sedih kan.

MULAN said...

gedek: mana ada... i'm bibikless..

MULAN said...

queenie: tq tq.. kat ujan hari2.. memang sokmo lapaaarrrrr... meh la makan sama2..

So Shy Lady said...

salam mulan

hihihi sy tgh duk pikir nih menu hari ni nk mkn apa

saya pon dh 16 thn bglar ank yatim. arwah pgi ktika msih mnuntut d matrik. al fatihah buat arwah ayahanda kita

MULAN said...

ssl: moga roh mereka dicucuri rahmat & ditempatkan bersama mereka yg beriman kan..

ni tgh lapaarrrr je ni.. sbb hari hujan.. hehee..

Nieza said...

sedapx2 menu makanan tu. al-fatihah juga buat arwah.kita sama-sama kehilangan arwah ayah kak. semoga arwah tenang disana..amin.

MULAN said...

nieza: moga roh mereka dicucuri rahmat.. menu ni caca marba je.. heheh... tengok nieza punya lagi meleleh..