Wednesday, November 2, 2011

PULAU WEH (PULAU SABANG), ACEH ~ KENANGAN SELUAS PEMANDANGAN..

Pulau Weh namanya terkenal di kalangan rakyat Malaya... Pulau Sabang pula digelar oleh rakyat Indonesia.. Keduanya pulau yang sama.. Pulau ini telah dijadikan tempat transit Udara & Laut membawa bantuan untuk korban TSUNAMI di daratan Aceh..


Pantai Gapang.. Antara pantai yang terdapat di Pulau Weh bersama Pantai Iboh, Pantai Indah dll..


Disebabkan hubby nak menyelam, maka kisah nya 3 malam kami terdampar di LUMBA-LUMBA Resort & Diving Center.. Bersama Lumba-Lumba yang tiada kelibatnya.. 


Pagi petang hubby pi scuba diving.. Zharif ikot sama tapi once a day je.. 


Me & Marsha.. Kejenya makan, tido, jalan2 tepi pantai.. Amik foto kalo rajin.. Memang objektif hubby, dia datang untuk bermalas-malasan.. Tapi dia pi diving, teman ni yang ter-OVER bermalasannya.. Sampai ketat baju seluar duduk 3 hari..!! So not good...!!


BACA SEMUA... Sebelum kena tangkap..!!! 


No TV in the room...!!! No AIR COND oso....!! Alhamdulillah ada WIFI .. Kalo tak lepak kat bilik, kami ronda2 Pantai Gapang...


Meronda2 sampai ke Jeti... Tempat rakyat jelata memancing & menikmati keindahan alam ciptaan Ilahi.. 


Kala menanti mak apak nya meng-order makanan pagi, petang, siang & malam... 





Yang ni feveret kami.. Sebab makanan tempatan.. Yang lain tu 90% makanan internasional sebab ramai omputihs kat resort ni.. Order NASI + AYAM GORENG KECAP... Tapi yang sampai Nasi + Ayam Goreng...


Datang bersama Kecap + potongan bawang & tomato...!!! Tapi sedap bangat lol....!!! So ini antara menu wajib time lunch & dinner...


Menu feveret anak2 utk Breakfast.. OMELET + CHEESE...


Ni mak + apak punya.. PANCAKE LEMON SUGAR.. Nampak ada anak Mat Saleh tu makan.. Kami geleng2 kepala tengok.. Esok nya kami order, gatal nak try.. Prrgghh, memang sedap...!!!


Cuaca di Pulau Weh ni memang sangat mendung.. Namun takde lah sampai ribut petir taufan yang kuat.. Cuma foto2 color nya pon mendung...


Tatkala melepak di tepi pantai selepas dinner... Nun jauh LAUT ANDAMAN... 


Walopon tak bawak camera panjang sedepa tu, cantik jugak foto ni.. View jeti dari Pantai Gapang...


Tetamu yang tak diundang setiap malam.. Hampir sekaki panjangnya..!! Seghiau teman.. Takot naik atas badan.. GELI oooiiii.... GECKO Aceh ni besar jugak..


Sabtu 29 Oct 2011.. Kembali kami ke Pelabuhan Sabang (atau BALOHAN, dipanggil penduduk tempatan) untuk menaiki feri ke Banda Aceh di Pulau Sumatera.. Pulau Sabang (Pulau Weh) juga dilanda TSUNAMI tapi tak seteruk Banda Aceh.. Dikatakan terdapat 2 PALUNG yang cukup dalam untuk menahan gelombang ombak TSUNAMI dulu..


Feri yang tu kan, boleh bawak kereta jugak. Tapi lambat la.. Takmo la takot pening & muntah2.. 


Yang ni feri kami. Yang laju & tak pening punya.. Less than 1 hour je trip feri ni..


Arrived safely @ ULEE LHEUE, Banda Aceh.. Feri ni padat dengan penumpang sebab feri yang terdahulu (pagi), dibatal tripnya sebab ombak bergelora.. Alhamdulillah selamat sampai kami..
~ TO BE CONTINUED ~

20 comments:

penDragon said...

hahaha....sampai ketat baju seluar duduk 3 hari....tapi xpe, balik dh ni boleh exercise lebih sikit kasi loose balik. pemandangan - cantik sekali...makanan - enak ya....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

damainya tengok keindahan pulau kannn....

Joy said...

syok la lepak2 tepi pantai. membiru laut n awan nye. sgt mendamaikan...nape mulan x jogging sepanjang pantai ;)

Sizuka said...

mulan,

gecko jenis tu kat rumah my parents pun ada. memang geli geleman, dah la kaler hijau. cicakman tengok pun boleh pengsan :D

tak sangka aceh is such a beautiful place. suka tengok pantai kat sana.. lawa..

zarin said...

ish tak tahan geli tengok gecko tu...kalau i mesti dah menjerit2 mintak tolong kot
btw, cantik pemandangan sini

kucingorengemok said...

teringin nak pegi acheh... nasi kicap-bawang-tomato tu nampak mantaaaappp!

kasihredha said...

enakk banget makanannya ya

gelinya tengok cicak tu
pemandangan jeti tu cantik sangat :)

GreenJade said...

kak..taste makanan dia sama dgn kita tak?

errr ngeri tgk gecko tu kak takut masuk dlm baju..kalu saye confem tdo bwk katil aje uhuhu..

MULAN said...

pendragon: ketat oohhh baju ku.. mmg enak makanannya.. mmg cantik tempatnya.. exercise..?? hujan la, sedap tido.. hahaaaa...

MULAN said...

madiha: memang cantik & indah kat pulau tu.. saya suka pulau..

MULAN said...

joy: memang best lepak tepi laut.. nak jogging..?? byk anjing.. takot kena kejar.. hehee.. (alasan)

MULAN said...

sizuka: aceh mmg cantikkkkk sangat.. gecko tu kat kerteh ni pon ada sbb rumah tepi hutan.. geli & geli sangat...

MULAN said...

zarin: i dah terjerit2 dah.. nasib sebelah bilik ni takde orang duduk.. malam2 takleh lepak kat balcony sbb gecko tu jalan2 kat dinding luar tu.. eeyy, mmg geli sangat2..

MULAN said...

kgg: acheh mmg cantik...!!! nasi + tomato + ayam goreng + kecap memang mantaps...!!! sedap tau..

MULAN said...

kasihreda: makanan sedap, view cantik.. acheh mmg best.. saya mmg geli sesangat dgn gecko & cicak & kelorgnya...!!

MULAN said...

greenjade: kat acheh tu makanan taste2 depa la.. best tau..

ada jgk makanan padang/minang..

kami tido tutup perabih tingkap2... takde lobang pon.. takot depa masuk..

wahida said...

jeles tgk akak asyik jalan je...hehe...

bestnya la kalau pandai menyelam kan...

MULAN said...

wahida: kita hekot boss.. kalo tanya, rasa nak pi tempat lain.. hehe, org bawak kena hekot je..

senang nya nyelam tu.. takyah pandai berenang pon.. (ceh, pandai cakap je org ni.. heheee)

So Shy Lady said...

wow mcm lukisan gmbr laut andaman wktu mlm tu wowwwww

MULAN said...

shy lady: tu la.. macam pro photographer je.. ceh perasan, hehee...