Wednesday, November 30, 2011

MEE WANTAN MALAS

Waaahhh.... Kepala makin ligat lately.. Hari2 kena pikir nak masak apa.. Buku resipi banyak2 dah pon kena perli je.. Habis tu kan, kalo masak lain sikit nanti banyak soal pulak.. Ni apa, makan camna dll... So kita masak apa yang disukai je lah kan.. Sah2 insyA akan habis lah.. Tapi kadang boring jugak.. Tahun ni baru 2 kali ke Pasar Malam kot.. Kalo makan kat luar pon, mostly time wiken je la.. Esp kalo sedang merantau & ber-musafir. Lagipon kepala ni banyak sensitip dengan MSG.. Tu yang cannot tahan makan kat luar sangat2.. Nanti balik fengsan..!!!


Semalam balik dari Kemaman, traffic jam gila teruk...!! Asalnya nak masak Mee Kari utk dinner.. Tapi bahan tak cukup.. So dok kira2 dalam kepala, bahan buat Mee Wantan yang ada.. Start masak pukul 6.20 ptg.. Pukul 7 mlm dah boleh makan.. Macam katun masak cepat2 sebab dinner kami selalunya pukul 7 mlm.. Ada mee telur kat bawah tu, tapi dah tenggelam..!!


Resipi WANTAN MALAS CINCAI:-
1 cawan isi ayam
8 ekor udang tanpa kulit
1 bawang putih
1 kuning telur
Garam & Lada Sulah
 ~ Tumbuk atau blend TANPA AIR


Taruk sikit2 dalam kulit wantan & lekatkan guna putih telur..


5 bawang putih - cincang & tumis
Stok/Sup - Tulang Ayam + Kulit Udang
Sawi
Garam & Gula (ganti MSG)


Ni lah dia penyebab traffic jam yang amat sangat itu.. Sabar lah semua..!!! Ianya untuk kemudahan bersama kelak.. Tapi kan, masa traffic jam tu, dari pemerhatian mata yang berat sangat semalam tu, rasanya depa ni kurang study betol2 jalan2 & ruang2 alternatif untuk kurangkan traffic kat area2 bottleneck tu... Prrgghhh, just imagine lah perjalanan yang selalunya 20 minit jadi 1 jam 20 minit semalam... Rasa nak nangis sunggoh2.

15 comments:

cik cek said...

Ni bukan malas Mulan...kalau malas...terus beli makan yg order2 je ...he he...kira rajin dah ni...siap sempat buat wantan lagi....kalau dekat leh gak kak cek ngendeng2 tumpang makan...Wah! masak sangat express ooooo....sekejap je dah siap ...boleh makan....:)

lemongrass said...

betul tu, ni bukan malas namanya, hehehe.
Ni yg buatkan I rasa nak buat wantan aje ni. I suka wonton soup mcm ni but hubby I suka wonton goreng...
Bini nak jaga badan tu yg suka soup, hehehehe...

zino said...

bila malas tunjuk je lah hehe

~ yus ~ said...

akak punya resepi semua best tau! Yus tak pernah buat mee wantan ni, makan pun tak pernah...huhu

kasihredha said...

akak suka wonton goreng cicah sos...huhu sedapnya.
Tapi tak tau buat...selalu makan kat rest resepi rahsia itu je.
Bila tgok mulan buat ...nampak senang je...nanti nak try

Anonymous said...

jangan gelak tau...
akak tak pernah makan wanton...kak Q

pB said...

bila lar agaknya pB nak sampai UMAH mULAN NIE

MULAN said...

cik cek: sini mana ada byk kedai makan yg gah2... hehee... byk nya local food.. so kalo nak kena masak sendiri.. uhuuu...

MULAN said...

lemongrass: kalo resipi orang lain kan, banyaaakkk sgt bahan2.. yg ni kan senang je.. kalo masak lain kena tumis & prepare byk bahan.. hehhee.. me so malas one.. i suka sup..

MULAN said...

zino: sini tempat makan limited.. takde byk pilihan.. so kena la rajinkan diri dgn resipi yg malas..

MULAN said...

yus: resipi yg molot2 kat rumah ni makan.. hehee... kalo masak lain nnti depa tak makan..

MULAN said...

kasihreda: try la.. senang je.. bahan tak byk.. i buat semua less than 1 jam je..

MULAN said...

anon: takpe takpe.. nnti try la buat & makan wonton ni..

MULAN said...

pb: balik kelate tak lalu kerteh ke? kalo lalu singgah la rumah..

Fabulous Me said...

Adehhh.. Klu sup2 ni mmg sy pantang. Pantang nampak!