Tuesday, November 15, 2011

LET'S REUSE, REDUCE, RECYCLE PEOPLE...!!!!

Tadaaaa.... Ni dia girlfriend2 Nasi Putih untuk NASI AMBENG semalam.. Rasanya akak tu mesti kena prepare awal2 lagi... Patut lah sodap...!!! Macam-macam ada...!!! Terbuntangs mata ku tengok semua ni.. Tahun lepas kami tolong siang ikan berkilo2.. Ada kawan tu pulak, tolong hiris tempe nipis2.. Tapi kena sound sebab tak cukup nipis..!! Hahahaa.. Tahun ni kami tak kena panggil tolong awal2.. Agaknya akak tu tension sebab quality keje kami teroks.. Ahaks.. Kena tolong masa hari Majlis je... Sad..!! Takleh timba ilmu...

Ada Mee Goreng (ala Mamak style).. Sambal Ikan Bilis + Tempe Goreng Kicap, Sambal Tempe + Suhun + Tahu, Serunding Kelapa Kuning & Serunding Kelapa + Pucuk Ubi.. Oppss, ada Mihun Goreng tapi dah habis daaa...


Ni set NASI AMBENG versi TAPAU... Makan kat romah malam tadi & pagi tadi.. REUSE, REDUCE, RECYCLE..!!! Nampak tak ikan masin yang gedik tengah2 nasi tu..? Tinggal sekor je.. But mabeles one...


Ada lebih sikit... Pastu bawak sebekas ke rumah PENDRAGON... Kasi dia rasa.. Alhamdulillah masih elok dia kata.. Sebab simpan dalam fridge kot.. Pagi tadi teringatkan dia, sebab takde hal konon macam lah busy bebenor, pi jengok dia kejap.. Sat lagi bulan Disember dia nak pindah Qatar dah... Sob sob... Jauh nya dia nanti..


Lunch time, hubby balik rumah sat nak amik harta2 RECYCLE ni... Sampai nak termuntah dah pick up truck ni..!! Kat seat dalam pon ada.. Ni simpanan 3 bulan you... Every 3 months company bikin ENVIRONMENT DAY.. So masa tu, depa2 staff bawak lah hasil masing2.. Timbang & dapat lah duit poket.. Ohh darling hubby...!!! Jangan lupa itu duit saya...!! Sebab saya yang collect & sort semua itu... Ngeh ngeh...

26 comments:

Queenie said...

waaa....kemain melintang awak punya ikan kering bulu ayam erh? tu barulah nasi ambeng...

yg awak tulis serunding + pucuk ubi tu rasa2nya kalau kat Johor kitorang panggil urap pucuk ubi...sedap..

Mulan, akak punya rumah punya hasil mahsul tak sempat nak tambah duit poket...pasal dah sedekah kat satu nenek tu...dia pantang nampak akak longgok kotak ker, botol ker...mesti dia cilok.. halalkan jer ler kan...

psst : ada lagi budak yg suka tepek serdak biskut meri kat muka dia tu? anak saper lah tu gaknya ek?

zarin said...

bagus bagus recycle..dapat duit suka hati kan ;-)

aNIe said...

Mulan...akak pun recycle semua botol2 minuman & kotak2... bertimbun kat belakang tu...belum pergi antar lagik...

cik cek said...

Mulan...sedapnya nasi ambeng...bab ikan yg tengah tu tak tahan oooo...org jawa panggil ikan gereh...betul ke...he he....anak jawa yg tak pandai ckp jawa...he he kak cek la tu...:)

kasihredha said...

pendragon nak pergi jauh ke??
kitar semula...bagus2
akak sokong

Kak Ty said...

Inikah nasi ambang dear ... nampak sodap sangat belum berkesempatan untuk merasa lagi..u buat akak terlioq tau Mulan!!! thanks for sharing

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam...
waduh2.... sedap yg ametttt.... hehe..
akak n husband baru je berangan2 nk buat nasi ambeng ni. dah lama terliur nak rasa. lom penah rasa.. kenalah wat sendiri.. tapi sedang tunggu masa yg sesuai sbb nak pastian semua org (kazen2 akak) free.. so lehlah gather2 sambil mkn nasi ambeng...hehe..

dulu akak ada gak recycle gitu.. tp payahla dok apartment ni xde space nk simpan. lg pulak nak angkut pn satu kerja juga. pintu rumah ke parking kereta jauhhhhh... hehe.. skrg akak buang je kat tong sampah tp yg boleh recycle akak asingkanlah tp main campur je le.. sbb kat sini ramai indon2 yg rajin selongkar tong sampah cari brg2 recycle ni...

NJ@Goboklama said...

wah, bestnyer RRR pun dpt duit, kita pun nak!! ;D

penDragon said...

wah ikan masin tu sgt gediks, landing style cleopatra lagi you....thank you Mulan, dpt jugak I merasa. Bagus2...teruskan recycle boleh jaga environment & dpt duit poket tambahan!

Ila said...

nampak menyelerakan sungguh nasi ambeng..bilalah dapat rasa ni

gedek! said...

Soya Season tu memang bes kan?

wahida said...

ni yg nak pekena mee goreng mamak ptg ni...

pB said...

recycle ...
jangan tak ...
recycle ....

MULAN said...

queenie: gediks kan ikan tu.. haha..

ohhh, urap namanya tu.. tak abis ngaji..

kat sini takde tempat recycle.. taruk kat tong sampah, depa humban dlm lori je, habis terburai jugak..

budak pakai serdak tu masih malu.. hehe..

MULAN said...

zarin: suka duit... hahaa..

MULAN said...

kak anie: kena hantar kemaman.. jauh sangat tu..

MULAN said...

kak cek: ikan tu memang mau bikin semua tergoda.. hahaaa... nanti kalo buat nasi ambeng, kasi sikit ya..

MULAN said...

kasihreda: pendragon nak pindah qatar nanti... sayang brg tu kalo tak recycle...

MULAN said...

kak ty: nak buat memang tak tau... so time la kami makan betol2.. hahaa...

MULAN said...

madiha: kalo buat nanti, kasi tau ya.. nak hantar sepiring kosong.. hehehe...

ya la, kalo duduk apartment susah sikit sbb nak kena hangkot turun kan.. takpe, buat sikit2..

MULAN said...

nj: lets 3R..

MULAN said...

pendragon: memang gediks kan ikan tu... menggiorkan.. hahahaa... memang kena 3R ni supaya bumi kita tak dipenuhi sampah sarap nanti..

MULAN said...

ila: memang sedaaaaappp nasi ambeng tu tau..

MULAN said...

gedek: ohhhh yess... sgt sedap.. menu bulan puasa..

MULAN said...

wahida: pi cari mee mamak cepat... hehehee..

MULAN said...

pb: memang dah start lama dulu recycle ni.. senang keje orang yg kutip tu..